Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Představujeme kandidáty: Jan Riedl

Archiv

Je za Vaším útěkem z koalice s Demokratickou regionální stranou nějaký osobní spor?


Nevidím v tom osobní spor, pokud vám jde konkrétně o osobu Jiřího Pazourka, ale pokud Jiří Pazourek je součástí vedení města, proti němuž vystupuji, musel jsem dát najevo odlišný postoj. Mé představy o vedení města se s jeho momentálně neshodují. Dal jsem to dostatečně najevo už tím, že jsem vystoupil z pravicového klubu, přestože mám k pravici poměrně blízko. Z DRS se stalo béčko ODS a já se chci odlišovat.


A je samostatná kandidátka Unie pro zdraví Vaší iniciativou?


Spíše určité skupiny lidí, kteří mě podporovali. Já jsem již splnil povinnost se angažovat, ale doufám, že mohu přivést do politiky novou krev. Ta je potřeba, protože když se politici dobře znají, jsou k sobě moc tolerantní.


Znamená to, že zde existuje možnost, že z kandidátky odstoupíte, jako to třeba udělal a zřejmě i udělá Karel Tejnora?


Určitě ne na začátku. Nechci být jako pan Tejnora. Chci pomoci Lípě vytvořit takové vztahy, aby fungovala lépe. Třeba to předpokládá, že se sepíše koaliční smlouva, a buď se bude dodržovat, nebo se vypoví a navrhne se odvolání těch, kteří smluvní vztahy neplní. Záleží, jaký bude mandát.


Ve svých příspěvcích jsem Vás nejvíce napadal za to, že jste v zastupitelstvu byl vlastně jen proto, abyste pomohl atletům. Zejména, když jste prosadil pro atlety peníze, které se použily na zaplacení polských atletek startujících za Českou Lípu. Můžete mi své pohnutky lépe osvětlit?


Dle mě má být sport pro mládež, ale ta musí mít i vzory. Jestliže je atletika čtyři pět let nejúspěšnějším olympijským sportem v České Lípě, tak mi přišlo, že logicky ona by měla být preferována. Navíc: za relativně malé peníze se dá dělat na vrcholové úrovni. Vždyť jsme za ty peníze, o kterých mluvíte, byli devátí v republice. Tím, že závodnice dostaly bodné, nemusely na brigádu a mohly pravidelně trénovat. Ručím za to, že žádné peníze nepřišly nazmar. Navíc si nikdo neumí představit nasazení všech lidí okolo mužstva a ti všechno dělají bezplatně. Umělou plochu na stadionu využívají školy. Navíc: mé sportovní aktivity nekončí u atletiky. Za dvanáct let v zastupitelstvu jsem se podílel na řešení mnoha krizových situací, kdy jsem se snažil najít kompromis mezi různými názory.


Ten, kdo na zastupitelstva celých dvanáct let chodil, se mohl přesvědčit, proč jsem kandidoval. Jeden příklad za všechny: Akcie plynárenských a elektrárenských společností chtělo vedení města nejprve prodat za 100 milionů korun, díky skupince zastupitelů se podařil prodej za více než dvojnásobnou cenu. A to se později ukázalo jako optimální a téměř maximální cena. V té skupince byl například i inženýr Engel a já.


Také je Vám vyčítáno, že nejvíce jste se do vedení města pustil po odvolání pana Beránka z vedení Sportu Česká Lípa. Přitom pan Beránek je shodou okolností Váš švagr.


Předně musím říct, že jsem se vzdal práva ovlivňovat výběrové řízení právě proto, že se můj švagr přihlásil do výběrového řízení. Byl vybrán i proto, že první kandidát odmítl na místo ředitele nastoupit. S panem Beránkem jsme připravovali novou koncepci sportu v České Lípě. S jeho odvoláním samozřejmě byl poražen i můj pohled na sport. Paradoxně mi vedení města v předchozím volebním období dalo cenu „Poděkování starosty za rozvoj v oblasti sportu“ a následně mi „fakticky řeklo“, že sportu nerozumím. Věděl jsem, že pan Beránek má být odvolán, přesto jsem nešel za žádným členem rady, abych jeho rozhodnutí ovlivňoval. Respektoval jsem jeho odvolání, ale již ne tvrzení, že tím má skončit pracovní vztah. Tento spor by organizace Sport prohrála, a tak se s panem Beránkem dohodla a on vzal žalobu zpět. Nemyslím, že současná situace v oblasti sportu je optimální. Nejprve jsem prohrál já, nyní ale prohrávají sportovci. Já jsem ochoten ještě bojovat, ale musím k tomu mít silný mandát od voličů. Pokud jsou s děním v České Lípě spokojeni, ať nás nevolí nebo k volbám nemusejí chodit.


Pokud si pamatuji, tak jste i Vy vyhrožoval podáním žaloby na město. Udělal jste to?


Existuje žaloba na společnost Sport, ale ta nesouvisí přímo s předchozím. Já nevyhrožoval žalobami na město, ale několikrát jsem zdůraznil, že postup orgánů města může být v rozporu se zákonem a pak může následovat odpovědnost jednotlivce. Některé případy, které jsem řešil či se o ně zajímal, byly řešeny formálně chybně, ale město ve výsledku poškozeno nebylo. V těchto případech by otvírání věcí městu neprospělo.V jiných případech dodatečně zastupitelstvo postup vedení města schválilo. I když jsem proti, respektuji, že většinou dojde ke zhojení neplodnosti právního úkonu. Nemusí tomu tak být ale vždy. Takže doposud jsem žádný podnět k zahájení trestního stíhání proti nikomu nepodal. Byl bych raději, kdyby tomu tak bylo i v budoucnu. Pokud bych ale měl jednoznačné důvody, že došlo k protiprávní činnosti, nemám důvod nikoho krýt. Nejsem v žádných funkcích, které by mi přinášely prospěch a tím ovlivňovaly má rozhodnutí.


Pohybujete se v oblasti sportu, jaký je Váš názor na stavbu Sportareálu?


Podle mě je to opět na hraně. Každému přijde nelogické, že se nejprve opraví střecha bazénu, aby se pak zase sundala a opravil se celý bazén. Také není normální, že se rozhodne o bazénu, ale v rozpočtu o tom není ani zmínka. Podle mě to vůbec není vhodné rozhodnutí. Podle mě je lepším řešením venkovní bazén, protože tendence Českolipanů chodit do bazénu je poměrně mizivá. Venkovní vyhřívaný bazén by mohl být využíván řadu měsíců. Náklady na provoz aquacentra značně zatíží rozpočet města.


Kritizujete chyby jiných. Jakou největší chybu jste udělal v zastupitelstvu Vy?


Hlavně jsem jich udělal řadu. Ale za největší považuji, že jsem v první části volebního období vystupoval v pravicovém klubu, aniž bych řekl, za jakých podmínek tak budu činit. Vlastně jsem vystavil ODS bianko šek. Na druhou stranu mi přijde, že kdybych více politikařil, mohl jsem získat více. Každopádně uznávám právo na chybu, ale musí se umět přiznat, vzít si ponaučení a chybu neopakovat, což se ve vedení města neděje.


-----------------------------


JUDr. Jan Riedl se narodil v roce 1953, v roce 1976 dokončil Právnickou fakultu UK. Pět let působil jako civilní soudce v České Lípě. Od roku 1983 pracuje jako advokát, od roku 1990 ve společné kanceláři se svou manželkou. Nikdy nebyl členem žádné politické strany.


Je trenérem II. třídy a rozhodčím I. třídy v atletice. Patnáct let je ve vedení AC Česká Lípa, který spoluzakládal. Dosud aktivně závodí. Absolvoval přes šedesát maratonů, mimo jiné v Paříži, Monaku, New Yorku či Egyptě. Zúčastnil se opakovaně Vasova běhu na lyžích. V českolipském zastupitelstvu je od roku 1994, krátce byl i členem rady města, z níž odstoupil pro nesouhlas s některými postupy. V posledním období vystoupil i ze sportovního výboru a nakonec také z pravicového klubu. V minulosti byl i kritikem starosty Zdeňka Pokorného, především co se týkalo forem práce. Jak sám tvrdí, několikrát se panu Pokornému omluvil za to, že nedokázal docenit jeho přínos městu.