Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Podrobněji ze 43. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Z dvaceti sedmi stávajících zastupitelů se nedostavili tři z ODS - Vladimír Jonáš, Petr Slavík a Petr Skokan, který k ostatním promluvil na závěr aspoň z telefonu. Komunista Oldřich Panc se dostavil až na druhou polovinu. Novináře pobavil tím, že v ruce nesl igelitku s logem Syneru.


Rozpočtové změny


Zahřívací diskuse proběhla na téma rozpočtové změny. Oldřich Panc, pro kterého je studium těchto změn zřejmě koníčkem, chyběl, a tak si za něj vzala pro tentokrát slovo jeho stranická kolegyně Zejdová. Do množství změn si rýpli i zastupitelé Riedl a Stránský. Druhý jmenovaný chtěl vědět, kolik obyvatel České Lípy vlastně neplatí za odpady, když je nutné navýšit položku svoz komunálního odpadu o 2 270 000 Kč (přesunuto z položek odměna za třídění odpadu a světelná signalizace u OD Banco). Podle úředníků se jedná o 10 - 15 procent poplatníků či vlastně spíše neplatníků.


Když už jsem v rozpočtu zjišťoval, z čeho se tahle díra v rozpočtu sanuje, všiml jsem si rovněž, že cyklostezka Písečná dostala dva miliony díky přesunu z položky oprava a výstavba místních komunikací. To nás těch pár traktorů, co tu a tam přes stezku pojedou, přišlo pěkně draho.


Byty Lada


První opravdu velká diskuse se strhla na téma bytové družstvo Lada. Zastupitelé se rozhodli revokovat své rozhodnutí z dubnového setkání. Po vzedmutí vlny zájemců o bydlení bylo nakonec rozhodnuto, že první byty budou tedy družstevní a až ty další nájemní. Podle odboru rozvoje města existuje v současnosti cca 120 žadatelů. (Co to je cca 120 žadatelů? Nechápu, proč někdo neřekne jasně, kolik jich je.) Z nich je cca 30 % (stále cituji ze zprávy ORMI) zájemců o družstevní formu bydlení.


Pro zajímavost jsem si našel v tabulkách, kolik by mě stálo bydlení ve zhruba stejně velkém bytě, jako bydlím teď, kdybych se rozhodl přestěhovat blíže k Hypernově. Dopředu bych zaplatil 675 tisíc a pak bych po dobu dvaceti let splácel měsíčně 10 923 korun. To by mě fakt zajímalo, kdo do toho šel.


Vůbec se nedivím, že Jan Riedl opět prohlásil, že výstavba bytů se pro něj stává nepřehlednou. Naopak velice přehledná je zřejmě pro následující zastupitele: Zejdovou, Stránského a Hau. Ti totiž projekt hájili až nekriticky. Nikdo z nich však nedokázal odpovědět na otázku, kolik město bude ve skutečnosti doplácet. Když už jsem se pustil do toho sejčkování, tak já bych si troufl tvrdit, že to bude takových deset milionů ročně.


Prodeje notebooků


Po sérii záměrů prodat, prodejů a směn došlo na bod 7 j) pojmenovaný jako prodej výpočetní techniky. Neznalý návštěvník zasedání by očekával, že se pod tímto označení skrývá například prodej zastaralé techniky některé charitativní organizaci. Znalý už dopředu tušil, že si zastupitelé chtějí nechat notebooky, které se někteří naučili používat i ke studiu materiálů.


Cituji důvodovou zprávu:


 Zastupitelé Města Česká Lípa mají zapůjčené notebooky proto, aby mohli studovat materiály, které se dodávají z úsporných důvodů v elektronické podobě. V současné době jsou tyto notebooky více jak 3 roky staré, to znamená že jejich morální životnost končí. V tomto případě by bylo ideální řešení nabídnout tuto techniku k odprodeji stávajícím uživatelům, jelikož by se později za rok tato technika musela složitě vyřazovat.


Chvíli se nehlásil nikdo do diskuse, aby se nakonec ujal slova komunista Svatek a snad již naposledy v budově radnice zaperlil: "Prodej je naprosto správný. Faktem je, že ne každý si ho může koupit. U některých lidí prodej budí závist, na závist se chytí lidi a bude se kritizovat. Předpokládám, že tento fakt bude zneužit proti zastupitelům."


ODS nenechala komunisty štychu, podpořila je Hana Dolejšková: „Pravicový klub se shoduje s Levicovým klubem. Vždyť za vyšší cenu by to stejně nikdo nekoupil ..."


Tak vám děkujeme, drazí zastupitelé, že jste nás na poslední chvíli zbavili problému, co s notebooky!


Hlasování se zdrželi zastupitelé Pazourek a Pokorný. Riedl nehlasoval vůbec a ještě ostatním připomněl, že podle zákona o obcích nemají zastupitelé hlasovat o věcech, ve kterých jsou osobně zainteresovaní.


Po upozornění ještě doplňuji, že notebooky si mohou zastupitelé odkoupit za dva a půl tisíce korun.


Autobus


A aby těch darů nebylo málo, následoval bod 8.a). Zastupitelstvo města schválilo investiční dotaci na nákup autobusu pro společnost VETT (představitel této společnosti František Homolka je čtvrtý na kandidátce KSČM). Smlouva byla schválena, přestože to nedoporučil odbor dopravy.


Celé je to opět zamotané a myslím si, že se v problému orientují jen ti skutečně zainteresovaní. Zajímavý byl spíše průběh hlasování. Už dopředu mezi novináři padlo, že to bude přesně, jak je potřeba - to znamená, že smlouva získá přesně 14 potřebných hlasů. Právě v okamžiku hlasování vešel do dveří již zmíněný Panc a návrh při absenci tří zastupitelů ODS skutečně prošel těsně.


Nájemné v Dubici


Až na stůl se dostala žádost firmy Gaskop o prominutí nájemného za Městské koupaliště v Dubici. Viděl jsem kopii žádosti. Takto si netroufám žádat ani o příspěvek na dětský tábor. Věc: Žádost. Žádám o zrušení placení nájmu na koupaliště Dubice z důvod nevyhovující vody. S pozdravem ...


Vše shrnul opět Jan Riedl: "Subjekt, který má jako hlavní náplň podnikání prodej piva, ve mně nevzbuzuje důvěru. Je mi smutno, když vidím, jak je majetek města opatrován."


Návrh nakonec nebyl přijat a způsobili to zastupitelé napříč politickým spektrem.


Fotbal


Úplně nejdelší byla diskuse na téma Koncepce fotbalového klubu. Najednou měli co říci skoro všichni. Dokonce i zastupitel Hajný, který v mé přítomnosti ještě nikdy na zasedání nepromluvil. Musel se vyjádřit dokonce třikrát. Poprvé nemluvil do mikrofonu, napodruhé sice ano, ale zapomněl si ho zapnout, teprve na potřetí jsme se dozvěděli, že komunisti jsou pro variantu A. Tak a teď, co je to varianta A?


Návrh usnesení byl následující:


 Zastupitelstvo města Česká Lípa:


a) bere na vědomí koncepci „Program rozvoje vrcholového sportu Fotbalového klubu mužstva A“,


b) schvaluje vrcholovým sportem v České Lípě fotbal,


c) schvaluje ročně tento sport dotovat z rozpočtu města částkou 1. – 1,5 mil. Kč po dobu 4 let.


Po půlhodině, kdy se diskutovalo třeba o tom, jestli je fotbal vrcholovým sportem a jestli není milion málo, se neschválila ani koruna a prošel komunistický nápad. Zastupitelé vzali na vědomí koncepci „Program rozvoje vrcholového sportu Fotbalového klubu mužstva A“.


Zasedání bylo skutečně pestré, budu se mu věnovat ještě v nedělním deníku, a až prolezu všechny materiály, zkusím připravit ještě něco monotematického.