Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Kostelíky nad Ostrým

Archiv

Donedávna byly od silnice do Litoměřic vidět po levé straně jen kupole kostelíků. Před téměř dvěma roky se pustili nadšenci z řady dobrovolných sdružení do rekonstrukce, v rámci které došlo i k odlesnění svahu. Dnes tak celý barokní areál, založený na začátku osmnáctého století, doslova svítí do kraje. Nádherný objekt, jehož autorem byl zřejmě Octavio Broggio, se tak po synagoze, židovském hřbitově a muzeu pohlednic stává dalším lákadlem Úštěcka.


Pokud pojedeme hromadnými prostředky, zřejmě využijeme lokálku a vystoupíme v Úštěku. Buď půjdeme po silnici z centra historického města (asi 3 km) anebo návštěvu Ostrého spojíme s výletem na Helfenburk (celkem nenachodíme více než deset kilometrů - tipy na výlet jsou například zde a zde). Autem můžeme zajet přímo do Ostrého, bez problémů zaparkujeme u hospody mezi kontejnery.






Z Ostrého  půjdeme dosti zdevastovanou křížovou cestou se zbytky výklenků na terasu, z níž je velmi pěkný výhled na Středohoří, chmelnice i Úštěk. I zde objevíme torza soch z kdysi bohaté výzdoby . Nejfotogeničtější je schodiště, po němž vyjdeme ke třem stavbám. Uprostřed je Boží hrob a po jeho stranách kaple Narození a Povýšení svatého Kříže. V době mé návštěvy se (zřejmě díky vandalům) mohlo do kaple levé. Visely zde zbytky výstavy dokumentující rekonstrukce sakrálních památek v okolí.





Přestože kostelíky vypadají zdálky přece jen lépe než z bezprostřední blízkosti, stojí výlet určitě za úvahu. Navíc zde občas bývají pořádány koncerty a ty musí už tak působivou atmosféru značně umocnit.