Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Podrobněji ze 40. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Rozpočtové změny


Až nezvykle často se zastupitelé zapojovali do diskuse. Snad je to blížícími se komunálními volbami, každopádně je jejich snaha chvályhodná.


Začalo se bonmotem komunisty Svatka, který navrhl předkladatelům usnesení, aby si kromě různých kurzů výpočetní techniky dopřáli i kurz češtiny.


První diskusi vyvolal návrh na rozpočtovou změnu tohoto znění:


rozpočet oddělení investičního navýšit o novou položku – TJ Spartak Dubice - oplocení 1 000 000,- Kč přesunem z položky – světelná signalizace Děčínská-centrum.


Janu Riedlovi se zdál plot přece jen drahý. Domnívá se, že je lepší nechat hřiště otevřené a raději platit drobné opravy. Změna však prošla.


V rámci rozpočtových změn prošel i návrh daný tzv. na stůl s názvem "Na kolo jen s přilbou".


Komise prevence kriminality pro nás nachystala kampaň, která má přispět ke zvýšenému nošení přileb při jízdě na kole. Ve dvou prodejnách cyklistických potřeb bude sjednána patnáctiprocentní sleva pro zákazníky, kteří předloží slevový kupón. Ten děti obdrží ve škole společně s informacemi o kampani. Další etapou bude odměňování děti hlídkami policie. Na tuto akci zastupitelé vyčlenili 50 tisíc korun.


Účet za rok 2005


Jan Riedl se zapojil i do diskuse o závěrečném účtu za rok 2005. Požádal o vysvětlení nárůstu cen služeb o 15 milionů oproti schválenému rozpočtu. Byla mu slíbena písemná odpověď. Materiál má více než 100 stran, tak z něj vybírám aspoň nejdůležitější akta.


Celkové příjmy dosáhly za rok 2005 výše 610 396 tis. Kč a byly splněny vzhledem k upravenému rozpočtu ve výši 628 757 tis. Kč na 97,08 %. Rozpočet za rok 2005 nebyl v absolutní hodnotě splněný o 18 362 tis.Kč. Pro porovnání, v roce 2004 nebyl rozpočet naplněný o 12 801 tis. Kč, v roce 2003 o 791 tis. Kč, v roce 2002 byl rozpočet příjmů překročený o 51 205 tis. Kč.


Výdaje  města Česká Lípa dosáhly za rok 2005 celkové výše 594 988 tis. Kč. Dosažená výše výdajů činí vzhledem k upravenému rozpočtu ve výši 635 549 tis. Kč 93,62 %.


Speciálně mě zajímaly skutečné výdaje na některé investiční projekty města. Z účtu jsem se tak například dozvěděl, že ...


- na vodním hradě byly proinvestovány více než 4 miliony korun (bez osvětlení)


- výstava Ohlédnutí stála neuvěřitelných 586 tisíc korun (+145 tisíc z grantu Phare)


- do koupaliště v Dubici bylo investováno 347 tisíc korun


- vícejazyčná webová prezentace stála 116 tisíc korun


- oprava záchodů v ZUŠce stála 493 tisíc korun


- v parku bylo proinvestováno přes milion korun


- model historického jádra města stál 33 tisíc korun


- dokončení galerie starostů nás přišlo na 32 tisíc korun


Dary na sport


Obecně se na zasedání nejvíce diskutovalo o věcech týkajících se sportu. Začalo to oplocením hřiště v Dubici a pokračovalo pátým bodem, během něhož se schvalovaly dary na sportovní akce. Ukazuje se především to, že vychvalovaná koncepce financování sportu ještě není bez chyb. Obzvlášť když se pak sejdou pohromadě žádosti zvláštní školy o dva tisíce na sportovní hry žáků a Autoklubu ze Sosnové o 150 tisíc na Rallye Bohemia.


Do diskuse se zapojilo celkem sedm zastupitelů. Nakonec vše diplomaticky uzavřela Eva Bartoňová, která navrhla, ať malé částky dá ze svého fondu rada města. Příspěvek autodromu byl schválen zastupiteli.


Eva Bartoňová s nadhledem uzavřela i diskusi kolem návrhu, aby město odkoupilo pozemky v areálu hřiště u Ploučnice, na nichž stojí klubovny. Celý problém byl prozatím odložen na srpen.


Nová ulice


Zajímavým se jevil i návrh vytvořit v Lípě novou ulici. Zde je důvodová zpráva: Na základě rozvoje a potřeby města pojmenovat nové urbanizované lokality v České Lípě předkládáme Zastupitelstvu města ke schválení název nové ulice v České Lípě. Jde o novou ulici Borskou – jedná se o část silnice I/9 od křižovatky s ulicí Okružní směrem na Nový Bor po hranici města. Jméno nové ulice navrhla, projednala a doporučila komise pro rozvoj města.


Intersparu se zřejmě nelíbilo, že sídlí v ulici Sluneční. Vlastně už nesídlí, protože ve svých materiálech už má název nový :o)). To byla rychlost!


Vše mu mohl zhatit zastupitel Oldřich Panc, který navrhl, aby se celá ulice od jednoho konce Lípy ke druhému jmenovala Evropská. Nicméně byl schválen návrh původní.


P.S. Stále ještě zvažujeme další díl hodnocení zastupitelů ;o).