Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

„Na minulém režimu mě toho překvapuje hodně“

Archiv

Pamatuji si Vás ještě z pozice, kdy já byl učitel, byť na jiné škole, a Vy studentka. Studentka nesmírně aktivní, především v oblasti životního prostředí. Vedla Vás do politiky spíše ambice podílet se obecně na věcech veřejných či možnost prosadit něco užitečného konkrétně v oblasti životního prostředí?


Obojí.


Nechce se Vám odpověď na tuto otázku přece jen více rozvést? Životní prostředí se dá chránit z pozice člena nepolitického seskupení či úředníka na městském úřadě.


Pozice úředníka by pro mě byla velice složitá, protože studuji. Proto bych na takový úvazek neměla čas. Navíc by mi taková práce nepřinášela pocit seberealizace. Ze své osobní zkušenosti vím, že práce lidí v nepolitických seskupeních je velice prospěšná, v současné době pracuji pro jednu pražskou neziskovou organizaci, ale často tato práce končí právě u politiky a politiků. Z toho důvodu si myslím, že mohu těmto seskupením pomoci právě z pozice člena politické strany.


Jste velmi mladá, což vám dalo možnost vybrat si naprosto svobodně svou první politickou stranu. Proč právě ODS?


Ano, jsem mladá, ale tuto možnost mi dala změna režimu v roce 1989. Věřím, že strana, kterou jsem si vybrala jako první, je i tou poslední.


A proč právě ODS?


Doporučil byste mi nějakou lepší?


No, mohla jste třeba vstoupit do Strany zelených. Samozřejmě je otázkou, jak velké jsou Vaše ambice.


Když jsem si před více než dvěma lety volila svou první politickou stranu, byla jsem si jistá tím, že to bude strana pravicová. To se o Straně zelených říci nedá.


Strana zelených byla v té době také prakticky mrtvá. Dá se na to určitě koukat i tak, že jde z Vaší strany o vypočítavost.


V malé politické straně s malou členskou základnou člověk s jasnými názory dokáže uspět snáz než v parlamentní straně s větším počtem členů. To, zda se dokážu prosadit i v konkurenci členské základny ODS, jsem brala jako výzvu.


V době, kdy já byl ve Vašem věku, jsme takhle mladým funkcionářům říkali prostě „svazáci“, s takovým hanlivým přídechem. Většina z nás sice byla ve svazu, protože byli vstoupeni, ale oni táhli provaz.


Vy také, to snad ne? Ano, mladým lidem, kteří byli ve Svazu socialistické mládeže, se v době Vašeho mládí tak říkalo, dnes si říkají Mladí komunisté.


Co Vás překvapuje na tom, že byl někdo v SSM? Byli jsme takto vstoupeni prakticky  snad všichni. V necelých čtrnácti se mě na to nikdo neptal. Byla automaticky celá škola. Myslíte, že jste povaha, která by se ve třinácti vzepřela zaběhnutému zvyku, anebo byste dnes ten „škraloup“ měla také?


Mě toho na minulém režimu překvapuje hodně. V roce 1989 jsem byla teprve v první třídě a těch vzpomínek, které jsou spojeny s politikou, není mnoho. A zda bych se ve třinácti vzepřela zaběhnutému zvyku, upřímně řečeno: nevím.


K těm Mladým komunistům. Jsou komunisté skutečným protipólem členů ODS?


Ne, pokud myslíte Mladé komunisty, a ne, i pokud myslíte KSČM.


Co Vaší angažovanosti říkalo a říká okolí? Rodiče, spolužáci.


Volí mě. Volte mě také…uděláte mi tím radost.


Pěkná reakce. Třeba jsem Vám tu radost udělal, ani o tom nevíte. Chápu třeba rodinu, co ti spolužáci, myslíte si, že se na Vás kvůli Vaší angažovanosti nekoukají skrz prsty?


Moji spolužáci mě naopak velmi podporují, pomáhají mi zvládat školu, kopírují mi přednášky, na kterých nejsem, upozorňují mě, kdy se píše jaký zápočtový test…..Hlavně ti na ústecké Fakultě životního prostředí si myslí, že je dobře, když je v ODS někdo, kdo prosazuje péči o životní prostředí a ekologickou výchovu.


Jaké to vlastně je, rozhodnout se takhle mladá pro nějakou politickou stranu? Můžete mi ten proces trochu více nastínit? Třeba s kandidátkou – hnala jste se na ni anebo Vám to bylo nabídnuto, aby působila vyváženě?


Dostala jsem před komunálními volbami dvě nabídky, jednu od ČSNS a druhou od ODS. I když jsem působila v Komisi pro mládež při Radě města, vstupovat do komunální politiky mě do té doby nenapadlo. Nicméně obě nabídky jsem zvážila, prostudovala si volební programy obou stran a už z výše uvedených důvodů zvolila Občanskou demokratickou stranu. V té době pro mě bylo nemyslitelné, že bych se mohla dostat do zastupitelstva z dvanáctého nevolitelného místa. Hned v srpnu jsem se s velkou chutí pustila do kampaně a brzy si našla přátele mezi členy místního sdružení. Byl vytvořen opravdu dobrý tým a při práci v zastupitelstvu i při organizaci akcí pro veřejnost to určitě dodnes dokazujeme.


Jaké jsou Vaše pocity po dvou letech v komunální politice? Míříte výše anebo raději dáte přednost nepolitické kariéře či rodině?


O ženách je známo, že jsou schopny zvládat víc věcí najednou. Proto pevně věřím v úspěšnou kariéru jak v pracovním, politickém i osobním životě.


Máte už za sebou nějaké konkrétní úspěchy? Něco, o čem si, myslím v politice, můžete říci, že je to z velké části Vaše dílo?


Jednou z mých priorit je projekt ekocentra, jehož projektová příprava díky podpoře zastupitelstva právě vrcholí.


Určitá část našich čtenářů vnímá momentální situaci v České Lípě jako vládu jedné strany, nelibě nesou vše, co zavání kamarádšoftem s určitými podnikatelskými kruhy, například snaha prodat panu Tesárkovi domy na náměstí, tenisová hala atp. Jak tyto aféry a pseudoaféry vnímáte Vy, politikou původně neposkvrněná?


Můžete mi osvětlit, co myslíte aférou a co pseudoaférou? V době, kdy se schvalovala tenisová hala, tak jsem, jak si jistě vzpomínáte, v zastupitelstvu nebyla. Nicméně vzhledem k vytíženosti haly vidím, že toto rozhodnutí špatné nebylo. A k domům na náměstí – nebyl schválen záměr prodeje panu Tesárkovi, ale pouze záměr tyto nemovitosti prodat.


Jenže záměr by nevznikl, kdyby se na scéně neobjevil pan Tesárek.


Většina záměrů vzniká z podnětu občanů a teď byl tím občanem pan Tesárek. Změnilo by se něco, kdyby to byl třeba občan X nebo občanka Y?


Upřímně řečeno – o domech by se v případě většiny obyvatel České Lípy nejednalo. Neumím si představit, že bych přišel na zastupitelstvo s návrhem, že si koupím radnici, a vy byste o tom jednali půl roku. Ale budiž. Už přemýšlíte, jak budete hlasovat, až dojde na samotný prodej?


Přemýšlím o tom už od té doby, když se objevil první materiál na toto téma a bylo před hlasováním o záměru. Hlasovala jsem pro. Definitivně jsem se v tomto bodu nerozhodla, má to své klady i zápory - jako vše. Pokud se pan Tesárek dohodne s nájemníky a vysvětlí mi, kde budou parkovat hoteloví hosté, nejsem proti.


Raději pojďme jinam – co Mladí konzervativci? I u nás na škole cítím, že děti z úspěšných rodin nejen pošilhávají po členství v této organizaci. Udělejte si malou agitku, co jim můžete nabídnout?


Regionální klub Mladých konzervativců působí v České Lípě od ledna roku 2004. Jsme občanským sdružením, mládežnickou organizací, sdružující mladé lidi s liberálně- konzervativním smýšlením a zájmem o věci veřejné. Vytváříme a rozvíjíme prostor pro sdružení kolektivu mladých lidí, kterým není lhostejný demokratický vývoj společnosti. Možnost potkávat vrstevníky stejného smýšlení v Libereckém kraji dosud chyběla. Svojí činností a prací s mladými lidmi bychom rádi přispěli k podpoře demokratického zřízení ve společnosti, kamarádství a k rozvoji myšlenkového růstu jednotlivců prostřednictvím nejrůznějších akcí.


 --------------------------------------------------------


Bc. Jana Kosťunová se narodila 3. srpna 1982, je svobodná. Prozatím vystudovala fakultu životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně. Její bakalářská práce se jmenovala Zřízení ekocentra Česká Lípa. V současnosti studuje odpadové hospodářství na UJEP Ústí nad Labem a agronomickou fakultu ČZU v Praze. Od roku 2002 je členkou zastupitelstva města Česká Lípa.



Jana Kosťunová (na obrázku vlevo) nám k této fotografii napsala: tu fotku mám  moc ráda - spojuje věci, kterým se věnuji - ODS, koníček - koně a práce s dětmi a mládeží.