Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Podrobněji z 21. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Ředitel bez divadla a šestnáctá sběrna


Miroslav Kolář vystoupil ještě před samotným jednáním jako host, aby se podivil nad tím, jakým způsobem mu bylo sděleno, že dojde ke sloučení divadla s kulturním domem Crystal. Údajně byl posledním informovaným a zprávu mu doručili policisté.


Ve svém trochu neučesaném projevu připomněl aktivity divadla a jeho hospodaření. Ze zastupitelů reagoval jen starosta Skokan, který suše prohlásil, že hosté mají na svůj příspěvek pět minut (Kolář hovořil devět), a požádal ředitele divadla, aby své připomínky podal písemně.


Druhým vystupujícím hostem byla občanka Ponížilová, která představila petici občanů Svárova. Ti nesouhlasí s "dočasným" umístěním výkupu kovového odpadu ve středu obytné zóny. Zastupitelé sice neopomněli  připomenout, že petice ani zdaleka nesplňuje všechny náležitosti, ale jinak přislíbili pomoc.


Bude hotel i v cihelně?


Mediálně zajímavý měl být bod 7 A), pod nímž se skrýval záměr obce prodat objekt č. p. 132 za účelem rozšíření hotelového ubytování ve středu města za kupní cenu ve výši 5 milionů korun. Do diskuse se však nepřihlásil žádný zastupitel, a tak se okamžitě hlasovalo. Zastupitelé záměr schválili poměrem hlasů 15 : 7, zdržel se Karel Schwarzbach (nepřítomni byli Slavíčková, Pokorný a Bartoňová).


Nejdelší diskuse vznikla během schvalování prodeje bývalé cihelny za Slovankou. Řadě poslanců, a nejvíce Karlu Schwarzbachovi, nebylo jasné, proč se v důvodové zprávě objevuje zjištěná cena 4 067 940 Kč, tržní cena 4 miliony Kč a pak se schvaluje nejnižší podání pro dražbu 990 tisíc.


Z diskuse vyplynul předpoklad, že budoucí vlastník bude muset odstranit budovy na pozemku, což si vyžádá náklady ve výši několika milionů. Navíc, jak upozornil zastupitel Riedl, se jedná o cenu vyvolávací. Skutečná prodejní cena by měla být logicky vyšší.


Vše při starém: Komunisté nefandí duchovní hudbě ani reggae


Zastupitelé netradičně pozměňovali navržené výše grantů. Zatímco granty v oblasti životního prostředí, cestovního ruchu a příspěvky na obnovu nemovitostí v památkové zóně města prošly bez připomínek, do kulturních grantů zasáhli pro některé subjekty výrazně.


S návrhem přišel Levicový klub a po diskusi bylo rozhodnuto, že Martin Prokeš, agentura Triforium, dostane na pořádání Festivalu duchovní hudby 30 tisíc korun (místo požadovaných a komisí odsouhlasených 60 tisíc). Ještě hůře dopadla agentura R.E.C. pořádající Reggae Ethnic Session. Ta požadovala 250 tisíc, komise jí navrhla 55 tisíc a nakonec dostane jen tisíců dvacet. Posledním postiženým byla Blanka Šlesingerová, která na vernisáž a výstavu dostane místo požadovaných 151 900 korun jen 10 tisíc.


Zastupitelé takto ušetřili 83 900 korun, které by měly putovat na výstavbu bezbariérových přístupů do škol. Otázkou je, jakou vypovídací hodnotu hlasování mělo,  protože nejprve se hlasovalo o všech grantech najednou a pak o změnách zvlášť. Někteří zastupitelé se sice podivovali, ale nakonec se v tom nikdo nepitval. Samotného starostu v tu chvíli více zajímala situace v Novém Boru, kde postupně odvolávali radu města.


"Kocourkov" nebude mít vyhlášku


Spíše k pláči byly dva texty, které byly součástí bodu 20 - pro informaci. Všichni zastupitelé dostali do rukou dopis občana stěžujícího si přímo starostovi na odtažení vozidla. Citujeme:


"Dne 26.8. jsem ráno před osmou hodinou zjistil, že mi bylo odcizeno vozidlo z ulice Žitavská. Po okamžitém zjišťování se ukázalo, že moje auto bylo odtaženo pod záminkou čištění na příkaz sl. Hrózové na nedaleké placené parkoviště, kde mi ho můj poctivý majetek - odmítli vydat. Hledal jsem tedy odpovědnou osobu. Na městské policii i odboru dopravy mě posílali od čerta k ďáblu, aniž by věděli, kdo má za to odpovědnost (respektive se ve svých výpovědích lišili.) Raději jsem zaplatil požadovaných 1100 Kč a šel. O čištění ulice jsem nevěděl. Pracovníci odboru dopravy považují za dostatečné, že za roh na místo, kam od nás není vidět a kudy normálně vůbec nechodíme, umístili údajně týden předem jednu dopravní značku. Sama sl. Hrózová má zdokumentováno, že v okamžiku údajného umístění značky jsem tam již auto měl zaparkováno a v okamžiku parkování se tedy nedopouštěl žádného porušení dopravních předpisů.


Paradoxem je, že den předtím (25.8.) jsem viděl pracovníka, jak ulici čistí a proto ve snaze mu pomoci jsem přeparkoval na místo, které již měl uklizené ..."


Situaci v našem městě občas připomínajícím Kocourkov dokumentuje i dopis Václava Svatka, který za Levicový klub oslovil ostatní zastupitele a vyzval je ke zrušení obecně závazné vyhlášky. Jak jsem již napsal ve středu, Petr Skokan přislíbil, že zrušení osobně navrhne.


Na úplný závěr se nepromítaly fotografie z Jižní Koreje ani Zakarpatské Ukrajiny, jak bylo navrženo v srpnu. Na programu byl dokument České televize s názvem Po stopách Jakuba Arbese, který byl natáčen v České Lípě.