Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Kam na lyže (4) - Waltersdorf

Archiv

Němci lyžují na severním svahu Luže. Dostat se tam můžeme autem přes Varnsdorf. Možná efektivnější je zaparkovat auto u chaty Luž a s lyžáky na zádech přejít přes hraniční přechod Horní Světlá - Waltersdorf, jenž je určen jen pěším turistům.



Od chaty půjdeme po zelené asi čtvrt hodiny z kopce. Za hranicí odbočíme doleva a po silnici dojdeme během dalších deseti minut ke kase.


Tady nastává největší problém - ceny jsou německé :o). Jedna sólo jízda stojí 0,80 euro. Je možné si za 5 euro koupit tzv. punktekarte, na které je 32 "punktů". Děti do sedmi let mohou jezdit zdarma, do deseti let za jeden bodík, starší jedince vyjde jedna jízda na bodíky tři. Raději přikládám fotografie cedulí, v němčině nejsem nijak kovaný.




V době mé návštěvy (30. ledna) jezdil jen největší vlek s kotvami pro dva. Září novotou a byl poloprázdný Sjezdovka byla příkladně upravená, přehledná, široká, ale relativně krátká, když ji srovnáme s tím, co nabízí ski areál ve Světlé.



Shrnutí: Kdo zkouší nové věci, mohl by být spokojen. Přepočteme-li si cenu na koruny, zjistíme, že sjezdovka ani vlek skutečně nejsou více než dvakrát lepší než v Horní Světlé. Navíc je to zbytečně daleko a občerstvení rovněž neprodávají za "naše" ceny.