Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Podrobněji z 28. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Schovaná svačinka


Začátek zasedání byl takový zmatený. Že se začínalo později, mě ani nepřekvapilo, ale nikde jsem neviděl občerstvení. Dokonce jsem podezíral nezúčastněné zastupitele, že to věděli dopředu, a tak uznali svou přítomnost za zbytečnou. Jak se vysvětlilo později, občerstvení se koncentrovalo do jedné z vedlejších místností. Zřejmě proto, aby nedráždilo Zelené a jiné kritiky. Podle mě, nezávistivce, opravdu dříve nevypadalo hezky, když všichni okukovali zastupitele cpoucí se bagetami. Ten, kdo navrhl změnu, má malé, nevýznamné plus.


Střet zájmů


Ale teď již vážně. K 25. dubnu rezignovali zastupitel Kočí a zastupitelka Stehlíková. Od příštího zasedání jejich místa zaujmou pánové Jonáš (ODS) a Hajný (KSČM).


V rámci interpelací se dostalo téma zákona o střetu zájmů na přetřes ještě jednou. To když Václav Svatek z pozice člena kontrolního výboru navrhl prověřit jednání a smlouvy uzavřené s Městem Česká Lípa v obchodních záležitostech, a to jak u osob fyzických, tak i u osob právnických. Václav Svatek navrhl, aby byly tyto smlouvy připraveny kontrolnímu výboru tajemníkem Hladonikem. Tento návrh však nebyl přijat, protože pravice se zdržela hlasování. V tomto okamžiku poprvé (a naposledy) vystoupil Petr Skokan a upozornil na skutečnost, že záměrem zdrživších se zastupitelů nebyl zájem porušovat zákon, ale nedostatečné předjednání tohoto bodu. Bylo to zvláštní, protože podobný problém se vyskytl i v krajském zastupitelstvu, takže bych skoro řekl, že to bylo sice nepředjednané, ale určitě očekávané.


Otázkou je, kdo všechno by podle zákona měl zastupitelstvo opustit - pokud všichni ti, co z tohoto města něco mají, tak tam nebude moci sedět ani Stanislav Holub, jak v diskusi na i-novinách navrhoval senátor Tejnora. A také by mě zajímalo, jestli by Václav Svatek hovořil tak plamenně, kdyby zastupitelé museli předkládat lustrační osvědčení.


 Zdravé město


Ale vraťme se zase na úvod jednání. České Lípě bylo nabídnuto, aby se ucházela o titul Zdravé město. Nudná prezentace mě nepřesvědčila. Přišlo mi, že organizace zastřešující tuto iniciativu byla zřízena k tomu, aby tahala peníze z evropských fondů a stavěla za ně Potěmkinovy vesnice. Ale z prezentace se skutečně nedalo moc soudit, takže nechci příliš křivdit a raději vás odkáži na stránky, jejichž adresu jsem si během prezentace bystře opsal: www.nszm.cz.


Byty na Ladech


Před další body jednání byl předsunut návrh usnesení, v němž zastupitelé vzali na vědomí informaci o zajištění finančních prostředků na výstavbu 149 bytových jednotek na sídlišti Lada a souhlasili s uzavřením smluvních vztahů k zajištění financování. Z důvodové zprávy vyplývá, že stavba je již kompletně připravena a je dokonce vydáno stavební povolení. Celý projekt má stát 267 239 602 Kč. Stavět bude sdružení firem Metrostav, a. s., Praha a SYNER, s.r.o., Liberec.


Trochu mi nehraje počet bytů - dotace ve výši cca 58 milionů korun byla poskytnuta na 144 bytů. Podmínkou Státního fondu rozvoje bydlení je však výstavba 11 bytových domů se 149 bytovými jednotkami. Ať již jde o nesrovnalost v číslech, nějakou záhadu či nějakou mou nepozornost, město se stalo ručitelem za úvěr určený na financování 149 bytových jednotek ve výši 214 500 000 Kč. Peníze půjčí rakouská banka Kommunalkredit.


Barák na náměstí


Bod 7 b: prodej objektu čp. 165, včetně pozemku p. č. 293 v k. ú. Česká Lípa – pan Milan Baier, Praha. Tento bod byl vyřízen bez jakékoliv diskuse, přestože se jednalo o dům na náměstí. Podle zprávy jsou očekávány značné budoucí investice, zejména do provedení izolací, odvodu dešťové vody, fasády, opravy omítek, elektroinstalace, výměny oken a opravy komínů. Z žádosti současného nájemce objektu rovněž vyplývá, že stávající nájemní vztah mu neumožňuje dlouhodobou a účelovou investici, která je dle jeho názoru nezbytná pro budoucí zachování nemovitosti, popřípadě k tomu, aby nedocházelo k nadměrnému opotřebení. Má zájem  smluvně ošetřit i závazek oprav. Připomeňme, že nájem z celého objektu přinášel městské kase něco přes čtyři sta tisíc korun ročně. Snad bude v tomto případě platit, že je lepší, když je dům v rukou movitého soukromníka než chudé obce. Snad ...


Cihelna Žosce


Zajímavá je kauza cihelny za Slovankou. V dražbě si ji za 830 tisíc korun koupila ŽOSKA, a.s. (která podle výpisu z rejstříku už není v likvidaci). Co se v areálu chystá, se nám nepodařilo zjistit.


Dvě stě tisíc pro atlety


K dalšímu střetu mezi levicí a pravicí došlo v otázce smlouvy s Athletic clubem Česká Lípa. Na konci minulého roku přikleplo zastupitelstvo v hodině dvanácté atletům dvě stě tisíc na činnost družstva žen v první atletické lize. Komunistům se nelíbilo, že by peníze poskytnuté městem měly být použity i na úhradu přestupu závodnic či na hostování cizinek. Nakonec vznikla patová situace a smlouva nebyla schválena v žádné z navrhovaných podob. Jen zmiňme, že na zasedání chyběl velký lobbista Riedl.


Ptal jsem se atletů na dnešních závodech, jestli se chystali zařadit do mužstva nějaké černošské "gazely". Tak prý za Lípu měly startovat čtyři Polky a měly dostat jen bodovné. Upřímně řečeno, přes všechnu lásku k atletice, souhlasím v tomto případě s levicí. Peníze z městské kasy ať zůstanou doma!


Kácení na Špičáku


Před pozvánkou komunistů na oslavu prvního máje ještě vystoupili zástupci společnosti Městské lesy Česká Lípa, aby představili výroční zprávu. Trochu je sprdla zastupitelka Hlináková za to, jaký nechávají v lese nepořádek. Jednatel společnosti Josef Jirotka jí vysvětlil, že les není park a kácelo se kvůli přemnožení kůrovce, ale přislíbil, že zjedná nápravu, aby se pro příště vyhnuli kritice. Já jen dodávám, že v nových učebnicích přírodopisu se zdůrazňuje, že dřevní hmota by měla zůstávat v lese, aby se rozložila a umožnila růst další generaci stromečků.