Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Představujeme kandidáty: Karel Bubeník

Archiv

Pane Bubeníku, Vás má většina lidí spojeného s funkcí ředitele městské policie. Můžete našim čtenářům prozradit, kam jste se po svém odchodu vytratil?


Pane redaktore, po mém odchodu z vedení městské policie v září 1999 jsem se nikam nevytratil, pouze jsem přešel do jiného pracovního zařazení, kdy jsem do března 2002 vykonával funkci euromanažera pro město Česká Lípa. Jako euromanažer jsem úzce spolupracoval s příslušnými orgány města, odbory MěÚ, různými orgány a organizacemi a občany při přípravě řady projektů přeshraniční spolupráce a prevence kriminality. V této době jsem zabezpečoval zpracování studie na vybudování cyklostezky „Varhany“, která by měla vést po trase zrušené železniční trati z České Lípy do Kamenického Šenova, dále byl zpracován projekt a následně realizována rekonstrukce turistické stezky procházející chráněným krajinným územím „Peklo“ atd. V rámci prevence kriminality jsem až do komunálních voleb v roce 2002 předsedal komisi prevence kriminality a manažersky zajišťoval program prevence kriminality na místní úrovni. Členem této komise jsem i v současné době. Od dubna 2002 do června 2004 jsem vykonával funkci Krajského protidrogového koordinátora na Krajském úřadu v Liberci. Od července 2004 do současné doby pracuji jako samostatně podnikající osoba v oblasti právního a finančního poradenství.


Byl jste od městské policie odejit, anebo jste odešel sám?


Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. V rámci vedení městské policie jsem měl určité neshody se svým zástupcem ohledně dalšího zlepšení činnosti městské policie. Snažil jsem se to vyřešit podáním návrhu na jeho odvolání, ale rada města to vyřešila po svém a vyhlásila výběrové řízení, ve kterém jsem nebyl úspěšný. Následně jsem uspěl ve výběrovém řízení na funkci euromanažera.


Sociální demokracie byla v České Lípě po čtyři roky v kómatu. Myslíte, že už se z něj probírá?


Nesouhlasím s tím, že ČSSD v České Lípě byla po čtyři roky v kómatu. Rok 2002 byl pro většinu našich členů velmi poučný v tom, že mohli vidět, kam až mohou dojít osobní ambice některých jedinců, kteří obratně dokázali zneužít demokratické principy, kterými se ČSSD řídí. Kandidátku pro komunální volby sestavila pouze jedna ze dvou místních organizací ČSSD, ve volbách uspěla jen zčásti a ještě se její zástupci dostali do výrazné izolace v rámci městského zastupitelstva i dalších orgánů. Zástupci druhé organizace, které jsem členem od svého vstupu do ČSSD, byli naopak zvoleni do výborů ZM a komisí RM. Netrvalo to dlouho a dva hlavní aktéři manipulace, pánové ing. Oldřich Merta a pan Karel Schwarzbach, ze strany odešli i s mandátem jinam a v jejich bývalé místní organizaci řada členů ukončila členství v ČSSD. Postupem času začaly obě organizace opět spolupracovat a výsledkem této spolupráce je sestavení jednotné kandidátky pro letošní volby do zastupitelstva města. Dnes si všichni uvědomujeme, že jedinou správnou cestou k rozvoji občanské společnosti je týmová spolupráce.


Proč jsou v Lípě vůbec dvě organizace ČSSD?


Pane redaktore, existence dvou a více organizací v jednom městě není něco tak zvláštního, co potřebuje širšího komentáře. Každá MO ČSSD má svou členskou základnu, která sdružuje členy s podobnými zájmy. V souladu se Stanovami ČSSD jsme na začátku letošního roku ustavili Sdružení místních organizací ČSSD v České Lípě a dohodli podmínky vzájemné spolupráce, jejímž výsledkem je i sestavení jednotné kandidátky pro komunální volby. Obě organizace úzce spolupracují a předávají si své zkušenosti.


Jak se Vám vůbec podařilo vypořádat se s dědictvím, které po sobě zanechalo duo Schwarzbach - Merta?


Bylo to vcelku složité, každý z nás si přehodnotil předcházející období a vzal si z něj náležité poučení. Dnes již spolupracujeme jako jeden tým a všichni si uvědomujeme, že při výběru vhodných kandidátů na členství v ČSSD je nutné dodržovat určitá pravidla, protože i demokracie má své hranice. V současnosti se připravuje modernizace ČSSD a její otevření veřejnosti.


Jak dlouho jste Vy členem sociální demokracie?


Členem ČSSD jsem od roku 2000, předtím jsem byl jejím příznivcem, jelikož program této strany mi je velmi blízký.


Vím, že se jedná o komunální volby a těžko lze srovnávat vystupování sociální demokracie na nejvyšších postech a v regionech. Nicméně, Vás budou volit zřejmě lidi hodně stranicky, takže mě zajímá, jak se díváte na výroky vašeho šéfa Paroubka?


Ano, opravdu je velký rozdíl mezi vrcholovou a komunální politikou, proto se nezlobte, když nebudu výroky předsedy ČSSD komentovat.


Nebojíte se, že právě kvůli vyhýbavým odpovědím zbytečně ztrácíte u voličů kredit? Jak Vám může ublížit, když v rozhovoru, v němž máte říci svůj názor a ne názor celé kandidátky, prozradíte, co si myslíte o panu Paroubkovi?


Pane redaktore, předseda ČSSD pan Jiří Paroubek vystupuje velmi často a řadě jeho vystoupení jsem byl i osobně přítomen. Zcela odpovědně Vám mohu říci, že projevy pana Paroubka na mne vždy působily příznivým dojmem, protože měly patřičnou úroveň. Do určité míry mne zklamal jeho projev, který přednesl bezprostředně po červnových volbách, ale za něj se již veřejnosti omluvil. Pane redaktore, zřejmě byste si přál jiné hodnocení projevů pana Paroubka, ale já k tomu nemám žádný důvod.


V dotazníku jste odpověděli hodně šalamounsky na otázku, s kým budete spolupracovat po volbách. Řekněme, že budou dvě alternativy a vy budete zrovna tím jazýčkem na vahách? Budete u nás na radnici spolupracovat raději s komunisty vedenými panem Pancem, anebo s ODS v čele s paní Moudrou a panem Stejskalem?


K vyplnění volebního dotazníku jsme přistoupili velmi odpovědně a jsem rád, že naše odpověď je přirovnávána k odkazu krále Šalamouna. Má odpověď se s touto odpovědí plně shoduje, to znamená, že budeme spolupracovat se všemi, kteří to myslí s rozvojem města vážně a poctivě. Kdo to bude, na to si musíme počkat na období po komunálních volbách. Čtenáře mohu ujistit, že ke vzájemné spolupráci se zastupiteli jiných subjektů budeme přistupovat uvážlivě a budeme hledat společné cíle a vize. Hlavním vodítkem pro naše kandidáty je volební program, který občanům České Lípy předložíme. Jeden člověk sám nic nezmůže, proto dáváme přednost týmové spolupráci.


Tady přece jen chápu více, že se bojíte přiznat na rovinu, jak to je. Už jste si prostudoval programy jiných stran? U kterých nacházíte největší shodu?


Pane redaktore, já se rozhodně nebojím něco přiznat, ale abych se před volbami vyjadřoval k tomu, s kým budu nebo nebudu po volbách spolupracovat, je trochu zavádějící. Většinu kandidátů z předních míst kandidujících subjektů znám, takže vím, co od nich mohu očekávat. Volební programy jsem si ještě prostudovat nemohl, protože z dostupných pramenů je prozatím nelze získat. Takže vycházím ze svých zkušeností, které jsem za více než 12 let práce v samosprávných orgánech získal. Znovu musím připomenout, že rozhodujícím faktorem pro spolupráci s jinými subjekty je shoda cílů a vizí, které garantují ve volebních programech. Rozhodně nebudu podporovat takové cíle, které jsou na první pohled nereálné a tím i nesplnitelné.


---------------------------------


Karel Bubeník se narodil v roce 1949 a až do roku 1975 bydlel s rodiči v Kunraticích u Cvikova. V České Lípě poprvé žil v letech 1964 až 1968 jako student Střední průmyslové školy strojnické. Podruhé do tohoto města přišel v roce 1974 jako dopravní policista a od roku 1975 zde žije trvale.


Jako policista pracoval v různých funkcích až do roku 1993. Od května 1993 do března 2002 byl zaměstnancem města České Lípy, do konce září 1999 ředitelem městské policie a poté euromanažerem města. Do června 2004 působil jako krajský protidrogový koordinátor u Krajského úřadu Libereckého kraje. V současné době pracuje jako samostatně podnikající osoba v oblasti právního a finančního poradenství.


Je rozvedený, má 2 dospělé děti, dceru a syna. V letech 1985 až 1989 vystudoval vysokou školu právního směru. V mládí hrál kopanou a další kolektivní sporty. Mezi jeho záliby patří práce na zahrádce, projížďky na kole, četba a samozřejmě vnoučata. Také rád cestuje a poznává různé krajiny.


Svou politickou dráhu zahájil v roce 2000 vstupem do ČSSD, kde pracuje ve výboru místní organizace v České Lípě. V roce 2002 kandidoval do zastupitelstva Libereckého kraje.