Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Ve stručnosti z 29. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

V modrých košilích nastoupili noví zastupitelé Vladimír Jonáš (ODS) a Karel Hajný (KSČM) ke složení slibu, aby takto zahájili program 29. zasedání zastupitelstva. Obměna zastupitelstva tím ale zřejmě není u konce, neboť kuloáry se nesla informace, že Rudolf Hofman (ODS) úspěšně prošel konkurzem na místo ředitele svárovské základní školy. Stejně tak se hovořilo jako o "hotové" věci, že za ředitelku základní umělecké školy byla radou vybrána Yvetta Hotová. Tisková mluvčí však byla tajemná jako hrad v Karpatech, a tak si na oficiální výsledek budeme muset počkat na zítřejší tiskovou zprávu z rady města. Aspoň v případě ZUŠky, neboť o Svárovu se bude jednat až v červnu. Již tato skutečnost svědčí o tom, jak jsou radní "obeznámení" s fungováním školství.


Jinak vzrušení do zasedání přinášeli především komunisté. Jako jediní například podpořili nápad poskytnout příspěvek deseti tisíc korun na sochu generála Pattona v obci Dýšina.


Václav Svatek to komentoval slovy: "Všichni víme, jaký to byl velikán!" Vysvětlil rovněž, že patří k lidem, kteří zažili osvobození jak od armády americké, tak Rudé (v Písku).


Svět se asi zbláznil: Němci nechtějí do války, nejlepší golfista je černý, nejlepší raper bílý a komunisti dělají sbírky na sochy amerických generálů. Nutno dodat, že město Česká Lípa z rozhodnutí zastupitelů na sochu nepřispěje.


Spory vznikly rovněž u vcelku nenápadného bodu, který byl v programu nazván "Prodeje pozemků a objektů - Věra Vodáková, 1/4 objektu čp. 1322." Jedná se o dům, jenž byl rodině dnes osmdesátileté paní Vodákové zabaven po emigraci v roce 1970. Nedopatřením došlo k tomu, že čtvrtina nemovitosti se ocitla v rukou města a to se odhodlalo k prodeji za symbolickou cenu 12 392 Kč. Václav Svatek dal protinávrh prodat majetek města za 100 000 korun. I to mu přišlo jako dostatečný ústupek, když tržní hodnota domu se zahradou je asi půl milionu.


"Nechápete, pane Svatek, že ten barák jim někdo ukradl," osopil se na něj zastupitel Řídel.


Výsledek byl i bez emocionálního projevu zřejmý - pravice byla dnes i bez absentujícího Petra Skokana dostatečně silná ke schválení původního návrhu.


Zajímavé bylo i jednání kolem příspěvku Athletic clubu. Opět se ukázalo, jak je pro atlety důležité mít v zastupitelstvu svého Riedla. Zatímco před měsícem byl příspěvek na činnost klubu zamítnut, tentokrát bez problémů prošel a ještě byl navýšen o stejně vysokou bezúročnou půjčku, která se může na konci roku změnit v dar. Více v podrobnější zprávě, kterou uveřejníme do konce týdne.