Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Preferenční hlasy okresních kandidátů obvykle nemají význam, řekl před volbami Jaromír Drábek

Archiv

Musím přiznat, že hlavní pohnutkou k rozhovoru s Vámi jsou oficiální i anonymní výzvy Českolipanům, aby kroužkovali především českolipské kandidáty. Vyzdvihování jsou kandidáti především čtyř stran: ODS, ČSSD, Zelených a komunistů. Nepřipadá Vám to jako kandidátovi KDU-ČSL trochu nefér? Navíc když není úplně jasné, jestli inzerce nejde z veřejných peněz.


Nezabývám se tím. Preferenční hlasy okresních kandidátů obvykle nemají význam. A voliči KDU-ČSL také mohou zakroužkovat svého okresního kandidáta.


Nezapomněla strana, za kterou kandidujete, tak trochu na propagaci na Českolipsku? Myslím, že malé reklamy v místním tisku nikoho moc nezaujaly.


Snažíme se propagovat program KDU-ČSL především kontaktní kampaní. Nechceme utratit desítky milionů za billboardy a plošné inzeráty. Navíc náš program není založen na nesplnitelných slibech a siláckých pokřicích, takže i tomu přizpůsobujeme volební kampaň. Objel jsem snad všechna města v kraji a řadu vesnic. Věřím, že lidé jsou dost rozumní, aby před volbami rozeznali, kdo má reálný program.


Potřebujete určitě i hlasy Českolipanů, můžete jmenovat nějaké problémy, které nás v České Lípě skutečně pálí? Nabízíte nějaká řešení?


Česká Lípa má zvláštní podmínky v tom, že město vyrostlo velmi rychle s rozvojem uranového průmyslu a tento překotný rozvoj má své důsledky. Vidím pro budoucnost České Lípy jako dobrou cestu podporu drobných podnikatelských záměrů, které přinášejí stabilní pracovní místa a další podnikatelské příležitosti, a umocňují tak další rozvoj. Nezbytným předpokladem je vhodná struktura školských zařízení. Tedy důraz na vzdělání a podporu podnikání.


Je podle Vás skutečně tak důležité, aby každý okres měl své zastoupení v parlamentu? Co může poslanec nabídnout svému regionu kromě pár steaků z každoročně "porcovaného medvěda"?


Nemyslím si, že je důležité "okresní" zastoupení. Doufám, že se po volbách "porcování medvěda" podaří zrušit, osobně se o to budu snažit ze všech sil. Potřebné peníze se mají rozdělovat prostřednictvím krajských a obecních rozpočtů, nikoli lobbingem jednotlivých poslanců. Pro náš kraj je důležité, aby na něj stát nezapomínal při rozvoji infrastruktury, aby nebyl krajem druhé kategorie bez krajského soudu a krajského ředitelství policie, aby Praha a další města nedostávala na jednoho občana několikanásobně víc ze státního rozpočtu než Česká Lípa a okolní obce. O to chci usilovat.


Jste nestraník. Jak došlo k Vaší kandidatuře za KDU-ČSL?


Jako prezident hospodářské komory komunikuji s představiteli všech parlamentních stran. S představiteli KDU-ČSL byla dosud moje komunikace nejefektivnější a také politický program této strany je mi nejbližší. Proto jsem přijal nabídku stát se nestranickým lídrem kandidátky KDU-ČSL v Libereckém kraji. A také proto, že v Libereckém kraji od narození žiji a považuji za normální nabídnout svým spoluobčanům své schopnosti a zkušenosti.


Můžete nastínit, proč má KDU-ČSL v našem regionu tak slabou pozici? Snaží se dělat něco pro posílení svých pozic? Opět by mě docela zajímalo, co víte o situaci lidovců v České Lípě?


Souvisí to s odpovědí na první otázku. Obyvatelstvo v České Lípě zde nemá historické kořeny. Stejně jako v jiných podobných oblastech, kde se téměř všichni lidé přistěhovali v posledních 60 letech, má konzervativní politický názor slabou podporu. Snažíme se to zlepšit trpělivou prací. Zda se to daří, uvidíme při volbách.


Je v pořádku, že Vám volební kampaň zajišťuje tisková mluvčí Hospodářské komory?


Zajišťuje je příliš silné vyjádření. Stejně jako řada dalších mých přátel mi slečna Plívová ve svém volném čase pomáhá s volební kampaní. Před tím, než začala před čtyřmi lety pracovat jako moje tisková mluvčí, žila stejně jako já v Jablonci nad Nisou, řídila regionální televizi, náš region velmi dobře zná. Její pomoci si vážím.


-----


Dr. Ing. Jaromír drábek se narodil 5. března 1965 v Jablonci, je ženatý a má dvě děti.  Vytudoval ČVUT Praha, fakulta elektrotechnická – obor technická kybernetika. V současnosti je předsedou Hospodářské komory.