Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Partnerské město Budyšín

Archiv

Budyšín leží asi čtyřicet kilometrů za naší státní hranicí, kterou můžeme překročit v Rumburku či Varnsdorfu. Dále budeme sledovat ukazatele na Kottmarsdorf, Löbau a nakonec i samotný Bautzen. Zabloudit je takřka nemožné. Přímo v centru lze zaparkovat například v podzemí Kornmarkt-Passage. Hodina parkování vyjde na půl eura (to je méně než v centru České Lípy).


Navrhuji nejprve zajít na most Míru, odkud je nádherný výhled na Sprévu a hradby, v nichž vzniklo několik luxusních bytů. Pak se vrátíme na náměstí a vyrazíme na východ k tzv. Bohaté věži. Na tu doporučuji vystoupat a s pomocí destiček s popisky si ujasnit, co všechno chceme vlastně vidět. Přímo pod námi bude Reichengasse - Bohata hasa. Ano, většina památek má i slovanská jména, nacházíme se v centru lužických Srbů, což možná nejlépe pochopíme na hřbitově, kam se postupně rovněž dostaneme.








Po Bohaté ulici se vrátíme na náměstí, v jehož rohu objevíme restauraci Zum Karasek. Český název není náhodný - v Budyšíně nás znají především díky loupežníkovi, který prý bohatým bral a chudým možná dával. Na druhém konci náměstí nalezneme chrám sv. Petra, který se pyšní vůbec největší věží ve městě. Předtím se můžeme napakovat v informačním centru (rohový dům). Za kostelem je hodně barevně vyzdobené děkanství.





Odbočíme doleva a sejdeme k další věži a hlavně bráně, za níž je slíbený hřbitov. Kromě náhrobků, často velmi moderně pojatých, nás určitě potěší ruiny gotického kláštera, v nichž se odehrávají pohřby. Vrátíme se branou zase zpět a odbočíme doprava. Obdivujíce opravené obytné domy i restaurace dojdeme k hradu s názvem Ortenburg.



Po pravé straně je (snad otevřená) branka. Když skrze ni prolezeme a sejdeme po schodech, ocitneme se vně hradeb. Můžeme si prohlédnout opět Sprévu či most, ze které jsme ji obdivovali poprvé. Postupně doputujeme k technickému muzeu umístěnému ve staré vodárenské věži (nová je na jiném konci města).




Okruh zakončíme u Lví věže a budovy divadla. To jsme vlastně v místech, která poznáváme. Pomalu můžeme myslet na to, jestli se nám podaří pochopit systém parkovacích lístků a vyjdeme z podzemí bez problémů.