Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Větrný mlýn v Huntířově

Archiv

Bohužel stejně jako ostatní "české" mlýny, stal se i tento po letech devastace rekreačním objektem, a tak nezbývá, než se jeho romantickou krásou kochat jen zvenčí.



Na výlet vyrazíme tentokrát vlakem do Děčína - Východního nádraží. Nejprve se musíme vymotat z centra okresního města. Když půjdeme do kopce východním směrem k památníku rudoarmějců, objevíme zelenou značku. Ta nás protáhne čtvrtí Folknáře. Budeme docela stoupat až na Sokolí vrch. Zde stojí poměrně mladá rozhledna (tip zde). Bohužel, aspoň podle internetových informací, od začátku listopadu zavřená. Z náhorní planiny jsou ale i beztak zajímavé výhledy - především na rozhlednu :o)).








Po zelené trase dojdeme dále až do obce Huntířov. Zde přesedláme na žlutou značku, která vede kolem našeho hlavního cíle - větrného mlýna. Ten byl postaven v roce 1897 a sloužil svému účelu až do konce druhé světové války. Po letech chátrání, kdy fungoval jako sklad sena, byl na začátku tohoto století zrekonstruován a nyní slouží jako zajímavá chalupa s malým golfovým hřištěm v okolí.





Žlutá trasa pokračuje do Benešova nad Ploučnicí, odkud jezdí do Lípy vlak. Doufám, že přes poněkud chudší turistické cíle nás patnáct kilometrů odpochodovaných podzimní přírodou uspokojí.