Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Osobnost Českolipska - 2. skupina prvního kola

Archiv

Hlasuje se kladně, klikejte tedy na osobnost, která je z nabídky pro vás tou nej.


Pokud budete mít problém hlasovat kvůli kolizi ip adresy s někým jiným, napište svůj tip pod článek se svým jménem či stálým nickem. Započtu ho "ručně". Samozřejmě po celou dobu ankety jde jen o hru, možnost zviditelnit obyčejně výjimečné občany, ukázat, že Lípa i okolní obce jsou plné osobností. Nikdo od nás nic nedostane, takže svou případnou snahou falšovat výsledky jen kazíte ostatním hru.


Po prvních kolech zůstane ve hře 48 "soutěžících", ty v dalších kolech zredukujete na 24, 12, 6 a na závěr ze dvou  tříčlenných skupin zbudou dva finalisté. Jen musíme doufat, že se dožijeme konce :o)).


Pokusím se tentokrát nominované podpořit rozsáhlejším textem, případně dát odkaz na rozhovor, který s nimi v i-novinách vyšel. Bohužel ne s každým se rozhovor podařilo udělat. Důvody mohou být na mé straně i na straně osobností. Někdo to může cítit jako znevýhodnění, někdo jako výhodu. To bychom mohli diskutovat dlouho. Zkrátka taková je realita. Snažím se být nestranný a ze své pozice využívám jen možnosti jednoho hlasu (většinou z práce, neboť z domova také koliduji :o)) a nechci ubrat šanci byť jen jedinému čtenáři.


Čtveřice soutěžících poctivě losuji, takže neovlivním, zdali výsledek nakonec někomu připadne jako zlomyslnost.


Osoby nominované tento týden:


1. Karel Tejnora


Senátor, jemuž příští rok končí volební období a kterého rodná ODS zřejmě nenominuje do dalšího. V současnosti je také zastupitelem města, který ne vždy hlasuje tak, jak ODS předpřipravila. Do funkcí ho dostala především pověst vynikajícího chirurga. Narodil se 11. ledna 1955 v Ústí nad Orlicí. Vystudoval gymnázium, následně lékařskou fakultu. Po vysoké škole se přestěhoval do České Lípy, kde nastoupil v místní nemocnici. Od roku 1993 vlastní privátní chirurgickou ordinaci  v ulici Pod Holým vrchem. Když byl senátorem právě jeden rok, dělal jsem s ním svůj první rozhovor pro i-noviny. Jeho dvě části si můžete přečíst zde a zde.


2. Vincenc Kuchár


Českolipského kominíka, kterého čtenáři nominovali zřejmě z recese, jsem se pokoušel shánět pomocí SMS. Bohužel se neozval, a tak o něm víme jen to, co o něm napsali čtenáři. Někteří byli s jeho prací  spokojeni, jiní ne. Důvodem nominace pana Kuchára je však především skutečnost, že jako všichni kominíci nosí štěstí. 


3. Jan Riedl


JUDr. Jan Riedl se narodil v roce 1953, v roce 1976 dokončil Právnickou fakultu UK. Pět let působil jako civilní soudce v České Lípě. Od roku 1983 pracuje jako advokát, od roku 1990 ve společné kanceláři se svou manželkou. Nikdy nebyl členem žádné politické strany. Je trenérem II. třídy a rozhodčím I. třídy v atletice. Šestnáct let je ve vedení AC Česká Lípa, který spoluzakládal. Dosud aktivně závodí. Absolvoval přes šedesát maratonů, mimo jiné v Paříži, Monaku, New Yorku či Egyptě. Zúčastnil se opakovaně Vasova běhu na lyžích. V českolipském zastupitelstvu je od roku 1994, krátce byl i členem rady města, z níž odstoupil pro nesouhlas s některými postupy. Rozhovor s ním jsem dělal osobně na českolipském atletickém stadionu krátce před minulými volbami do zastupitelstva. Přečíst si ho můžete zde.



4. Jan Tichý


Jan Tichý postoupil až z jedné z posledních skupin, a tak rozhovor s ním zatím nestíhám. Přečetl jsem však jeho knihu Třicet dva hodin mezi psem a vlkem a občas spolu komunikujeme po mailu. Naposledy pro i-noviny připravil svůj příspěvek o koncentračním táboře v České Lípě - zde. Z přebalu knihy se dá zjistit, že se Jan Tichý narodil v roce 1941 v Hradci Králové. Vyrůstal v Mostě a Jičíně. Jeho otec byl do února 1948 viceprezidentem krajského soudu. Jan Tichý pracoval například jako učitel, pomocný dělník, programátor, autor příruček k počítačům. Před rokem 1968 byl hostem rozhlasového Mikrofóra. Píše prózu i drobnou publicistiku. Zdramatizoval například Balzacovu novelu Succubus či Flaubertovu Paní Bovaryovou. Napsal prozaické retro z vojenského prostředí Opušťák do nebe. Mezi osobnostmi postoupil do prvního kola i jeho syn Tomáš, spolumajitel novoborské společnosti zabývající se vývojem softwaru.


---------------


Do druhého kola postoupili: Juraj Raninec, Libor Zíka.


---------------


V prvním kole skončili: Viliam Matějka, Brigitte Procházková.


---------------


Všichni postupující z předkola: (stačí kliknout na červeně zabarvené jméno a můžete se o osobnosti dozvědět více díky rozhovoru i-novin): Štěpán Motejzík, Rudolf Živec, Jindřich Krous, Jakub König, Angelus Valdstein, Dana Kroulíková, Jana Odehnalová, Milan Holubec, Petr Brambor Nárovec, Jaroslav Rada, Jiří Akela Hudeček, Jiří Kühn, Miroslav Rývora, Břetislav Vojtíšek, Jiří Šimek, Vincenc Kuchár, Zdeněk Pokorný, Brigitte Procházková, Martin Prokeš, Daniela Žďárková, Jiří Špaček, Ivana Honsnejmanová, Jaroslav Popelka, Luboš Bartoň, Vladislav Jindra, Bob Suchý, Miloslav Sovadina, Eva Vlastníková, Roman Málek, Ivana Veltrubská, Antonín Nevole, Osvald Hons, Jan Riedl, František Bogar, Miroslav Hudec, Miroslav Honců, Viliam Matějka, Tomislav Procházka st., Vladimír Medek, Jiří Gottlieber, Lucie Krafková, Milan Sova Kubát, Ladislav Smejkal, Stanislav Rotta,  Ivan Lacko, Jana Kolářová, Jindřiška Pomikálková, Gert Klötzer, Tomáš Hajíček, Ivana Bufková, Zdeněk Vlček, Jaroslav Svoboda, Jiří Štrobl, Pavel Znamenáček, Karel Tejnora, Zdeněk Vitáček, Marie Vojtíšková, Pavel Medek, Václav Klapka, Helena Paszeková, Tomáš Tichý, Pavel Čapek, Zdeněk Nedvěd, Stanislav Stupka, Jana Kučabová, Petra Štětinová, Tomáš Kunca, Matěj Šonka, Jiří Charvát, Ondřej Homola, Luboš Križan, Stanislav Mitáč,  Oldřich Slaměný, Radovan Novotný, Karel Heller, Juraj Raninec, Petra Chocová, Josef Zadina, Josef Kolařík, Ivo Rozsypal, Jan Tichý, Jiřina Mimrová, Jan Šmíd, Josef Rybička, Josef Gut, Petr Gajdošík, Michal Kadleček, Kateřina Bavorová, Aleš Gregor, Jana Kalvasová, Libor Zíka, Miloslav Sviták, Jaromír Švihovský, Štěpán Přenosil, Stanislav Holub, Lucie Dundrová. 


----------------


Osobnosti vyřazené v předkole: Miroslav Pröller, Eva Bartoňová, Petr Skokan, Jiří Kvapil, Petr Randus, Jiří Vrbný, Stanislav Sadílek, Ivan Volman, Samer Issa, Stanislav Valdman, Petr Vrba, Hana Moudrá,  Michal Spurný, Ladislav Šnýdr, Jaromír Dörfl, Jiří Římanek, Robert Gotvald, Jan Pospíšil, Jan Ryšavý, Jana Hlináková, Radek Mynář, Karel Filip, Jan Stejskal, Vladimíra Šťastná.