Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Podrobněji z 22. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Manévry s Mariem Pedersenem


V úvodu celé schůze vystoupil Ing. Pavel Borůvka – obchodní ředitel společnosti Marius Pedersen, a.s., aby zastupitele seznámil nejen s firmou, kterou zastupuje, ale i s jejími plány do budoucna. Prezentace byla provedena na úrovni. Nudné bloky byly vzaty zkrátka, naopak konkrétní věci, které by mohly posluchače zaujmout, byly rozvinuty. Takto jsme se například dozvěděli, že vozy budou tišší, než jsme byli doposud zvyklí. Kontejnery budou označeny samolepkami, na nichž bude zřetelně napsáno, co do nich nepatří.


Raději to zdůrazním ještě jednou, neboť v Lípě evidentně žije stále dost občanů, kteří mají sníženou rozlišovací schopnost: na kontejnerech určených pro směsný odpad, který nelze roztřídit, bude samolepka upozorňující na to, co do nádoby NEPATŘÍ.


Podle slov pana Borůvky firma skutečně recykluje 99 % svezeného papíru, 55 % plastů a 99 % skla. V krátké diskusi pochválil zastupitel Riedl novou firmu za to, jak přistoupila k podmínkám smlouvy, a Karel Schwarzbach za to, že bude jistě lepší než firma zajišťující svoz doposud.


Výměna odpadových nádob proběhne takto:


1. popelnice 240, 120 a 80 litrů - Marius Pedersen rozmístí od 20. do 31. 12. nové a Rethmann – Jeřala odveze staré současně s posledním svým svozem mezi 27. a 31. prosincem


2. kontejnery 1 100 l – výměna proběhne v součinnosti obou firem 30. a 31. prosince


3. odpadkové koše – Marius Pedersen zabuduje nové sloupky od 15.11. do 29.12., od 29. do 31. prosince dojde k výměně a 31. prosince vyveze Rethmann naposledy koše – paradoxně už konkurenční firmy


4. nádoby na separovaný odpad (papír + plast o objemu 2 100 l) – budou vyměněny od 20.12. do 31.12., výměna nádob o objemu 3 200 l proběhne od 27. do 31.12.


Manévry s veřejným míněním


Na veřejnost již prosáklo, že dojde k další optimalizaci škol ve městě, která se dotkne zvláštní školy na Severu. Bohužel, jak je v tomto městě zvykem, hned se vyrojily fámy dělající z komára velblouda, či v tomto případě spíše z velblouda jednohrbého velblouda dvouhrbého. Osobně také pochybuji, že by někdo toužil po tom budovat uprostřed Severu penzion - tak možná pro opuštěné pány, kteří už nemají na to, aby navštěvovali bordel v nedaleké vilce.


Jen to dosvědčuje, jak mizerná je v tomto městě informovanost. A prohlášení místostarostky Moudré, ať paní Beyrová dodá své otázky písemně, že jí bude písemně odpovězeno, se rovněž jako moudré nejspíš neukáže.


Bez větších diskusí se obešlo i zrušení zmíněné obecně platné vyhlášky. Zastal se jí jen Jan Riedl slovy: "Nepovažuji ji za úplně hloupou."


Komunisté ji naopak za úplně hloupou považovali, což také nahlas řekli - i s tím, že panu Riedlovi jeho názor neberou. Proti zrušení nehlasoval nikdo.


Manévry s granty


První větší vzrušení přinesl bod dvanáct, který se předsunul před bod jedenáct. Šlo o schvalování grantů. Do návrhu komise se rozhodli opět zasáhnout komunisté. Zásadně nesouhlasili s šedesáti tisíci pro farní charitu provozující v České Lípě Dům na půli cesty. Důvodem byla skutečnost, že farní charita obdržela v poslední době peněz více než dost - jen od města 109 tisíc (navíc mají pronajatý dům za symbolických 100 korun ročně), z kraje 240 tisíc, dále od státu i od zahraničních dárců. Místo toho navrhli dát šedesát tisíc na zakoupení inventáře pro Dům humanity. Tento návrh nakonec prošel, stejně jako návrh zastupitele Hau zakoupit za 73 tisíc pračku se sušičkou Sociálním službám města.


Školské granty byly schváleny v navržené podobě, přestože komunistka Zejdová navrhla nepřispět Euroškole na výlety do ciziny.


Po bodu dvanáct se konečně dospělo k bodu jedenáct, v jehož rámci se mělo schválit navýšení rozpočtu základní škole na Ladech, aby mohla modernizovat motor výtahu. Formulaci usnesení velmi ostře, skoro nevybíravě napadl zastupitel Panc, takže byla vyhlášena pětiminutová pauza, během níž bylo usnesení přeformulováno. Po ní se bez problémů schválilo.


Připomínám, že to jsou ty peníze, které se díky iniciativě komunistů ušetřily mimo jiné na Festivalu duchovní hudby a Ethnic session v Žízníkově. Za ně budou mít na Ladech motor výtahu.


Pro zajímavost, důvodová zpráva měla dvacet dva listů a na jednostranně potištěných papírech ji dostali všichni přítomní, tj. zastupitelé, novináři a úředníci. Za to mohl být pěkný kus rotoru.


Schvalovací mašinerie na závěr


Díky tomuto zasedání se snad opět přiblížila realizace cyklostezky Varhany. Jednomyslně bylo schváleno zvýšení ročního příspěvku svazku obcí na dvojnásobek - tj. na čtyři koruny za občana. V důvodové zprávě je to vysvětleno takto: „Z rozpočtu svazku je hrazeno nájemné za pronajaté pozemky, postupně pořizována projektová dokumentace nutná ke stavebnímu povolení a podpůrné dokumenty nutné pro podání žádosti o dotaci. V letošním roce byla dokončena jednostupňová projektová dokumentace na druhou ze tří etap výstavby cyklostezky. Jakmile bude projektová dokumentace pro žádost o stavební povolení kompletně dokončena, je svazek připraven podat žádost o dotaci na výstavbu. K tomu ovšem potřebuje nemalé vlastní prostředky. Cílem zvýšení pravidelného ročního příspěvku je vytvoření rezervy vlastních prostředků.“


Zaujaly ještě interpelace. Zastupitel Merta vystoupil s požadavkem zamezit lidem vstup na bývalý trávník u Crystalu, po němž si směrem od Sokolské ulice zkracují cestu do tohoto kulturního zařízení. Důvodem je strach o jejich zdraví. Osobně si to vzal na starost místostarosta Pazourek. Jestli to dopadne jako s květníky v Děčínské, tak můžeme být ještě pár měsíců v klidu.


Staronový komunista Merta si vzal také poslední slovo (Petr Skokan odešel zhruba v půlce jednání). Popřál hodně štěstí všem kandidátům na křesla v krajském zastupitelstvu, tedy i sobě.