Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Karel Tejnora - rok senátorem (1. část)

Archiv

Pane Tejnoro, začal bych zostra. Přesně před rokem jste v rozhovoru pro naše noviny prohlásil, že byste měl být jakousi lobující posilou v našem regionu. Především v oblasti zdravotnictví. V souvislosti s českolipskou nemocnicí se však častěji objevuje jméno senátora Sobotky. Angažoval jste se nějak v této oblasti?


Pan místopředseda Senátu vyjádřil podporu řešení problematiky NsP (nemocnice s poliklinikou) Česká Lípa. Druhá věc je, jak toho dosáhnout. NsP předložila analýzu stavu a výhled do budoucnosti, kterou mi nikdo nepředal, abych se k tomu mohl vyjádřit. Inženýr Ráček, radní kraje, pověřený řízením zdravotnictví, pouze oznámil v LDN (léčebna dlouhodobě nemocných) Pod Holým vrchem, že LDN bude zrušena a přestěhována do NsP, místo dětského oddělení. No nevím, ale přestěhovat za nemalé peníze LDN, která nemá dluhy, do dražších prostor, podle mě musí vytvořit pouze novou ztrátu. Takže jsem angažován, ale v tom smyslu, že bych si měl hledat další živobytí, až skončím v Senátu.


Ještě bych se k první otázce vrátil. Vlastně jste mi na ni neodpověděl.  Angažoval jste se tedy v jednáních kolem nemocnice, či nikoliv?


Pokud jsem byl zván, tak jsem se snažil účastnit jednání, od června jsem tak trochu mimo. Na zasedání dozorčí rady ČLT a.s. jsme zjistili, že jednání s nemocnicí nepostoupila, jde o to, že teplárna bude muset postavit ještě další zdroj a NsP má na zdroji volnou kapacitu. Tedy stavět novou kotelnu, když na dohled je jiná, mi připadá nesmyslné. NsP odebírá energii od DES a údajně jsou smlouvy nevypověditelné, ale proč platí za energie NsP až dvojnásobek ceny na rozdíl od srovnatelných nemocnic ??


Druhou oblastí, za kterou jste byl ochoten lobovat, měla být doprava. Jak se vám dařilo na tomto poli?


Jedno zjištění je, že fond rozvoje dopravní infrastruktury je bez peněz (dodnes byl plněn privatizací). Silnice 2. a 3. třídy řeší Kraj, který se rozhodl pro úvěr, aby posunul jednorázově stav silnic. Kde nic není, ani smrt nebere.


Předpokládám, že vám asi nesedla ani druhá otázka. Nebylo možná naivní od vás a vlastně i od vašich voličů předpokládat, že senátor může nějak významně zasáhnout do takových monstrozit, jako je českolipská nemocnice a stav silnic?


Jen nepřímo, obě věci jsou o penězích. Varování, že nebudou čeští lékaři, ještě stále vyvolává u zodpovědných úsměv, ale na Moravě je již dnes běžné, že tam pracuje 40 procent slovenských lékařů. Ti, co dorazí do České Lípy, nebududou váhat jít ještě o 50 kilometrů dále, kde budou mít pětinásobek platu českého. Na jedné straně jsou přidělovány dotace na cyklostezky, ale silnice III. třídy, která slouží celý rok, je špatně sjízdná na horském kole i v létě. Nemám nic proti cyklostezkám, ale máme nějak porušenou posloupnost. Nejdříve opravit silnice, po kterých lidí jezdí do práce. Až to bude, pak klidně cyklostezku na každém rohu.


Zaujalo mě v loňském rozhovoru rovněž vaše obhajování jihozápadního obchvatu města. Objevují se protichůdné studie a ani mě nikdo nepřesvědčil, že by se mělo jednat o stavbu skutečně potřebnou. Myslíte si, že je obchvat skutečně nutný, a podnikl jste něco v tomto směru?


Osobně jej považuji pro Českou Lípu za zásadní. Plánovaná propojka okolo Skalice možná diskusi snese. Stávající I/9 zcela necitlivě rozděluje město. Zkuste jet na Bor ráno nebo odpoledne – cesta je naprosto přetížena.


Jak se vám podařilo skloubit funkci senátora s povoláním lékaře? Myslíte, že jste zatím úspěšnější než senátor a lékař Coufal?


Skloubením se to nedá nazvat. Ordinaci nemohu nechat zavřít, protože za české platby a za evropských podmínek provozu bych ji asi již nikdy znovu neotevřel. Platy poslanců a senátorů jsou diskutovány, ale nikdo si neuvědomuje, že to je pro třetinu členů parlamentu jen do konce jejich volebního období. Pak si musejí shánět práci znovu sami. Další věcí je, že platy členů parlamentu jsou nižší než vedoucích úředníků, zvláště na centrální úrovni. Také zůstává stranou, že vojákům z povolání a od roku 2005 i ostatním bezpečnostním složkám bude po opuštění sborů vyplacena výsluha od šesti do čtyřiceti pěti tisíc korun čistého měsíčně až do smrti. To je zahaleno velkým mlčením. Provozování ordinace se mi jeví prospěšnějším než vysedávání v senátorské kanceláři. Za čtvrt roku se zde mám možnost setkat cca s pěti sty lidmi. Mohu s nimi diskutovat. Senátorské kanceláře celorepublikově navštěvuje jen několik lidí. Opakovaně se stejnými problémy, většinou nenáležícími do práce ústavního činitele, a hlavně těžko řešitelnými. Jestli jsem lepší nebo horší, na to odpoví voliči v případě další kandidatury. Pokud mohu soudit z reakcí kolegů ze Senátu, tak výměna za pana Coufala byla brána s povděkem. Ale to je jen můj subjektivní názor.


Plánoval jste svou účast v sociálně zdravotním výboru, ve kterém působil i váš předchůdce. Proč to nevyšlo? Je v senátu přelékařováno?


V Senátu je šestnáct lékařů plus jeden veterinář. Výbor má obvykle cca deset členů. Tedy jako nováček jsem dostal výbor pro evropskou integraci, kde jsem si vybral jako užší specializaci zdravotnictví. To znamená především poměřovat návrhy českých zákonů s právem EU. Směrnice EU jsou podstatně liberálnější než stávající zdravotní zákony nebo návrhy Ministerstva zdravotnictví ČR. Zákon pro uznávání praxí pro lékaře a další vysokoškoláky byl podán v tak špatném stavu, že došlo pro jeho „neopravitelnost“ k zamítnutí a nyní je v prvním čtení jeho zcela nové znění. Doufám, že bude podstatně kvalitnější. Ten poslední zaváděl takové věci, jako když by přijel operovat prezidenta Bodner, tak s formulářem, tisícovkou, výpisem z rejstříku trestů a lékařským nálezem v češtině by nejprve došel na ministerstvo pro schválení a teprve pak by se mohl vrhnout do operování. 


Místo toho působíte v podvýboru pro státní vyznamenání. Můžete nám nastínit něco z práce tohoto podvýboru?


K tomu jsem se dostal jako slepý k houslím. Jde o to, že v Senátu se shromažďují celý rok návrhy na státní vyznamenání. Podvýbor se sejde cca dvakrát do roka, návrhy si rozdělí podle oboru civilního zaměření či bydliště a příslušní  senátoři osobně ověří, zda údaje jsou pravdivé a na jaké vyznamenání by měl být ten který navržený určen. De facto ručí za navrženého.
Pomalu končí doba, kdy byli vyznamenáváni lidé, kteří bojovali proti fašismu i komunismu s celorepublikovým významem. Určitý nápad jsem vznesl, aby pro lidi převyšující lokální a nedosahující celostátního významu byl zřízen institut ocenění na půdě horní komory, kde by měl senátor jednou ročně právo doporučit takového člověka ze svého obvodu. Panu předsedovi Pithartovi se to líbilo, ale bude záležet na něm, jak se to pohne.


Napadá vás nějaký potencionální kandidát nabo kandidáti na Českolipsku?


 Jistě by se našlo dost lidí, jak z kultury, ale i třeba ze sportu, nebo lidi z třetího odboje.


Ve výboru pro evropskou integraci jste členem spolu s Vladimírem Železným. Jak na vás působí jako senátor? Máme se stydět, že máme i takového senátora? Jak se s ním spolupracuje?


Případ pana senátora Železného je v mnohém poučný. Projednávání o zproštění imunity bylo téměř šokující - ta touha ho už konečně vydat policii byla až zarážející. Vlastní spisy policie se prakticky zásadně nečtou, protože většina mandátního a imunitního výboru má již předem jasno. Díval jsem se jen zběžně - ale trestný čin krácení práv věřitele byl po měsíci samotnou policií překvalifikován na pokus o trestný čin a projednávání bylo v době, kdy onen věřitel měl od Železného své peníze již vyplaceny. Také přítomnost pana Vávry na jednání a jeho blahopřání k dobré práci panu místopředsedovi Rumlovi bylo na pováženou. Senátor Železný byl dost ve stresu, jeho senátorské zprávy jsou přesné a do detailu. Nyní si zřejmě našel nový obor podnikání – vinařství. O víně dokáže mluvit se zaujetím hodiny. Jen se bojím, že až pořádně prorazí do Francie, bude tu další arbitráž od francouzských vinařů. Vážně, co se týče arbitráže o TV Nova, je tam trochu pachuť, že šlo o získání této výnosné televize za státní peníze. Dnes nikoho nezajímají obvinění Železného. Proč asi ? Protože je už rozhodnuto.


 


Karel Tejnora se narodil 11. ledna 1955 v Ústí nad Orlicí. Vystudoval gymnázium, následně lékařskou fakultu. Po vysoké škole se přestěhoval do České Lípy, kde nastoupil v místní nemocnici. Od roku 1993 vlastní privátní chirurgickou ordinaci v ulici Pod Holým vrchem. Je ženatý, má dvě děti – devatenáctiletou Marii a dvacetiletého Karla.
Ve volném čase se věnuje zvelebování roubenky v Horní Polici. Dalším koníčkem je politika. Od roku 2002 je senátorem.