Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Psí kostely pod sněhem

Archiv

Hradčany jsou turistickým cílem především pro cyklisty a teď v zimě je trochu problém se tam dostat, ale jde to. Ve všední dny a v sobotu následovně: v 7.53 vlakem z České Lípy do Doks a v 8.32 autobusem, který staví u hotelu Sport, až do Mimoně.


Restaurace Osamělá hvězda sice přes zimu nefunguje, ale zoologická ano, takže výlet můžeme začít zde. Jako první zaujme každého určitě kozel, který nedočkavě panáčkuje u ohrady. Ale své fanoušky má i krkavec či divočák.



 


Od autobusové zastávky až do Provodína půjdeme po zelené značce a podle ukazatelů by to mělo být skutečně těch slíbených deset kilometrů. Jen co Hradčany opustíme, můžeme odbočit na Havraní skálu, odkud je pěkný výhled na letiště či meandry Ploučnice (samozřejmě, když je solidní viditelnost, což mně se poslední dobou nestává).


Od cesty, po níž přijíždějí do Hradčan cyklisté, odbočíme do lesů v Kraví rokli. Zdejší pískovcové útvary moc nezaostávají za těmi v Českém ráji. Mají navíc jednu přednost – můžeme si je prohlédnout v klidu sami a nemusíme čekat, až se u nich udělá místo jako třeba na Hruboskalsku. Nad Kraví roklí se od nás odpojí modrá značka, která vede do krásných bukových lesů pod Pecí a Dělovou stezkou. My vystoupáme k Jelenímu vrchu, odkud je to již jen několik metrů k Psím kostelům.





Ty jsme již navštívili několikrát, a tak není potřeba je dále představovat. Spíše si prohlédněte nové fotografie.






Pět set metrů od Psích kostelů je další místní rarita – Skalní brána, taková malá kopie brány Pravčické. A opět si budeme pochvalovat, jak tady nikdo není. Skoro bych řekl, že teď pod sněhem je pískovcový útvar fotogeničtější. Všichni mě přesvědčují, že zespodu vypadá jako velký lev.




Nedaleko za branou narazíme na oplocení obory Vojenských lesů, podél kterého půjdeme takřka až do Provodína. Při troše štěstí hned na jeho kraji, kde je krmelec, můžeme pozorovat daňčí zvěř.


Asi největší atrakcí druhé poloviny výpravy je Hraniční důl, jímž sestoupíme až k železniční trati. Podél ní dojdeme až na vlakové nádraží Jestřebí, odkud se pohodlně vrátíme do Lípy. Pokud zrovna nic nejede, nemusíme zoufat, na dohled jsou dvě hospody.