Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Lemberk

Archiv

Nejsem zámkový typ. Mám raději zbytky hradů, kde na sebe bez doprovodu průvodců nechávám dýchat historii, představuji si všední den obyvatel i krvavé bitvy. Miluji to prolnutí přírody se starými výtvory člověka, navíc mi byla vždy bližší gotika než třeba baroko. Na Lemberku mi však tentokrát dělal průvodce můj kolega Martin Aschenbrenner, a to je přece jen jiná.



Výklad dávné historie zkrátil na nezbytné minimum a více se zabýval nedávno skončeným stoletím, kdy se majitelem zámku stal stát. Bohužel stejně jako jinde, ukázalo se i na Lemberku, že státní úředník není pro památky tím nejlepším pečovatelem. Obzvlášť, když nás člověk znalý upozorní na tu a tam omylem zazděnou díru, barokní nábytek v renesančních prostorách či falešnou výzdobu.



Každopádně nejvíce je na Lemberku znát skutečnost, že v ohromných prostorách vlastně není co vystavit. Jako směšná se pak jeví snaha správců být světoví a mít dva prohlídkové okruhy. Jeden se jmenuje Zámek a druhý Muzeum. Do druhého bych dobrovolně nešel - vidět za třicet korun Zdislavinu komůrku a něco archivních materiálů dokumentujících vývoj kultu svaté Zdislavy je pro řadového turistu trochu nuda.




Všechny místní špeky jsou na trase prvního okruhu (padesát korun). Barokní kaple, která si moc nezadá s tou zákupskou, nádherný bajkový sál, jehož strop je vyzdobený výjevy z desítek bajek, a pěkná černá kuchyně. Už nyní se můžeme těšit na rytířský sál, který se pozvolna opravuje a momentálně nádherně voní dřevem použitým na stavbu lešení.






Ve všech prostorách mě zaujaly štuky na zdech i stropech. Ty byly určitě novinkou od minulé návštěvy. Stejně jako zrekonstruované nádvoří.





Jet na Lemberk autem a zaparkovat na parkovišti pod ním, kterému vévodí "reprezentativní" pokladna (viz foto), je trochu škoda. Připravíme se tak o nádhernou procházku z Jablonného v Podještědí. Projít se kolem rybníka, napít se ze Zdislaviny studánky, zastavit se ve stínu lip v chráněné aleji, rozhlédnout se do kraje a spatřit Luž či Hvozd, to je ten pravý doplněk návštěvy zámku. A to je v jeho blízkosti ještě Bredovský letohrádek s expozicí věnovanou Lužickým horám a barokní zahrada se spoustou laviček.





Začal jsem sice kriticky, ale když se vydaří počasí a sejde se parta fajn lidí, odchází člověk nakonec z Lemberka a okolí velmi pozitivně naladěn.