Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Kvalita hudby je pro nás přednější než ambice

Archiv

Jak jsem sledoval šrumec na Tvých koncertech v Lípě, řada Českolipanů Tě vzala za svého. Kde jsi ale skutečně doma? Jak ses dostal do České republiky? A nepiš, že letadlem či trajektem...


Jsem tady už dost dlouho na to, abych trochu poznal Vás Čechy. Po osmi letech mezi mými milovanými Pražany se tu cítím jako doma. Rád bych se však zakousl i do jiného kraje a poznal tak více světa krás. Stačilo by zajet třeba do Berouna.


Máš moc hezký hlas. Zpíval jsi i v Británii nebo to na Tebe přišlo až v Čechách?


Jako kluk jsem zpíval ve sboru a pěstoval si hudební sluch hraním na housle. Až do neoficiální zábavní soutěže karaoke v baru Limonádový Joe mě nenapadlo, že by lidi rádi poslouchali můj zpěv. To bylo tuším před dvěma roky. Říkají mi sice, že mám osobitý styl, ale je to spíše moje tápání při hledání těch správných tónů. Intonuji veskrze intuitivně a do budoucna se chystám zapracovat pořádně na síle a jistém výrazu.


Říká se, že co Čech, to muzikant. Platí něco podobného i v Británii? Jak jsou na tom vlastně Angličané s hudebním vzděláním?


U nás se sice hudbě moc lidí neučí, ale hudební trh je otevřený spoustě muzikantů. Máme dlouhou pop-rockovou tradici a díky tomu, že je angličtina jízdenkou do světa, nechávají doma slavnější muzikanti místo těm méně známým, a tak mají mladší hudebníci větší šanci se uplatnit. Češi mají hudební trh dost uzavřený, proto se mnoho českých talentů nevyhoupne ani do regionálních hitparád a to je věčná škoda.


Našli si the Roads Tebe nebo Ty je?


To je velice komplikovaný příběh, který by neustálo ani pět zvětralých piv. Myslím si, že to byl prostě ten nejvhodnější čas. Každý si přinesl hromadu elánu, který se ještě zdaleka nevyčerpal.


Jak hodně se na jejich skladbách autorsky podílíš?


Na hudbě se podílíme společně se Simonem (klavír). Já jsem spíše něco jako poslední filtr na melodie a texty a Simon se stará o kompozici a hudební aranžmá. Příkladem budiž A Girl On Titan. Na začátku byla jen moje melodie a dva akordy na kytaru a o zbytek se už postaral Simon ve studiu. Jinak ostatní naše nápady hrozně otráví ,a to proto, že nejsou jejich. Sami však nic nového nepřinášejí, a tak jen otrocky přehrávají, co jim přikážeme.


Četl jsem nedávno hodnocení českých zpěváků zpívajících anglicky a kromě Natálky Kocábové dostávali všichni čtyřky a pětky. Není to od kluků vyčůrané, že raději vzali do kapely Angličana, než by se pořádně naučili anglicky?


Později Vám do redakce pošlu nahrávku, na níž zpívám česky. Radím Vám, nedávejte tomu žádné známky a raději se zasmějte. Výhoda anglického zpěváka je, že má v krvi zažitou a naposlouchanou anglickou hudbu (britpop). Kluci nejsou žádní truhlíci a budou se mnou časem zpívat vokály. Pak je můžete klidně ohodnotit.


Jak velké ambice the Roads mají? Poslední dobou vymetáte všechny soutěže ... a vcelku úspěšně.


Kvalita hudby je pro nás přednější než ambice. Ale je důležitý být viditelný, jinak budeme vymetat prázdné kluby a nikdo si neposlechne naši práci. Proto kupříkladu chceme v červnu natočit videoklip.


Chystáte se prý na koncertní šňůru na Ostrovy. Jak si ji máme představit? Kluby, puby, fotbalové stadiony?


Máme v plánu vystoupit ve známých klubech v Čechách a v zahraničí. Je to cesta dlouhá a trnitá, ale věříme, že stojí za to.Těšte se!