Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Představujeme kandidáty: Ivana Honsnejmanová

Archiv

Přiznám se, že pro mě bylo Vaše jméno na prvním místě kandidátky lidovců překvapením. Jak se tam dostalo?


Pracovala jsem ve školské komisi a byl tam  i pan Škola, představitel strany lidové. Znal mě jako někoho, kdo rád ví, co se děje, kdo rád přispěje nápadem a nemá ruce založené v klíně.


Myslíte, že budete lidovcům a potažmo městu užitečná?


Doufám, že ano. Čtrnáct let jsem majitelkou soukromé školy, a tak vím něco o manažerské práci. Taky jsem ve své škole ředitelkou, hospodářkou, učitelkou …Pohybuji se ve světě úřadů, vyhlášek, příkazů, nařízení, potvrzení. Potkávám se s lidmi z různých sociálních skupin a s různými problémy. Jezdím na  školení managmentu a řízení organizací, také studuji čtvrtým rokem na DAMU dramatickou výchovu. Vychovávám sama devatenáctiletou dceru a musím ji teď pět let uživit na VŠ. To jsou jen malé střípky z mého života, ale je to, myslím, dobrá průprava  pro práci pro své město. Myslím, že mám čím přispět. Také mi nikdo nevymluví, že i normální člověk může něco změnit.


Jste připravená na to dělat kompromisy? Obzvlášť když jste zvyklá šéfovat.


Pohybuji se v tolika konfliktních situacích, že snad ano. Vždy se musí umět přistoupit na kompromisy.


Na první kontakt působíte naivně. Na fotografiích připomínáte patnáctileté děvče a na živo skoro také. Na druhou stranu máte za sebou tolik práce, že to už z principu nemůže být pravda. Jak se Vám s takovým image jedná?


Může to být  výhoda, když vás partner podcení.


Jak jste vůbec přišla na nápad založit si svou vlastní školu?


Má dcera Terezka šla do první třídy a já pro ni chtěla školu, kde není dítě anonymní .Vznikla škola s waldorfskými prvky, která se postupně vyvíjela a měnila. Původně jsem jako učitelka ZUŠ plánovala založit soukromou ZUŠku, to ale tehdy zákon  neumožňoval.


Jak jste pro školu hledala program? Přebrali jste nějaký kompletně ze zahraničí?


Sestavili jsme si svůj vlastní, ale samozřejmě jsme navštěvovali obdobné školy u nás. V současnosti realizujeme vzdělávací program Začít spolu, který je v zahraničí známý pod názvem Step by step.


Zuškou jste mi trochu nahrála, aspoň se dostaneme k nějakému ožehavému českolipskému tématu. Jak jste nahlížela na situaci kolem výměny ředitele ZUŠky?


V té době jsem v ZUŠ učila pouze externě, a tak jsem se do toho nepletla. Současnou ředitelku znám jako dobrou češtinářku mé dcery, když ještě byly obě na gymnáziu, jinak ne, ale myslím si, že změna byla dobrá. Z mého pohledu není možné utratit peníze zřizovatele bez toho, aby došlo k dohodě s ním.


Jsou některé projekty města, s nimiž nesouhlasíte?



Absolutně se mi nelíbí myšlenka postavit domov důchodců u školy. Zákonitě tam budou vznikat konflikty. Stejně tak se stavím negativně k myšlence divadla v proluce pod náměstím. Za neštěstí považuji i řešení situace v Dubici.


Bydlíte na náměstí, jaký je Váš osobní názor na prodej majetku města v centru?


Nemělo by se prodávat historické centrum, vždy by se měly  při prodeji rozvážit všechny důsledky. Ostatní majetek prodávat vždy veřejnou dražbou řádně inzerovanou a zjistit si, co nejvíce informací o zájmech kupujícího.


Chystáte se zastupovat nějakou skupinu ve městě? Chystáte se za někoho lobbovat?


Ne, kandiduji z čirého nadšení. Chodila jsem se na zastupitelstva dívat a prostě mě to bavilo. Jestli za někoho budu lobbovat, tak za školy obecně, rozhodně ne za svou. Ráda bych pracovala v komisích zabývajících se školstvím, kulturou a správou majetku.


Jste na prvním místě kandidátky. Umíte si sebe představit na místě starostky, byla byste ochotná vzít na sebe zodpovědnost za vedení města?


Samozřejmě, proč ne?


---------------------------------------



Ivana Honsnejmanova se narodila 29.10.1966 v Tanvaldě. V roce 1985 maturovala na tanvaldském gymnáziu. Od září 1985 byla zaměstnána v LŠU (později ZUŠ) Česká Lípa jako učitelka LDO. V srpnu 1987 se jí narodila dcera Tereza.


V letech 1985 – 1987 byla vedoucí Klubu neprofesionálních literátů a recitátorů v České Lípě. V letech 1989 a 1990 měla vlastní literární rubriku, pořad o samizdatové literatuře, v regionálním rozhlasu. Od roku 1985 do roku 1990 byla členem Divadelního klubu Jirásek v České Lípě. V letech 1992 -1995  studovala AMU Praha. V roce 1992 pracovala ve funkci zástupce ředitele ZUŠ.


Od roku 1993 je zřizovatelem ZŠ a MŠ Klíč, s.r.o., Česká Lípa. Další studia: Manažerské vzdělávání pro řídící pracovníky škol se zaměřením na strategické řízení a zvládání změny –MŠMT ČR a AISIS Kladno, studium na DAMU v Praze od roku 2003 doposud. Je lektorem osobnostní a sociální výchovy a spolupracovníkem VÚP Praha – garant dramatické výchovy  metodického portálu pro tvorbu ŠVP pro ZŠ.