Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Velký rybník u Rybniště

Archiv

Velký rybník, dříve nazývaný Bernsdorfský, se nachází mezi Horním Podlužím a Rybništěm. Údajně jde o největší rybník děčínského okresu. K jeho návštěvě jsem vybral cestu vlakem do Horního Podluží (přes Jedlovou a Rybniště).


Vystoupíme na zastávce za obcí, která sama o sobě stojí za prohlédnutí. Doslova kvete. Většina z nás ji sice zná díky sjezdovce, ale potůčky, staré i nové domy, několik malých sakrálních památek, rybníček či spleť uliček v nás také mohou zanechat turisticky dobrý pocit.





K rybníku vyrazíme podél trati. I v čerstvém sněhu bývá prošlápnutá cesta či aspoň stopa napravo od kolejí (ve směru na Rybniště). Když ne hned od zastávky, tak určitě od místa, kde se od kolejí odchyluje hlavní silnice.



Příjemnou alejí s několika chatami dojdeme v přímém směru až na hráz rybníka, který je od roku 1984 přírodní rezervací. Hlavním důvodem k ochraně jsou ptáci, jichž zde bylo napočítáno osmdesát druhů - hlavně v době tahu. To se tu zastavují takové ornitologické lahůdky, jako jsou severské husy, bernešky či orli. Za hnízdiště slouží Velký rybník například bramborníčkovi, bekasině, lindušce či rákosníkovi zpěvnému.



Jak tvrdí tabule naučné stezky, z níž jsem informace načerpal, od roku 1990 zde bývá pozorován jeřáb popelavý. Pravdou je, že v zimním období si ptáků moc neužijeme. Doprovázejí nás především ukřičené sojky či kosáci, kterým se již pěkně vaří hormony. Nad polem loví spíše poštolka než orel.


Od hráze zamíříme dále k západu – vlevo. Ocitneme se doslova v bažinách. Sejdeme-li z cesty, může se nám stát, že mezi olšemi zapadneme více, než je nám libo. (Mám vyzkoušeno při pokusu o následující "umělecký" záběr).




Podle další z tabulí naučné stezky jsou v podmáčeném lesíku až dva metry hluboké tůňky. Další informační ceduli, tentokrát rozbitou vandaly, objevíme u ohromného stromu, jenž je chráněný zákonem. U něj je ideální si odpočinout. Pod sněhem se skrývá lavička. Hlavně si potřebujeme rozmyslet, jak dál.





V přilehlém lese na nás číhá mnoho odboček. Budeme-li držet stále stejný směr, to jest zamíříme-li od rybníka na západ, opustíme po čase les a ocitneme se mezi pastvinami.



Městečko v dálce je Krásná Lípa. Půjdeme-li stále po cestě přímo, dojdeme k zastávce Krásná Lípa – město. Velká budova, z dálky viditelná, je využívána správou Národního parku České Švýcarsko. Tuto cestu jsem zvolil já. Lyžaři, které jsem potkával, odbočovali k severu a mířili do Rumburka vzdáleného asi sedm kilometrů.



Chtěl jsem Velký rybník okouknout i z druhé strany, ale cesta nebyla vůbec vyšlápnuta. Z dálky však byly vidět další informační tabule a dokonce i lavičky, takže výpravu plnohodnotně dokončíme někdy jindy, třeba v období, kdy se to zde bude hemžit opeřenci.


Vrátit se můžeme vlakem z Krásné Lípy či Rybniště. Byl-li výlet zpestřením lyžovačky v Podluží, kde nám parkuje auto, můžeme k němu dojít stejnou cestou či okolo po silnici.