Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Představujeme kandidáty: Lucie Trnečková

Archiv

Vaše kandidátka vznikla spojením SOS s Unií svobody. Proč jste nešli do voleb sami anebo naopak, proč jste nevytvořili s některými dalšími podobně naladěným subjekty velmi silnou kandidátku, která by mohla efektivně vystupovat proti ODS?


Neznám jediný důvod, proč nebýt v koalici s Unií svobody. Naše spolupráce se nám oboustranně velice osvědčila, a pokud nám lidé dají důvěru, budeme jim ji moci oplatit kvalitní prací pro ně. A to jak kandidáti SOS, tak US-DEU.


V dotazníku jste uvedli, že se Vám nelíbí, jak zastupitelstvo v mnoha případech funguje. Můžete být konkrétnější?


Prvním bodem kritiky je především přístup zastupitelů, radních a vedení města k občanům. Znám mnoho případů, kdy lidé nesouhlasili s úmysly města a psali dopisy a e-maily všem zastupitelům, radním a paní starostce. Nedostali ale ani odpověď, ani vyjádření, nic. Naprostá ignorace potřeb občanů je to, co nám vadí nejvíce. Zastupitelé jsou voleni, aby zastupovali občany, prospěch většiny a ne pouze úzké skupiny nebo jednotlivce! Z toho také budeme vycházet, pokud dostaneme důvěru voličů. Konkrétněji se problémy Č.Lípy zabýváme v našich volebních novinách „Českolipský zastupitel", které obdrží každá domácnost do schránky zhruba týden před volbami.


Z jakých zdrojů je Českolipský zastupitel financován?


Financování Českolipského zastupitele znamená cenu tisku a roznášky. Příprava článků a grafické zpracování novin je prací kandidátů. Tím jsme stáhli finanční náklady na nezbytné minimum, které jsme získali z US-DEU a SOS.


Chystáte ještě nějaké další předvolební akce?


Chceme upozornit na problémy České Lípy a reklamou nejlépe oslovíme nejvíce spoluobčanů. Proto máme umístěn v centru České Lípy billboard na OD Impro a součástí tisku volebních novin jsou také letáky a plakáty. Ostatní akce, jako inzerce v podobě článků v novinách nebo venkovní roznáška letáků a oslovení občanů našimi kandidáty, jsou zcela ve finanční režii jednotlivých kandidátů. Ale rozhodně si nebudeme voliče kupovat soutěžemi o zájezd.


Navštěvujete často zasedání zastupitelstva města?


Z pohledu diváka jsou tato zasedání ztrátou času. Když už se někomu podaří sdělit svůj názor, stejně k němu zastupitelé nepřihlíží. Takže má odpověď zní: ne často.


Jste lídrem. Vím, že to zní naivně, ale umíte si představit, že byste za měsíc usedla nejen do křesla zastupitele, ale třeba i radního či dokonce do křesla starostky? Co myslíte, že by bylo náplní Vaší práce v prvních dnech?


Ke konci října se uskuteční volby do zastupitelstva města, takže v první řadě se zabývám myšlenkou funkce zastupitele. Pokud dají voliči důvěru jakémukoli kandidátovi z našeho sdružení stran Unie svobody a Strany pro otevřenou společnost, jsem si jistá, že tento úkol bude plnit poctivě, svědomitě, s rozumem a hlavně bude vycházet z potřeb občanů. Vše pochopitelně záleží na výsledcích voleb, i to, kdo usedne po volbách do jakého křesla. Náplň práce je naprosto jasná – pracovat pro město, pro jeho občany, a to nejenom v prvních dnech, ale soustavně po celé volební období.


Promiňte, ale mnohá Vaše vyjádření zní jako fráze. Zkuste mi popsat nějaké konkrétní kroky, které byste chtěla provést na radnici, aby došlo k větší otevřenosti, vstřícnosti.


Náš program je dostatečně konkrétní, je zcela zřejmé, že reálné plnění se bude odvíjet od výsledků voleb a naši případní zastupitelé budou hledat podporu také u ostatních zastupitelů. Na druhou stranu projekty a akce, které jdou proti duchu našeho programu a nebo je jejich financování nejasné, podporovat nebudeme. Co se týká otevřenosti, chceme, aby každý náš zastupitel pravidelně sděloval (prostřednictvím Městských novin, i-novin, popřípadě na svých webových stránkách) občanům, jak a proč hlasoval. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby tímto nebo podobným způsobem otevřeně informovali o svém jednání všichni zastupitelé. Otevřenosti a vstřícnosti lze dosáhnou pouze pravidelnou informovaností občanů, tato činnost by mohla vytvořit také zpětný tlak a vyvolat kýženou diskusi. Potom bude již zbytečné ptát se našich případných zastupitelů na konci volebního období, co vlastně ty čtyři roky dělali. Protože informace je důležité předávat pravidelně a průběžně, a to také chceme dělat. Za klíčové pokládáme zároveň průběžné informování o stavu daného projektu, tj. kolik měla daná věc stát na počátku, jak bylo odhlasováno. Dále jak stavba či projekt pokračuje a nakonec výstupní informace, tzn. kolik to stálo nakonec dohromady, zda došlo k navýšení a proč. Popřípadě pokud došlo k porušení smlouvy ze strany dodavatele projektu, jakým způsobem byl sankcionován za pozdní předání apod. V případě navýšení finančních prostředků musí dodavatel naprosto průkazným způsobem odůvodnit zvýšené náklady. Pokud tak neučiní, nebude mu cena uhrazena. Tyto informace chronicky chybějí, paradoxně právě u velkých projektů (např. Sportareál, tenisová hala, městské slavnosti), což pokládáme za velice alarmující a je potřeba to změnit.


Na kandidátce uvádíte, že jste podnikatelka. Můžete našim čtenářům upřesnit, v jakém oboru podnikáte a jakých úspěchů jste dosáhla?


V současné době se zabývám realitní činností, konkrétně pronájmy nemovitostí.


Kdybyste si musela vybrat, jestli po volbách spolupracovat s komunisty vedenými pracovitým Pancem a ODS, která evidentně zodpovídá za některé jevy, které kritizujete, jak byste se rozhodla?


Musím znova zopakovat, jsme demokratické uskupení, naši kandidáti jsou lidé s demokratickými ideály, proto je programová spolupráce s komunisty pro nás naprosto vyloučená!!! A pokud se ptáte pouze na můj názor, tak opravdu nemohu jednat, natož spolupracovat s lidmi, kteří se upíší na kandidátku KSČM! Cožpak si lidé nepamatují co tu bylo před rokem 1989?! Máme rok 2006 – už se nemusíme nechat krmit komunistickými lžemi, máme možnost volby. Co se týká možné spolupráce s ODS, záleží hlavně na lidech, kteří budou zvoleni do vedení města. Mluvit více konkrétně je zatím hodně předběžné, záleží na tom, koho voliči vyberou za své zástupce.


Lze  dnes vůbec ignorovat komunisty? Osobně si nenechám ujít žádnou příležitost, abych se o ně v novinách neotřel, na druhou stranu bych si po zkušenostech, které jsem prací v novinách nabyl, už netroufl před volbami někoho zavrhnout.


To je přesně ten problém, strany, které si říkají demokratické, jednají s komunisty a dokonce jim dělají ústupky. Spolupráce s komunisty znamená degradaci demokracie! Nelze slučovat neslučitelné. Ujasněme si, demokracie = vláda lidu, komunismus = ideologie nebo přesvědčení o historické nadřazenosti zespolečenštělého vlastnictví a rovnostářského rozdělování i jeho totalitní prosazování. Proto znovu říkám, spolupracovat s komunisty nebudu!


--------------------------


Lucie Trnečková se narodila v roce 1980 v Litomyšli. Do České Lípy se přistěhovala v roce 1986. Od roku 1990, kdy začali oba rodiče podnikat, vyrůstala v podnikatelském prostředí a to ji podle jejích slov také nasměrovalo při výběru střední školy. Po absolvování Obchodní akademie v České Lípě v roce 1998 začala pracovat v rodinné firmě, což jí dalo vysokou školu života. V roce 2004 začala podnikat sama. Od letošního roku se věnuje realitní činnosti - pronájmy nemovitostí. Od roku 2005 je šťastně vdaná a v prosinci s manželem očekává narození prvního dítěte. Mezi její zájmy patří dva „čistokrevní voříšci“ z dobranovského útulku, lyžování, práce na zahrádce, procházky do přírody, poslech rockové hudby a posezení s přáteli. V letošním roce se aktivně zapojila do příprav kandidátky SOS pro Českou Lípu .