Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Osamělá hvězda

Archiv

Cesta do Hradčan, kde zmíněnou občerstvovnu nalezneme, je velmi příjemná - začátek na cyklostezce, zbytek po méně frekventovaných silnicích. Převýšení minimální. Zkrátka ideální úvod sezony pro někoho, kdo neřádil na kole v kamaších a kulichu i přes zimu.


Už několikrát jsem si říkal, že provozovatel Osamělé hvězdy nemůže další sezonu přežít, neboť jeho problém s alkoholem je do očí bijící. Ale dobrá zpráva: letos je opět otevřeno. Oficiálně takto: pondělí až čtvrtek od čtrnácti do devatenácti hodin, v pátek až do jednadvaceti. V sobotu a v neděli se otevírá v jedenáct a zavírá v devět, respektive v osmnáct hodin večer. Ale nevzpomínám si, že by se zmíněné časy nějak důsledně dodržovaly.



Obsluhoval countryovsky vtipný mladík. Rychle, bez početních chyb. Obsluhoval samozřejmě z okénka. Asi bych měl pro neznalé uvést, že Osamělá hvězda je místo na pláži Hradčanského rybníka - vpravo, přijedeme-li na kole od České Lípy. V současnosti se jedná o několik provizorně zastřešených dřevěných stolů. Děti sem láká především malá zoologická zahrada, jejíž největší atrakcí je stále rostoucí divočák. Dále jsou zde kozy, psíci mývalovití i mývalové, kuna, vrána, atd.




Několik stojanů na kolo naznačuje, že se zde počítá především s cyklisty, ale zajíždějí sem i motorkáři. Rádi se zastaví vandrovníci, místní i lufťáci. Přesto se pivo stále netočí. K dispozici je pouze láhvové - desítka Kozel za třináct korun, G 12 za dvacku. Komu je to málo, může si dát G 10 z plechu za 18 či DIA za 14 kaček. Kdo zmokl, vezme zavděk grogem za dvacku či kávou za pětku - vše v hrníčcích a la co dům dal. Trochu zkrátka přijdou děti - hnusná rozlévaná limonáda stojí 10 korun za 0,3 l. K jídlu je většinou jen nějaká sladkost či opékaná klobása - ta bývá moc dobrá.



Spíše než suchý záchod využívají hosté bujné okolní porosty. Cestou do nich si mohou prohlédnout mapu okolí, obraz Lenina, nabídku regionálních služeb (půjčovna kánoí, vyjížďky na koních) či různé předměty dokumentující historii tohoto kraje (nevybuchlou pumu, cedule, atd).



Shrnutí: Osamělou hvězdu nemá smysl moc hodnotit. Většina návštěvníků ji má ráda takovou, jaká je. Sice by potěšilo zavedení točeného piva i točené limonády, také nějaký ten utopenec by se hodil, také záchod a lepší kultura chovu zvířat …