Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

„Každý občan pozná změnu,“ říká zástupce firmy Marius Pedersen

Archiv

Pane Borůvko, svoz odpadu je jedno z citlivých míst ve vztahu občanů a města. Městský úřad vybere od všech obyvatel města poplatek a ti za to očekávají co nejkvalitnější služby. Myslíte si, že se vám podaří nás přesvědčit, že svoz odpadů žádným citlivým místem není?


Ano, jsme o tom přesvědčeni. Marius Pedersen, a.s., poskytuje služby v oblasti odpadového hospodářství na dobré úrovni ve více než devíti stech měst a obcí v ČR a to je dobrý důvod pro to, abychom to zvládli i v České Lípě.


Vybrali si radní vás, t.j byli jste osloveni, anebo iniciativa vzešla spíše z vaší strany?


Město se rozhodlo vyhlásit veřejnou obchodní soutěž nejprve na služby v oblasti odpadového hospodářství a následně na služby v oblasti údržby a péče o veřejnou zeleň. Naše společnost se o tom dozvěděla prostřednictvím obchodního věstníku a pak již následovala standardní komunikace s kompetentními lidmi pověřenými organizováním soutěží tak, abychom mohli předložit bezchybnou nabídku s ohledem na splnění zákonných povinností a požadavky zadavatele, tedy města Česká Lípa.


Všichni očekáváme od nového operátora zkvalitnění služeb. Už tušíte, v čem budete lepší? Slyšel jsem, že používáte kvalitnější vozový park, přibude košů i sbíraných komodit. Zapomněl jsem něco?


Zcela jistě každý občan pozná změnu. Naše společnost rozmístí nové nádoby, které jsou snadno manipulovatelné a více estetické, zajistíme přehledné značení nádob s ohledem na to, který odpad do jednotlivých nádob patří a který nikoliv. Obsluha nádob bude prováděna novou svozovou technikou se sníženou hlučností a nízkým obsahem zplodin ve výfukových plynech, tak aby každý občan byl co nejméně obtěžován. Technika bude viditelně označena, aby občané měli informaci o tom, který odpad – surovina je právě svážena. Rovněž bude významně zvýšen počet odpadkových košů pro jejich snazší dostupnost. Ve spolupráci s Městským úřadem v České Lípě zavedeme denní úklid stanovišť odpadových nádob, čímž chceme zajistit „čistší“ město. V neposlední řadě chceme dát důraz na zvýšení míry odpadu, který bude recyklován nebo využíván.


Zajímá mě konkrétně, jak budou zpracovány tetrapakové krabice, které mají být nově tříděnou komoditou? Bude se část této suroviny recyklovat a kde?


Tetrapakové krabice budou sbírány společně s papírovým odpadem. Následně provede svozové vozidlo společný sběr těchto komodit a odveze je k dotřídění. Poté se zvlášť papír a zvlášť tetrapak slisují do balíků za účelem efektivní přepravy a dodají odběratelům k recyklaci. Výhodou je, že naše společnost má přímé smluvní vztahy s papírnami, kde budou tyto suroviny odbytovány.


Kromě svozu odpadu budete mít na starosti i městskou zeleň, chystáte i v této oblasti změny?


Ano, od 1. 1. 2005 bude naše společnost pečovat o veřejnou zeleň ve třech městských částech a chceme, aby kvalita služeb vzrostla. Po vzoru lázeňského města Teplice, kde tyto služby rovněž poskytujeme, budeme městu předkládat návrhy na jeho novou výzdobu města a využijeme k tomu našich zkušeností a místní firmy.


Je jasné, že budete přibírat nové zaměstnance. Převezmete část zaměstnanců od firmy Rethmann – Jeřala, anebo hledáte úplně nové pracovníky? O jaký počet se asi bude jednat?


Již jsme v médiích inzerovali zájem o nové pracovníky. Postupujeme standardní cestou, tzn. vybereme z těch, kteří na naši inzerci reagují, ty nejlepší. Rozhodně nechceme cíleně oslovovat zaměstnance konkurenčních firem, ale ani nevylučujeme možnost přijetí zaměstnance, který již v oboru pracoval a projeví zájem pracovat u naší společnosti, a to za předpokladu, že to bude v souladu s pracovním právem a dobrými mravy. Na počátku předpokládáme více než dvacet zaměstnanců a později s ohledem na zahájení jarních a letních prací na zeleni rozšíříme pracovní místa až o dalších sedm až deset osob.


Podporuje vaše firma například sponzorsky či jinak činnosti ve městech, která si ji vybrala? Budete se nějak angažovat v České Lípě?


Ano, angažujeme se v oblasti sportu, kultury, školství a zdravotnictví. Je to vždy otázka priorit města a předpokládáme, že poté, co se naše společnost na trhu v České Lípě zavede, budeme hledat prostor i pro tuto formu spolupráce.


Pokud vím, tak firmám a školám nabídla firma Rethmann - Jeřala lepší podmínky, budete nějak reagovat?


Rozhodně bychom se velmi rádi ucházeli i o to, abychom mohli obsluhovat obchodní společnosti a veřejné instituce. Myslím, že k tomu již vytváříme dobré podmínky, čímž chceme získat jejich důvěru.