Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

„Vždy jsem se snažil měnit okolí k lepšímu,“ říká Petr Máška

Archiv

Pane Máško, proč zrovna ČSSD ? Čekal jsem, že vás vzhledem k vašemu povolání objevím spíše na kandidátce Zelených.


I když se profesionálně angažuji převážně v oblasti ochrany životního prostředí, tak je mi rovněž blízká sociální problematika. Rozhodně je mi bližší než některé nereálné představy strany Zelených.


Nejste trochu zklamán tím, jak začala předvolební kampaň? Vymetání modrých strak z krajských zastupitelstev mě jako voliče nepřiláká. Nechci si hrát na intelektuála, ale burany ve funkcích si ještě dobře pamatuji z osmdesátých let. Čekal bych, že politická kultura se někam posunula.


Jsem zklamán z celkové atmosféry v naší společnosti a předvolební kampaň je jen vyvrcholením celkové křeče a napětí, které zde vládne. Rozhodně bych rovněž přivítal, kdyby se politická kultura více kultivovala. V současné době a podobě se v našich poměrech zatím nedá vůbec hovořit o spojení politiky s kulturou.


Přesto toto všechno jste se rozhodl znovu do politiky vstoupit. Vede vás k tomu přirozená potřeba nebýt stranou dění či snaha situaci nějak změnit?


Politiku osobně chápu jako správu věcí veřejných. Z tohoto pohledu jsem se vždy snažil své okolí měnit k lepšímu. Bylo to jak na počátku 90. let, kdy jsem zpracoval Program odpadového hospodářství pro město Česká Lípa, tak v současné době, kdy se snažím spolu s ostatními v rámci Městských lesů zalesňovat nevyužívané pozemky v okolí města.


A co kauza Kořistka? Jde podle vás o levárnu ze strany ODS, Unie anebo ČSSD? Anebo všech tam nahoře?


Co se týká kauzy Kořistka, tak ta je smutným, někdy až tragikomickým obrazem a zrcadlem toho, čemu se v Čechách říká „politika“. Snažím se držet si patřičný odstup a nadhled a nepodléhat „masáži“ médií, které podle mého informují veřejnost převážně jednostranně, a to z pohledu ODS. Osobně se domnívám, že pan Kořistka není „kretén“, jak to o něm tvrdí pan Topolánek, ale že je to normální člověk, který je možná trochu naivní ve svých představách o práci policie a našich soudů, a proto šel s pravdou rovnou na trh. Nemyslím si, že by z toho, co udělal, měl osobní prospěch, právě naopak má z toho jen velké problémy. Rovněž si nemyslím, že by do této kauzy byla zapletena ČSSD. Ten, kdo jen trochu sleduje praktiky ODS, tento pokus vidí pouze jako vyvrcholení dlouhodobých snah ODS získat moc nedemokratickým způsobem, tj. bez mandátu voličů za použití „svých“ finančních prostředků.


Domnívám se, že jakékoliv zpolitizování této ryze kriminální praxe je zavádějící a že je potřeba věci nazvat pravým jménem. Jedná se o korupci na nejvyšší úrovni. Tato kauza nás ve všech aspektech - v práci médií, policie i soudů přiblížila spíše Bělorusku než Evropské Unii, které jsme členem. Není to poprvé, co kauza končí do ztracena a přitom se jedná o velmi závažný pokus o zvrácení demokratického procesu ve společnosti. Nevyřešení této kauzy by bylo vážným varováním pro všechny občany této republiky.


Je vaše současná kandidatura jen epizodou anebo se hodláte k politice vrátit? Pokud se pamatuji, byl jste již zvolen do Městského zastupitelstva.


Kontakt s komunální sférou jsem neztratil, stále pracuji v Komisi pro životní prostředí a působím rovněž v Dozorčí radě Městských lesů. Chci se především věnovat své profesi, což chápu jako své poslání, a pokud to bude spojeno s možností práce v komunální sféře na městské nebo krajské úrovni, tak to nevidím jako pouhé rozšíření činnosti na širší teritorium. Moje profese je spojená s cestováním po všech končinách naší republiky, takže od roku 1991, kdy takto cestuji, jsem načerpal řadu zkušeností nejen z průmyslové sféry, kde se převážně pohybuji, ale i z komunální sféry řady měst.


Hodláte nadále zůstat nestraníkem na kandidátce ČSSD anebo uvažujete o vstupu? Českolipská sociální demokracie by přece potřebovala pořádně očistit, aby její existence měla vůbec smysl.


Hodlám i nadále zůstat nestraníkem, mám pro to své osobní důvody. Problémy, kterými nyní prochází místní pobočka ČSSD, jsou charakteristickým a zákonitým procesem, který je možné pozorovat nejen u politických stran, ale i u dalších společenských skupin, ať v oblasti kultury nebo sportu. Je to především absence základních prvků etického chování, což úzce souvisí s rozbitím základních morálních hodnot. Já osobně to spojuji se čtyřicetiletým cíleným negativním působením vlády jedné strany.


Znáte se vůbec osobně s některými zastupiteli ČSSD v Lípě? Jak se díváte na kauzu převzetí sociální demokracie Karlem Schwarzbachem a jeho blízkými Mertou a Slavíčkovou?


Osobně jsem se s nimi setkal. K převzetí moci sice došlo v rámci stanov ČSSD, ale se způsobem, jakým k tomu došlo, a s celkovým postojem této skupiny v rámci ČSSD nemohu jako nezaujatý pozorovatel souhlasit. Nemělo to s principy, kterými se jinak ČSSD oficiálně snaží řídit, nic společného. Tento přístup se ostatně celé této skupině nevyplatil. Jednak se díky své předvolební manipulaci ocitli v zastupitelstvu jako minoritní skupina. Rovněž se díky svým postojům v zastupitelstvu dostali do absolutní izolace a začali otevřeně spolupracovat s KSČM, což nakonec vyústilo v odchod pana Merty do stranických řad KSČM. Jsem rád, že tento negativní vývoj je již překonán, což se plně projevilo při přípravě kandidátky ČSSD do krajského zastupitelstva a jistě se to projeví i při přípravě kandidátky do městského zastupitelstva.


S jakým místem byste byl spokojen, až se sečtou hlasy? S každým lepším než dvacátým šestým anebo berete jen mandát?


Osobně nepatřím k lidem, kteří „dělají politickou kariéru“. Kdybych mezi ně chtěl patřit, tak bych asi začal tím, že bych se stal členem strany a postupně bych se snažil propracovat do řídících struktur této strany, a tím bych získal lepší postavení na kandidátce. Tyto ambice nemám, a tak tyto volby osobně chápu jako demokratický proces, kde voliči mají možnost ovlivnit jak pořadí zúčastněných „skupin voličů“, tak i pořadí jednotlivých kandidátů.


--------------------------------------------------------------------------


Petr Máška je absolventem Vysoké školy chemicko technologické v Praze. Pracoval ve Výzkumném a vývojovém ústavu Československého uranového průmyslu či v podniku Mega,a.s., Stráž pod Ralskem. Od roku 2003 je osobou samostatně výdělečně činnou. V profesionální oblasti se v poslední době věnuje především systémům řízení jakosti a ochrany životního prostředí podle mezinárodních norem ISO 9001 a 14001. Ve volném čase hraje volejbal a zahradničí. Vyznává křesťanské hodnoty jako základ kultury a etiky této společnosti. Nedílnou součástí jeho života je pomoc handicapovaným jak u nás, tak v zahraničí.