Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Ralsko lednově s cílem u Průrvy

Archiv

K cestě jsem se rozhodl použít služeb hromadných dopravců - tam vlakem, zpět autobusem. Pokud jste líní hledat, pak nám prozradím, že vlak jede z Lípy do Mimoně v 9,23 z hlavního nádraží. V Mimoni jsme za šestnáct minut a hned před nádražím narazíme na červenou značku, které se budeme držet celý den.


Projdeme centrem, které už nevypadá tak děsivě jako na začátku devadesátých let, obejdeme zámecký park a za sídlištěm nalezneme jedno z nejhezčích míst v okolí - Vranovskou alej ... která však v zimě není úplně to pravé, protože je tvořena vzrostlými lípami, nyní bezlistými a bezkvětými. Přestože to tak z fotografií nevypadá, do jara je ještě hodně daleko.




Ve Vranově dojdeme k pískovcové skále s názvem Džbán, pod níž je malé parkoviště. Odtud začneme stoupat. Nejprve zvolna, později pěkně zostra. Aby to nebylo tak vyčerpávající, zastavíme se na Juliině vyhlídce, z níž si můžeme okolí Mimoně i velkou část Máchova kraje prohlédnout z ptačí perspektivy. Ne tedy přímo z perspektivy supa, spíše nízko letící labutě. Ochoz a řada skalek přímo láká k předčasné svačince. Nesmíme to však přehnat, protože skutečný výstup nás teprve čeká. Stále to natahuji, ale není to tak hrozné, vždyť první výstup na Ralsko jsme kdysi uskutečnili v rámci akce nazvané Novinský Everest, kdy ti nevětší drsňáci vystoupali na vrchol třiadvacetkrát během osmačtyřiceti hodin.





Projdeme krásným bukovým lesem, překonáme kamenné moře a jsme tam. Tak a teď konečně Českolipsko ze supí perspektivy. V souvislosti se supy bychom si mohli něco povědět o větrných proudech. Vítr je jednou z mála věcí, které na Ralsku dost vadí. Těžko uvěřit, že zde ve středověku mohl někdo přebývat. Nicméně hrad zde stojí od 14. století díky Vartenberkům. Ač se to nezdá, byl dokonce roku 1468 dobyt Žitavany. (Další důkaz skutečnosti, že to není tak namáhavé.)







Rezervací s kamenným mořem, které je tvořeno zvětralým čedičem, se vrátíme na rozcestí červených cest a sejdeme severně do Novin pod Ralskem. Jelikož do odjezdu autobusu zbývá ještě dost času, zajdeme (stále po červené značce) k jedné z největších atrakcí celého toku Ploučnice - k Průrvě.



Více než deset metrů hluboká soutěska na úpatí vrchu s názvem Lipka byla vylepšena tunelem v červeném pískovci. V létě stojí za to zout se a celý úsek si probrodit až k ústí celého systému. Nyní se musíme spokojit s perspektivou zimomřivého ledňáčka.




Dnes žádné vracení. Přímo z Novin od hlavní silnice mezi Stráží a Mimoní jezdí do Lípy autobus.