Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Slunečný dvůr a Konvalinkový vrch

Archiv

Potřeboval jsem se přesunout na kole ze Splavů do Provodína. K Máchovu jezeru jsem dojel od Hradčan podél obory, kde je možné snad vždy obdivovat stáda muflonů a daňků. Zpět jsem nechtěl jet stejnou cestou. Pokud nejsou louky podmáčené, může být můj dnešní tip vhodnou alternativou pro cyklisty, ale ocenit by ho mohli zejména pěší, kteří chtějí od Máchova jezera na malou procházku a netouží potkávat davy turistů.




Od hráze rybníku vyrazíme po modré značce ve směru do Provodína. Když se silnice a s ní i turistické značení stočí doprava, my půjdeme dál po prašné cestě podél chatek (vpravo) a kolejí (vlevo). Po necelém kilometru se ocitneme u rákosin a bude problémem se prodírat dál. Nevadí, kupa na druhé straně tratě je už první z chráněných území - Konvalinkový vrch.



Přestože vypadá jako vyvřelina, jedná se o pískovcový útvar. Zajímavý je nejen tím, že zde roste v trochu atypickém prostředí rojovník bahenní, ale zaujmout může i historiky - nedávno byla vyslovena domněnka, že na vrcholu stával původní hrad s názvem Jestřebí. Každopádně i laika potěší smíšený les, klid či cedule, kterou ještě nikdo nezničil, a tak mi umožnila načerpat dost informací pro dnešní tip. Pokud by přece jen ani ona neunikla vandalům, doporučuji kliknout sem.







Mírně západně od této rezervace se nacházejí mokřady Mlýnského potoka, kde můžeme tak za měsíc až dva objevit květy rostliny užívající si nejvyšší zákonné ochrany - popelivky sibiřské. Je poměrně hojná kdesi na východě (hovoří se o lokalitách s tisíci exempláři), u nás však roste původně asi jen na dvou až třech místech. Jedná se o pozůstatek (relikt) jedné z dob ledových.



Více například zde (fotografie popelivky je rovněž z tohoto serveru). Právě kvůli této rostlině byla vyhlášena přírodní rezervace Slunečný dvůr. Na mých fotografiích jsou však jen pstročky a blatouchy.




Od několikrát zmíněné informační cedule můžeme pokračovat rovnou do Provodína. Přes louku vede úzká pěšina a přes potok dřevěná lávka. Před Provodínem objevíme opět modré (a zelené) turistické značení. Také vlakové nádraží a dvě restaurace.