Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Vládne na Svárově anarchie?

Archiv

Je tomu zhruba rok, co jsme předpovídali, že místní ODS neodolá a splní toužebné přání jednoho ze svých zastupitelů - Rudolfa Hofmana - a jmenuje ho ředitelem na některé ze základních škol ve městě. Rovněž jsme si troufli předpovědět, že vzhledem k jeho řídícím schopnostem nepůjde o šťastné řešení.


Už během podzimu prosakovaly učitelskou veřejností různé bonmoty nového ředitele, ale oficiálně se učitelé svárovské školy ozvali až v půlce ledna, kdy sepsali výzvu k jednání ve věci porušování právních norem a předpisů v oblasti pracovně-právních vztahů.


Výzva obsahuje především seznam zaznamenaných pochybení rozdělených do jedenácti bodů. Ve stručnosti vypadají takto:


1. Ještě 20. ledna nebyli zaměstnanci seznámeni s platovými výměry.


2. Nejsou respektována rozhodnutí pedagogické rady.


3. Není k dispozici klasifikační řád.


4. Porušování metodiky hospitační činnosti.


5. Odmítnutí podílet se na tvorbě nové kolektivní smlouvy.


6. Vytváření napjatých vztahů na pracovišti.


7. Špatná koordinace plánování školních akcí.


8. Zneužití anonymního šetření projektu Mapa školy.


9. Neobjektivní kritika.


10. Neschopnost spravedlivě hodnotit zaměstnance (důraz není kladen na pedagogickou činnost, ale na schopnost sehnat sponzory).


11. Kladení vlastních povinností na zaměstnance.


Pan ředitel odpověděl na výzvu přesně měsíc po jejím obdržení. Materiál, který jsme získali, obsahuje pět stránek textu. V některých bodech se vcelku oprávněně opírá o zákony. Například upozorňuje, že podle současné legislativy zřizuje ředitel pedagogickou radu jen jako svůj poradní orgán a při svém rozhodování k jejím názorům přihlédne. Nicméně není zvykem, aby ředitel pozměňoval klasifikaci kolegů.


V textu jsou rovněž zaměňovány pojmy. Například kolektivní školní vzdělávací program je nový termín, který ještě nikdo nepoužil ani v souvislosti s probíhající reformou. Na řadu bodů je odpovězeno formou: "Prosím o přesné vyjádření - konkretizaci osob, ověřených podkladů.“


O tom, jak nahlíží pan ředitel na své zaměstnance, svědčí nejlépe úplně poslední bod tzv. rozdělovníku (tj. výčtu institucí, kterým svou odpověď zaslal): „Právní oddělení pro stanovení skutkové podstaty pomluvy a zjištění podkladů pro možné trestní stíhání.“


Sice netušíme, kam přesně materiál pan ředitel poslal, ale z bodu se dá vytušit, proč jsou zaměstnanci ochotní vypovídat o celé situaci jen pod příslibem zachování anonymity.


Podle sdělení jedné z učitelek došlo k odvolání členky širšího vedení školy a pan ředitel chtěl odvolat i předsedkyni odborové organizace. Když mu bylo sděleno, že toto učinit nemůže, zažádal o vstup do odborové organizace. To nejde také.


Požádali jsme Mgr. Hofmana o vyjádření. "Opravdu rád vás provedu školou a seznámím s novinkami ve školním roce 2005 - 2006, plány a projekty pro roky následující (otevřený sportovní areál s umělým povrchem - vytvořen projekt s podporou města, vybudování nových prostor pro družinu, přebudování půdních prostor pro alternativní výuku, rekonstrukce školních šaten ...)," začíná svou odpověď.


Nutno doplnit, že doposud byla zřejmě největší investiční akcí rekonstrukce sprch za 180 tisíc. Podle vyjádření učitelů se denně osprchují tak dva - tři žáci. Jinak slouží především nájemcům tělocvičny a Mgr. Hofman za to dostal od města finanční odměnu.


"Každé začátky jsou těžké a vzájemná spolupráce je věcí dohody, samozřejmě, že pochybení v komunikaci je i na mé straně, a snahou je se poučit. Nic jsem neukradl, vědomě neporušil, možná se snažím zavádět nové věci pro některé až moc rychle. Nemám rád stereotyp," píše dál Rudolf Hofman.


Zeptali jsme se pana ředitele, zdali uvažuje o odstoupení z funkce, či si myslí, že z jeho strany nedošlo k žádnému pochybení a chyba je jen na straně zaměstnanců.


"V případě, že zřizovatel zjistí závažné důvody pro odvolání z funkce ředitele školy, budu hledat uplatnění v jiném oboru, zřejmě mimo školství. Rodinu musím uživit. Reakci některých zaměstnanců řešit své problémy touto cestou jsem v podstatě očekával, hlavně když se při medializaci neobjeví jejich jméno," odpověděl.


Požádali jsme o vyjádření rovněž starostku Moudrou, která je členkou rady školy a rovněž byla u konkurzu na místo ředitele této školy. Konkurz se kvůli ní dokonce odkládal, protože na něm chtěla být osobně přítomna.


„Jako člence rady školy mi byla doručena kopie materiálů ze strany odborové organizace týkající se ředitele základní školy na Svárově. Z materiálů vyplývá, že odborová organizace vyzývá ředitele školy k jednání ve věci údajného porušování právních norem a předpisů v oblasti pracovně-právních vztahů a předpisů. Informaci o chystaném jednání současně obdržela školská rada při dotčené základní škole, odbor školství, mládeže a sportu krajského úřadu Libereckého kraje, OŠKSaCR MěÚ Česká Lípa a rovněž Česká školní inspekce. Po průběhu jednání a po případném zjištění pochybení ze strany České školní inspekce se situací bude samozřejmě zaobírat také zřizovatel školy.“


Vedoucí odboru školství, kultury, sportu a cestovního ruchu Mgr. Tvrzníková k tomu doplnila: „Informace jsme rovněž obdrželi. Vzhledem k situaci jsme vyzvali jak odborovou organizaci, tak také současného ředitele, aby nás o stavu jednání průběžně informovali.“


Je skutečně neobvyklé, když zaměstnanci žádají, aby na jejich školu zavítala školní inspekce. Ať již je pravda na kterékoliv straně, situace není standardní. Pokud jsou naše informace správné, několik učitelů se chystá školu opustit, samozřejmě učitelů kvalifikovaných. Ředitel nejedná ani se svou vlastní zástupkyní a k výzvě se přes zastrašování připojilo více než osmdesát procent členů pedagogického sboru.


Situaci budeme nadále sledovat. Pokud víme, o případ se zajímají i jiná média a my budeme o jejich zjištěních rovněž informovat.