Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Necítím se být stínem kohokoli, říká v rozhovoru pro i-noviny starostka Hana Moudrá (1. část)

Archiv

Nechce se mi začínat hned o politice, té máte určitě zvlášť v poslední době dost. Co třeba rozhodnutí stát se učitelkou v mateřské školce… Tíhla jste k této práci anebo prostě nějak vyplynula ze situace?


Komunikace, potřeba naslouchat a každodenní styk s lidmi bylo to, co mi bylo vždy blízké. V patnácti letech, kdy jsem se rozhodovala o svém budoucím povolání, ve mně navíc převládla touha pracovat s dětmi. Snad mne stejně jako spoustu jiných dívek ovlivnila sama škola, ke které tato práce patří. Proto jsem také vystudovala střední pedagogickou školu a následně v tomto oboru několik let pracovala.


Proč jste se rozhodla jít do státní správy? Byly za tím nenaplněné ambice, snaha změnit práci ...


Nenazvala bych to rozhodnutím pracovat ve státní správě, spíš jsem chtěla zkusit jinou práci, která nebyla ničím jiným, než že jsem se po nějaké době od „starostí“ malých dětí přesunula ke „starostem“ dospělých. Pět let jsem působila jako vedoucí oddělení dávek sociální péče na českolipském městském úřadu, poté v období let 2000 až 2002 jako vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví na Městském úřadu v Novém Boru. Moje rozhodnutí možná ovlivnila také pracovní zkušenost z jedné mateřské školy, odkud jsem tenkrát odešla více méně ze dne na den s pocitem, že když dělá někdo cokoli navíc, je ve finále ten špatný.


Bojím se, že jsme již u politiky. Oslovila ODS vás anebo jste si za členstvím v této straně šla sama?


Vstup do ODS bylo mé osobní rozhodnutí. Několik let jsem s názory této strany pouze sympatizovala. Poté ve mně převládlo přesvědčení, abych se na veřejném životě začala podílet aktivně. Proto jsem od roku 2000 členkou této strany.


Vaše stranická či spíše politická kariéra měla dost velké zrychlení. Co je příčinou? Malá konkurence v místní ODS, vaše schopnosti, shoda okolností?


Nejspíš moje zkušenosti z veřejné správy, ale na toto byste se měl asi zeptat mých kolegů, kteří navrhli moji kandidaturu na současnou funkci.


Předpokládám, že vaše práce má i stinné stránky, které mnoho lidí nevidí …


Určitě to poznamenalo můj rodinný život. Pracovat ve funkci místostarostky a nyní starostky ve čtyřicetitisícovém městě je zodpovědnost předpokládající každodenní přípravu a velkou časovou náročnost. Nicméně, přestože mě má práce naplňuje, domnívám se, že na této a předchozí funkci můj život nestojí.


V souvislosti s vaší volbou se v diskusích objevilo dost ošklivých útoků na vaši osobu. Jelikož chybělo dost hříchů jako u kolegy Stejskala, vybírali si anonymové váš vzhled, váš vkus atp. Jak si vytváříte imunitu proti podobným útokům?


Upřímně řečeno, výroky takovéhoto typu, které nesouvisí s mojí prací, mne nechávají chladnou. Není to otázka imunity, ale zdravého rozumu.


Naše čtenáře bude možná zajímat i to, zda sledujete pravidelné přípěvky pana Pokorného na našich stránkách. Mluví v nich o problémech našeho města a jistý ohlas zde také je. Bohužel ne ze strany představitelů městského úřadu… Můžete formulovat svůj názor na pana Pokorného, jeho působení ve funkci starosty a na jeho současnou angažovanost?


Pokud mi čas dovolí, snažím se příspěvky bývalého pana starosty sledovat. Pana Pokorného si vážím. Jeho zájem o veřejné dění ve městě je obdivuhodný a z hlediska jeho minulého působení ve funkci starosty pro mě pochopitelný. Občané města, jako je on, nám pomáhají odhalovat některé naše slabé stránky, nedostatky, někdy nám přispějí zajímavými nápady. Myslím si, že naše osobní vztahy jsou korektní. Pravidelně se setkáváme a o názorech diskutujeme.


Bezesporu působíte na občany jako stín Petra Skokana. Už máte nápad, jak se z toho stínu vymanit? A byli jste pracovně skutečně tak harmonický pár, jak prezentujete, anebo existovaly také třecí plochy, kde jste museli požádat někoho třetího, aby našel kompromis?


Necítím se být stínem kohokoli. Mám vlastní priority, názory, zkušenosti. V pracovním týmu Skokan - Moudrá harmonie v každém případě existovala a existuje. Třecí plochy samozřejmě také byly, ale právě vždy díky korektnímu a přímému řešení problému, byl a doufám, že i nadále bude, náš pracovní vztah tak dobrý.


Můžete jmenovat některé spolupracovníky, kteří mají vaši důvěru, o které především se chcete ve své funkci opírat?


Kdybych měla jmenovat, tak bych musela uvést všechny lidi, se kterými na radnici spolupracuji. Aktivní spolupráce zde probíhá v určitém řetězci. Začíná u úředníků, servisních pracovníků, vedoucích odborů, zastupitelů, radních atd. O všechny tyto lidi se budu ve svých pracovních záležitostech vždy opírat, jejich názory jsou pro mě velmi důležité a nezbytné.


Jedním z minusů, které vám a celé místní ODS byly vyčítány zřejmě právem, je nedostatek vzdělání. Necítíte deficit vzdělání v ODS, ve vedení města či přímo u sebe? Hodláte s tím něco dělat?


Mně bohužel nebylo díky politickým vlivům umožněno vystudovat vysokou školu. Tímto ovšem nechci v žádném případě omlouvat mé středoškolské vzdělání. Na druhou stranu však z praxe vím, že práce v samosprávě je spíše o zkušenostech, praktických znalostech, komunikaci, umění naslouchat. Jsem si také vědoma, že ve svém sebevzdělávání budu pokračovat až do konce svého života.


Školství mě samozřejmě zajímá. Chystáte nějaké překvapení v nejbližších dvou letech, kdy budete v Lípě vládnout? Myslím tím zavření některé z velkých škol? Chystají se další předčasné konkurzy?


Odpověď na tuto i mnohé další otázky naleznete v zířejším pokračování rozhovoru.


---------------------------------


Hana Moudrá se narodila ve znamení berana před 38 lety v Rychnově nad Kněžnou. Po absolvování střední pedagogické školy nejprve pracovala jako učitelka v mateřské škole.


V letech 1995 až 2000 působila jako vedoucí oddělení dávek sociální péče MěÚ Česká Lípa, poté v období 2000 – 2002 jako vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Nový Bor. V posledních dvou letech vykonávala funkci místostarostky města Česká Lípa a v roce letošním byla zvolena starostkou města Česká Lípa.  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


V současné době je místopředsedkyní Rady místního sdružení ODS Česká Lípa, členkou strany je již čtvrtým rokem. Je rovněž členkou Dozorčí rady Nemocnice s Poliklinikou v České Lípě, Čestné rady ZZS Libereckého kraje či Svazu pro rozvoj cestovního ruchu Libereckého kraje a zastupitelkou Libereckého kraje.


Od mládí se věnovala sportu. Ještě dnes si podle svých slov ráda najde chvilku na aerobic, kolo a lyžování. Volný čas netráví pouze se svým synem, ale věnuje se i aktivitám s dětmi při České společnosti pomoci dětem TILIA Česká Lípa, kde je též aktivní členkou kolegia .