Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

K hrobu českého velikána Járy Cimrmana

Archiv

Husí cesta se táhne před Dokeskou pahorkatinu. Výlet ke geologické raritě s názvem Husa jsem už popsal zde - to ale na místě ještě hrob nebýval. Dnes přidávám rovněž několik fotografií. Proto budu stručnější.



Začneme ve Vlhošťském dole, kde se dá zaparkovat na kraji silnice (můžeme také vyjet do osady Hvězda, která je řadou Lípanů považována za nejhezčí místo k bydlení v širokém okolí). Asi pětikilometrovou procházku začneme po zelené značce. Po ujití asi dvou kilometrů nalezneme Cimrmanův léčivý pramen. Je u něj i starý plecháček, tak dobrou chuť! :))







Hrob velikána je o dvacet metrů dále. Z textu se dozvíme, jak vlastně Cimrman zemřel. "Dne 15. 2. 1921, kdy tudy projížděl z dobytčího trhu z Mělníka, kde koupil deset husí. Tento den právě testoval svůj nový vynález, automobil na stlačený vzduch a vodu. Bohužel však došlo k poruše hydrogenerátorového izolátoru WP 1 a následnému výbuchu, který Jára nepřežil. Explozi přežilo pouze šest husí, které zde byly viděny ještě v červnu roku 1924. Odtud se začíná nazývat tato cesta Husí."





Kousek za hrobem objevíme skály s nádhernými voštinami a hodinami. Nad nimi je inkrustovaný útvar, který některému z prvních turistů připomínal husu. Podobné, železitými sloučeninami „zakonzervované“ pískovce jsou všude v okolí. Jen na vaší fantazii záleží, jak si je pojmenujete.





Z Husy budeme asi kilometr pokračovat po žluté trase - právě jí se říká Husí. Potom na rozcestí přeskočíme na modrou a vrátíme se  pod Vlhošť.



Takto pojatý výlet se dá zvládnout po nedělním kafíčku za dvě hodiny:o)). Z fotografií je snad zřejmé, že to nebude nuda.