Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Malevil

Archiv

Majitel ranče Michal Vávra by těžko hledal malebnější místo pro svůj velkorysý projekt. V údolí mezi Zámeckým a Jezevčím vrchem vybudoval své malé království, které můžeme dobýt buď od Mařenic či od Jablonného. Cesta od Mařenic zdá se mi romantičtější - projedeme lesy, kolem osamělé borovice a orezlé cedule vyznačující, kde začíná Vávrov.


A můžeme začít! Třeba se můžeme stát členy největšího golfového klubu v republice. Údajně čítá přes tisíc členů. Ano, na poprvé je to poněkud drahá zábava. Tenisových a squashových kurtů máme v Lípě také dost, takže co kdybychom si zahráli na intelektuály a nejdříve si prohlédli výstavu soch v přírodě.



Celý areál je poset exponáty, které si Vávrovi dovezli ze Zimbabwe. Originály skutečně pocházejí z vesničky Tengenenge, která se v průběhu minulého století stala centrem zimbabwského kamenosochařství. Vávrovi projeli Afriku od jihu k severu ve společnosti svých malých dětí, údajně byli prvními, kdo to v tomto složení dokázal. Možná nabubřelé tvrzení, stejně možná působí celý areál. Měl jsem však možnost pracovně se s majitelem setkat a je to příjemný společník s vyprávěcím darem. Sice je na něm trochu znát, že už to vyprávěl tolikrát, že ho to nemůže bavit, ale jinak pohoda. Nebudete-li mít stejné štěstí jako já, můžete si u baru zakoupit cestopis s názvem Afrika za zády, který vznikl z každotýdenních zpráv, které Vávrovi z Afriky posílali.





Nechceme-li stále ještě utrácet, je tu možnost zdarma navštívit malou zoologickou, za kterou se skrývá několik druhů pštrosů, prasat, hrabavých ptáků. Dále jsou k vidění lamy, ovce, husy, mývalové, veverky, sedm druhů papoušků v pavilonu kousek od terasy či ryby v rybníku.




Milovníky jezdectví a koní vůbec zaujme 36 těchto lichokopytníků, z nichž většinu si lze za úplatu osedlat.


Tohle sice není tip na hospodu, ale na terásce si můžeme u pivka (mírně předraženého) přečíst originální časopis s názvem Královský lužan, v němž majitel prezentuje své názory na svět kolem sebe i svůj smysl pro humor, zdatně mu v tom sekunduje jeho žena Marcela. Zaujme i jídelní lístek o osmdesáti stranách. Řízky z Lidového domu, Roštěnka prince Jasoně ... lépe se čtou položky, než hradí ceny. V jedné z původních stodol (?) vznikla restaurace a la Afrika, jejíž jídelní lístek je kompletně pojat jako učebnice svahilštiny. Navíc se chystá otevření pizzerie.



Určitě ne poslední kuriozitou je adrenalin park. Podle propozic největší lanové centrum v Čechách, kde si můžeme vyzkoušet svou odvahu a zručnost na obří houpačce či Jakobově gigantickém žebříku.



Ranč nabízí i slušnou ubytovací kapacitu - počínaje apartmány až po postupně rekonstruované chatky, které dříve patřily Crystalexu.


 Tak to dnes vypadá trochu jako skrytá reklama. Každopádně bychom měli občas přitáhnout uzdu své závisti a aspoň na zoologickou zahradu se zajet podívat. Samozřejmě potkáme i řadu snobů (z České Lípy nevyjímaje), ale možná se nám to bude jen zdát.