Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Představujeme kandidáty: Petr Pokorný

Archiv

Tak trochu jste kampaň založili na tom, že na Vaší kandidátce je spousta lidí, kteří už něco v zastupitelstvu odsloužili. Já jsem si však nikdy nevšiml, že by někdo z vás někdy do jednání zastupitelů nějak výrazně zasahoval. Myslíte si, že jsem nedával pozor?


Myslím, že veřejné jednání MZ chodíte sledovat občas a zhruba poslední dva roky. Nevím, na co dáváte pozor a co si představujete pod „výrazným zasahováním“. Měl jsem snad po někom, kdo se mi nelíbí, házet shnilá vejce? Připomínám, že každý zastupitel má jen jediný hlas a já s tím svým nakládal uvážlivě a poctivě. Nepochybně stejně jednal i kolega Ivan Urban. Ostatně, netrpíme sebestředností, a tak jsme přirozeně nehodlali hrát nějaké „divadlo“ pro novináře nebo pro průměrně dva diváky z řad občanů (což je rovněž výpověď o stavu občanské společnosti u nás!), kteří v České Lípa sledují veřejná zasedání zastupitelstva. Nicméně, stávající kandidátku jsme založili na osobnostech, které ve svých povoláních něco dokázaly, mají cenné zkušenosti (některé včetně zkušenosti zastupitelské, což asi není podstatné) a neztratily zájem o veřejné dění. A to není exhibice pro diváky, ale čas a práce.


Nebudu mít problém někoho z Vás zatrhnout, ale skladba kandidátů (zaměstnanec nemocnice, ředitel teplárny, zástupce ředitele ZUŠ, ředitel pekárny) budí rozpaky. Vždyť to je samá příspěvková organizace či firma, které se vyplatí být s městem zadobře. Nechtějí být někteří Vaši kandidáti v zastupitelstvu jen proto, aby za to, že budou mlčet, občas získali něco ve prospěch svého chlebodárce?


S těmi příspěvkovými organizacemi jste si určitě spletl kandidátní listinu. Naši lidé nejsou žádní vypočítaví handlíři, spekulanti s čímkoliv! Díky své kvalifikaci, praxi, povaze jsou dostatečně nezávislí. A pokud zůstanu u sebe, konfliktu zájmů se jednoznačně neobávám. Morálně ani právně. Zřizovatelem nemocnice je kraj, a pokud se město Česká Lípa rozhodne nemocnici s čímkoliv pomoci, je to vždy jednoznačně prospěšné široké českolipské veřejnosti, zdejším obyvatelům. Opakuji: vždy prospěšné široké veřejnosti, celému městu! Proto budu jen rád, když tomu tak bude, co nejčastěji.


Tvrdíte, že některá personální opatření na školských zařízeních, konkrétně odvolání ředitele ZUŠ či instalování pana Hofmana na ZŠ Partyzánskou byla nešťastná. Můžete mi prozradit, co jste udělali pro to, aby se tak nestalo?


Netvrdím a nenapsal jsem do vašeho dotazníku nic o instalování pana Hofmana, ale o odvolání ředitelů ZUŠ a ZŠ Partyzánská! Za nešťastné jsem pokládal formu odvolání ředitele Zíky a předčasné odvolání ředitele Fišera. Nebyl jsem tehdy členem městské rady, a tak jsem se o těchto opatřeních dověděl, až když proběhla.


Jaký volební výsledek byste hodnotil jako úspěšný?


Zisk více mandátů, než obdržely v minulosti subjekty, na které navazujeme (Naše město, následně Nezávislí ).


Děsíte se nějakého výsledku?


Ne.


Na poslední chvíli jste se stal členem rady města. Jak se Vám pracovalo s lidmi, o nichž řada čtenářů i-novin nemá právě dobré mínění?


Věřte, nebo nevěřte, k řadě projednávaných věcí jsem vyjádřil připomínky, mnohdy hlasoval odlišně od ostatních, ale jednání, spolupráci s ostatními členy rady mohu označit za věcnou a korektní.


Váš otec za Vaše seskupení kandidovat nechtěl?


Otec a syn na jedné kandidátce? Mně by se to i líbilo, ale již slyším ty rozhořčené hlasy, například v i-novinách, odsuzující takové spojení. Ale vážně, ještě než vznikla naše kandidátka, otec reagoval na jinou nabídku a dal své slovo KDU-ČSL.


Není Vám líto, že jste odešel z Mladé fronty, když se asi nenaplnily Vaše představy o práci v zastupitelstvu? Nebo se naplnily?


Téměř pětiletá práce v deníku MF DNES byla nezapomenutelná zkušenost, ale odchodu nelituji. Stejně jako bylo cennou zkušeností působení v městském zastupitelstvu. Navíc jsem tak navázal na rodinnou tradici, jelikož se moji předkové již od počátku 18. století uplatňovali v „komunální politice“. A jak známo, tradice zavazuje. Vrátím-li se k mým pocitům, je faktem, že se mně zpočátku nelíbil (ač nakonec asi normální) postup spočívající v předjednávání jednotlivých bodů, záležitostí v tzv. klubech, čímž už řada věcí byla již de facto rozhodnuta před veřejným zasedáním zastupitelstva. Ale tak roku 2002 v České Lípě rozhodli voliči! Novému zastupiteli nějaký čas trvá, než různé způsoby vyjednávání pochopí.


---------------------------


Petr Pokorný žije od svého narození v roce 1962 v České Lípě. Vzdělání získával na těchto školách: Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Praha, obor žurnalistika a masová komunikace (1988 – 1993), Střední průmyslová škola sklářská v Novém Boru (1977 – 1981) nebo také ve výtvarném oboru Lidové školy umění v České Lípě (1969 – 1981, Akad. mal. Rudolf Novotný, Dr. Jana Langerová).


Od roku 1981 do 1997 pracoval v novoborském Crystalexu, nejprve jako dělník, ale pak se většinu let věnoval propagaci českého skla. Po vzniku regionální redakce pro Liberecký kraj byl během období 1998 až 2002 redaktorem deníku Mladá fronta DNES. Od roku 2003 až dosud působí jako tiskový mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, kde mj. založil a rediguje časopis pro zdravotníky a pacienty ECHO. Je ženatý a má dvě dcery.