Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Saurierpark Kleinwelka

Archiv

Z České Lípy pojedeme přes hraniční přechod v Rumburku a dále necelých padesát kilometrů po německém území ve směru na Lobau a Bautzen. Vše je dobře značeno a prakticky nemůžeme zabloudit. Přímo u parku je neplacené parkoviště, které má prostor určený i pro autobusy, případně krytá stání pro motocykly a kola.


Samotného dospělého přijde vstupné na 8 euro, děti na 5 euro, pro rodiny s dětmi je určeno rodinné vstupné ve výši 19 euro. Skupiny mohou využít dvacetiprocentní slevu.


Nejvíce mě nadchlo, že přes statičnost betonových dinosaurů se dá pobyt zde strávit velmi aktivně a poučně. První ještěři na nás čekají hned padesát metrů od vchodu. Všichni mají německé i anglické popisy, občas se najde i čeština.







Postupně dojdeme k malému krytému kinu, ve kterém běží smyčka o životě veleještěrů, hned u něj je druhohorní moře a my si u něj můžeme s dětmi povyprávět o konvergenci ("Ne, to nejsou delfíni, říkám ti to už potřetí, to jsou ještěři!") U stádečka ostrorepů pak můžeme potomstvu povědět, že tito členovci ještě stále žijí a jsou to vlastně nejbližší žijící příbuzní trilobitů. Málokdo zde odolá vlézt si do houpačky napodobující let pterodaktyla.





Velice povedená je pasáž zobrazující život v bažinách, od níž přejdeme k obrovité nerezové trubce. Použít ji je jako projet se jícnem dalšího z plazů.




 


A jsme u Planetenspielplatzu. Hřiště s řadou průlezek, skluzavek i kolotočů je doplněno o další hračky elektronické. Dospělí mohou zatím posedět na kafíčku. Vypijí ho jistě dříve, než děti vše vyzkoušejí.


Dále narazíme na pískoviště, ale také není jen tak obyčejné. Skrývají se v něm v různých vrstvách "zkameněliny", které můžeme "objevit". Tu a tam je v písku i "pravý" dinosauří zub, který si lze odnést jako neobvyklý suvenýr. V bedně u stolků jsou formičky a hlína, a tak si můžeme i nějakou tu zkamenělinu sami vytvořit. K další cestě můžeme využít malý provazový adrenalin park, na jehož konci se ocitneme u jezírka s brachyosaurem a dalšími potvůrkami, které měří v kohoutku i přes deset metrů. Stegosauři, velociraptoři se skrývají v okolních lesích.





V zahradě nad jezerem jsou zase nádherná dioramata popisující život australopitheků či lovců mamutů. Zpět na parkoviště se jde buď zvenčí podél plotu anebo si vše můžeme ještě zopakovat. To stále není konec.




Máme-li ještě dost eur, můžeme navštívit i park miniatur či přírodní bludiště. Vstupenka do obojího stojí pro děti 4 eura. Tyto atrakce jsou vzdálené sotva sto metrů od parkoviště. Ale aspoň miniatury mi přišly jako slabý odvárek saurierparku. Když to shrnu, musím mluvit v superlativech. Poučné, nápadité, zábavné, odvaz ve všech směrech.