Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Zvířetice po letech

Archiv

Onehdá jsem měl schůzku v Mladé Boleslavi, a jak je u mě zvykem, vyrazil jsem příliš brzy. Šikmá věž Michalovic sice vybízí k návštěvě všechny motoristy, kteří od Lípy do Boleslavi uhánějí, ale je oplocená a v zimě nedobytná. To Zvířetice bývaly otevřeny poutníkům vždy, bavíme-li se tedy o jejich turistické současnosti.



Tohle jsou Michalovice


Nechceme-li se k hradu dostat od Bakova nad Jizerou (ideální pro cestující vlakem - viz starý výlet), můžeme to zkusit tak, že před sjezdem do Debře (předposlední odbočka – ještě tam je taková zastrčená, která vede do Hrdlořez), odbočíme doleva a po dvou kilometrech dojedeme do vsi s názvem Bítouchov. Z ní nás k hradu povedou šipky a modré značky. Zajet se dá až přímo pod hrad, na malé parkovišťátko v lese. K mostku přes příkop je to už jen necelý kilometr.






Na rozdíl od mnoha jiných zřícenin nás čeká uklizené nádvoří. Posekaná, shrabaná tráva. Nikde ani odpadek. Hnutí Brontosaurus zřejmě stále funguje. Také věž, která je největším lákadlem celého hradu, je stále zabezpečená. Určitě neodoláme a rozhlédneme se po té pojizerské placce.





Takto rozvrženo jde skutečně jen o hodinové zastavení.