Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Rozhledna Velký Chlum

Archiv

Rozhledna na Velkém Chlumu byla postavena ve dvacátých letech z čirého nadšení turistického spolku i místních obyvatel. Později na růžích ustláno rozhodně neměla, vždyť ji využívala i sovětská armáda coby vysílač. Po roce 1989 to chvíli vypadalo na lepší časy - našlo se tři čtvrtě milionu na rekonstrukci. V současnosti už opět maličko chátrá, ale výstup na ni není nijak nebezpečný a mírná ošuntělost ve výhledu na Děčín, Středohoří či severní část Krušných hor nijak nebrání. Jen to chce mít štěstí na viditelnost (což v mém případě moc neplatilo). Vystoupat můžeme celoročně a nic se za to neplatí.




Výlet jsem nám zorganizoval následovně. Pojedeme vlakem do Těchlovic, což je vesnička přímo u Labe, na jih od Děčína. Právě v Děčíně budeme přestupovat. Prvním cílem našeho výletu bude zřícenina hradu Vrabinec.  Parádní sopouch s dvojicí přírodních věží se vyplatí navštívit hlavně za suchého počasí. Ruiny jsou na velmi kluzkém čediči. Dokonce na nebezpečí upozorňuje i cedule. Výstup se však dá při vší opatrnosti zmáknout i s malými dětmi (vlastní dvojnásobná zkušenost).


Na Vrabinec jsme z Těchlovic přišli po červené značce a budeme po ní i pokračovat.










Šest kilometrů pohodové procházky, během níž nás asi nejvíce zaujmou stále ještě patrné následky vichřice, zabere asi hodinu a půl našeho času. Z rozhledny sejdeme do děčínského Starého města. Celkem teda ujdeme 11 kilometrů po hřebeni nad údolím Labe. Z Děčína se do Lípy vrátíme opět vlakem.