Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Za vánoční atmosférou do Görlitz

Archiv

Görlitz je především město založené někdy v jedenáctém století, kterému se vyhnula dělostřelecká příprava Rudé armády, a tak si ze své bohaté minulosti zachovalo mnoho architektonických památek. Především kostelů, které k té vánoční atmosféře patří více než nasvícená Hypernova.



Když pojedeme autem a budeme od jihu sjíždět do centra, zřejmě dojedeme k výrazné budově s kruhovým půdorysem. Jmenuje se Kaisertrutz a je součastí městského muzea. Parkování u ní bylo zdarma. Za křižovatkou je první z několika historických věží - Reichenbacher Turm. Půjdeme-li dále rovnou za nosem, máme jistotu, že míříme do centra, k radnici a trhovým stánkům. Po pravé straně mineme kostel (Dreifaltigkeitskirche), v němž byla loni výstava betlémů vyrobených z různých tradičních i netradičních materiálů. Nalevo je informační centrum, proti českým zvyklostem otevřené i v sobotu. V něm si můžeme ukořistit plánek, který nás městem provede přece jen přesněji než nějaký Bárta (ale třeba tady je mapka i na netu).





A už jsme u radnice s vysokou věží, kterou zdobí orloj. Za pozornost stojí boční  schodiště. Uvnitř radnice se loni prodávaly různé ty cetky, pletené ponožky apod. - a hlavně tam bylo  veřejné WC. Před Rathausem jsou stánky s jídlem. Voní svařené víno, koláčky a klobásky. Roztomilé krámky jsou i v domech po obvodu náměstí. Kupodivu v nich neprodávají Asiaté (zatím).





Nesmíme zapomenou na šeptající oblouk (futra jedněch domovních vrat - na jedné straně stačí zašeptat a na druhé je to slyšet) či sluneční hodiny na nádherně vymalovaném domě.



Odbočíme doleva (na dalším náměstí bylo loni pódium a na něm i dopoledne hrála dechovka). Míříme k nejkrásnější budově města - kostelu sv. Petra a Pavla. Možná nás překvapí, že věže jsou jen novogotické a pocházejí teprve z 19. století. Ale základ je opravdu gotický. Pověstné jsou zejména zdejší varhany, takže Vám přeji hodně štěstí, aby na ně zrovna někdo hrál.





Pod kostelem je Staroměstský most, po němž můžeme přejít do Polska. Nechci Poláky nějak urazit, na jejich straně je hezký jen výhled na stranu německou. Ale zmínil bych čilý stavební ruch, třeba se za několik let chytím za nos.




Další zdejší perly si už zkuste objevit sami. Mě tak v rychlosti napadá ještě kostel Frauenkirche či kašny a kašničky - z velké části zazimované. Hauptmannovo divadlo, hrob Goethovy přítelkyně M. Herzliebové ...





V některých průvodcích se píše, že Zhořelec všemi těmi věžemi, uličkami a zákoutími připomíná Prahu. Zkuste si udělat během adventu vlastní názor.