Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Podrobněji ze 17. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

1. třetina - Volby


„Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu města a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky," předříkal starosta města Petr Skokan a Petr Novák pronesl zřetelné slibuji a posléze se připojil do hlasovacího systému.


Mnohem zábavnější byla volba člena rady města. Starosta města vyzval všechny strany, aby navrhly své kandidáty. To postupně odmítly ODS, KSČM i DRS. Nezávislí nominovali Ivana Urbana. Karel Schwarzbach za ČSSD nominoval Karla Schwarzbacha, jenž následně souhlasil se svou kandidaturou. Tomu všemu ještě předcházelo ustavení volební komise, jíž předsedal Oldřich Panc z KSČM.


V tajných volbách získal dvacet hlasů Ivan Urban, dva Karel Schwarzbach, dva lístky byly neplatné.


2. třetina - Povodňový plán a hoří, má panenko


Druhá třetina začala prezentací povodňového plánu města Česká Lípa, kterou představili zaměstnanci firmy Aquatest. Prezentace byla na profesionální úrovni, nezbývá než doufat, že stejně na tom je celý povodňový plán, jenž byl městu předán 31. března. Tento dokument vzali zastupitelé na vědomí.


Zastupitel Schwarzbach si v jedné z minulých interpelací vyžádal, aby byla vzata na vědomí také zpráva o činnosti jednotek Sboru dobrovolných hasičů Stará Lípa a Dobranov.


Trochu se bojím, že když budu ze zprávy citovat, bude tento akt považován za zlehčování práce dobrovolných hasičů, ale já prostě musím. Už proto, že jsem se původně upřímně snažil získat nějaké informace o počtu požárů, u nichž dobrovolní hasiči asistovali. Takže cituji:


"V hlavním zaměření je uloženo dbát o rozšíření členské základny. Podle výkazu pro Okresní sdružení hasičů na závěr loňského roku, početní stav sboru činil 13 členů. Od počátku roku do současné doby přistoupilo 7 členů z toho 2 ženy a 5 mužů. Dále byl ustaven kolektiv mladých hasičů s 11 členy. K dnešnímu dni početní stav sboru je 31 členů."


"Členové aktivně pracovali na úpravě nástupního prostoru před hasičskou zbrojnicí včetně položení kanalizace, která bude sloužit pro budoucí přístavbu sociálního zařízení. A jak jsme svědky, akce se podařila a nástupní prostor má bezprašný a zpevněný povrch. Akce byla hrazena z rozpočtu jednotky sboru 400 tisíc a organizační pomoc nám poskytl místostarosta pan Jiří Pazourek. Při všech akcích bylo členy odpracováno 538 hodin."


V závěru zprávy se dostalo i na požáry:


"V průběhu roku na základě příkazů operačního střediska HZS Liberec - stanice Česká Lípa jednotka sboru prováděla zásahové a likvidační práce u 10 různých případů požárů. Z toho je žádoucí připomenout požár zámku Zahrádky, kde vznikla 100 milionová škoda. Při hašení a likvidaci požárů členové jednotky s nasazením všech sil mají snahu, aby odevzdali co nejlepší práci. K tomuto účelu jsou také vedeny.


Překvapilo nás hodnocení zásahu u požáru v Zahrádkách uvedeného v časopise 150 HOŘÍ ze srpna letošního roku. Hodnocení zpracovali kpt. Vakula a kpt. Prošek, kde je vyslovena kritika, že jednotka SDH Dobranov svévolně, bez vědomí velitele zásahu opustila hasební úsek č. 4, čímž narušila plynulost hasebních prací. Dále pak v hodnocení jsou uvedeny nesprávné typy moobilní požární techniky jednotky sboru. Podle vyjádření velitele jednotky se toto obvinění nezakládá na pravdě. Společně s velitelem zásahu byl proveden průzkum na úseku č. 4 a na základě toho nahlášen odjezd na základnu."


Poté, co zastupitelé vzali i tuto zprávu na vědomí, si vzal slovo opět Karel Schwarzbach a za všechny hasičům poděkoval a popřál jim rozšíření členské základny.


V bloku nediskutovaného schvalování zaujaly dva nové názvy ulic - za Hypernovou vznikla ulice Emila Filly, mezi autobazarem a autoservisem pod Špičákem (za čerpací stanicí) se nachází ulice K Vodárně. Bohužel jsem z důvodové zprávy nezjistil, jak Fillovo jméno souvisí s Českou Lípou.


Pozornost stoupla, když se mezi kupci pozemků objevilo jméno Evy Bartoňové, která jako již tradičně během zasedání absentovala. Nejedná se však o žádnou senzaci, místohejtmanka nekupuje ani domy na náměstí, ani žádnou z budov po zrušených mateřských školkách, ale jen 31 metrů čtverečných souvisejících s již vlastněným pozemkem,  a to za cenu 10 850 korun.


3. třetina - Interpelace


V interpelacích předložil Pravicový klub ústy svých členů tři pro občany velmi zajímavé návrhy.


Eva Stehlíková (ODS) přednesla ten, jenž se týkal nepořádku kolem kontejnerů. "Na základě několika připomínek ze stran obyvatel na neúnosné nepořádky přímo u kontejnerů a jejich bezprostřední blízkosti jsem osobně prošla sídliště Špičák a Sever, a musím konstatovat, že připomínky obyvatel byly oprávněné, " zaznělo mimo jiné v důvodové zprávě.


Místostarosta Pazourek upozornil na skutečnost, že firma Rethmann - Jeřala už vzhledem k ukončení smlouvy s městem nebude k úklidu příliš motivována. Zastupitelé se shodli na tom, že pořádek musí být do konce roku udržen. V podmínkách, na které přistoupí nová firma, je klauzule o každodenní kontrole pořádku v okolí kontejnerů. Doufejme, že do konce roku neshnijeme!


Zastupitelstvo města uložilo Růženě Konvalinové, vedoucí odboru životního prostředí, čistotu v okolí kontejnerů průběžně kontrolovat. Za i-noviny můžeme slíbit, že budeme stav sledovat rovněž.


V další interpelaci navrhl Rudolf Hofman (ODS) iniciovat změnu vyhlášky č. 4/2003. Bohužel tato vyhláška není na webu města momentálně k dispozici (na rozdíl od mnoha jiných), a tak je těžko pochopitelné, co svými šestnácti hlasy pravicoví zastupitelé vlastně schválili. V důvodové zprávě se doslova píše: "Pravicový klub chce umožnit podnikatelům bezplatně nabízet své zboží a služby na reklamních zařízeních všeho druhu, a to jak před vlastními provozovnami, tak jinde než mimo vlastní provozovny. Za tímto účelem žádám o změnu výše citované vyhlášky a to ve smyslu zrušení dosavadních poplatků. Mgr. Rudolf Hofman“


Čert ví, o čí zakázku se jedná.


Petr Slavík pro změnu předložil námi již citované usnesení o zahájení prací na vyznačování jízdních pruhů pro cyklisty. I zde můžeme slíbit, že i-noviny budou situaci monitorovat.


V samém závěru se dostalo i na Fond rozvoje bydlení. Jak jsme již informovali během týdne, není občany prakticky využíván a peníze se na něm pouze hromadí. Zastupitelé schválili výpověď smluv s Ministerstvem pro místní rozvoj o poskytování návratné půjčky výpomoci, aby si uvolnili ruce a mohli prostředky fondu lépe využít pro potřeby města.


O pověstnou třešničku na dortu se postaral zastupitel Svatek (KSČM), jenž se doslova rozvášnil nad stížností Oldřicha Patočky a Aleny Doubravové na vedení nemocnice LDN Pod Holým vrchem. Je potřeba napsat, že stížnost je skutečně velmi ostrá a lékaři jsou v ní přirovnávani k Saddámům Husajnům v bílých pláštích. Bohužel zastupitel Svatek, ač měl v mnohém pravdu, použil stejnou rétoriku a stejné metody výběru informací jako autoři stížnosti. Vytrhal věty z kontextu a v závěru označil za lidské hyeny všechny, kteří vytahují polopravdy, aby mohli v zájmu neznámo koho ubližovat lidem.