Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Jan Stejskal: Po postu starosty nepošilhávám - 1. část

Archiv

Pane Stejskale, na volbě českolipské Miss vás moderátor označil jako budoucího starostu České Lípy. Předpokládám, že to byl omyl, ale přesto: současný starosta Skokan zřejmě skončí v křesle hejtmana, pošilháváte po místě starosty či ne?


Po postu starosty nepošilhávám.


A jak došlo k tomu, že vás moderátor neznalý poměrů v České Lípě takto označil?


Byl jsem s přítelkyní v Luxoru na večeři a v podstatě náhodou jsem potkal pány Kadaněho s Pomejem, jimiž jsem byl požádán o kontakt na památkáře. Jiří Pomeje uvažuje o natáčení pohádky v okolí České Lípy. Také je potřeba připomenout, že volba Miss byla v době, kdy Jirkové slavili svátek, takže se v zákulisí trochu kalilo.


A jak to podle vás dopadne v okamžiku, kdy Petr Skokan usedne do křesla hejtmana? Stane se starostkou paní Moudrá?


Já si myslím, že ano. Bylo by to logické. Rozhodně ji podpořím.


A současný starosta zůstane v zastupitelstvu jako řadový zastupitel, anebo odstoupí a do zastupitelstva postoupí náhradník?


Domnívám se, že Petr Skokan zůstane v zastupitelstvu.


Poslední dobou se mi zdá, že se snažíte změnit svůj mediální obraz. Změnil jste image, častěji jste vidět v saku, na zastupitelstvu moc nevtipkujete. Je to cílené anebo jste k tomu nějak dospěl přirozeným vývojem?


Tím, že se nechám ostříhat a budu chodit v saku, mediální obraz rozhodně nezměním. Pokud si však vzpomenete, obleky jsem nosil často a především na zastupitelstva. Že mě v nich nyní vídáte častěji, přisuzuji tomu, že jste se díky své práci začal o mě více zajímat.


Našimi čtenáři, ale asi nejen jimi, jste vnímán jako, mírně řečeno, kontroverzní osobnost. Většina chápe vaši angažovanost jako snahu o získání nějakého prospěchu. Co vy sám, cítíte se jako ten, kdo spíše prospívá svému městu?


Poslední dobou se stalo módou obvinit každého z osobního prospěchu ještě dříve, než začne pracovat. Smutné je, že dokonce nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila komunální politiky za gubernátory propojené se soukromými společnostmi. Ze všech veřejných institucí jsou městské a obecní úřady nejkontrolovanějšími orgány v zemi, což dokazuje i několik obvinění z poslední doby. Máte-li na mysli uspokojení z dobře odvedené práce, pak se o osobní prospěch snažím již 18 let.


Mohl byste to doplnit nějakým výčtem svých aktivit v zastupitelstvu, jež považujete za prospěšné?


Nejsou to mé aktivity, jsou to aktivity zastupitelstva, které je většinou hlasů či všemi schválilo. Mám-li hodnotit uplynulé dva roky, pak za správná rozhodnutí považuji například navýšení počtu strážníků městské policie, otevření Vodního hradu veřejnosti, výstavbu parkovišť na dopravně velmi problematických sídlištích, zřízení neplaceného parkoviště u Crystalu či odkanalizování Dolní Libchavy. Jsem také velmi rád, že se v rozpočtu na letošní rok podařilo prosadit alespoň dvoumilionovou částku na zahájení rekonstrukce městského parku, prostředky na rekonstrukci Panské ulice a zahájení přípravných prací na rekonstrukci Sportareálu. Stále také probíhá intenzivní podpora výstavby rodinných domů a bytů. A mohl bych pokračovat.


S jakými ideály jste vstupoval do politiky či konkrétně do ODS?


Svoboda slova, svoboda pohybu, svoboda myšlení a náboženského vyznání, svoboda podnikání, volná soutěž, nedotknutelnost osoby a jejího soukromí a mohl bych ve vyjmenovávání jednotlivých bodů ústavy a listiny základních práv a svobod pokračovat.


Pokud si dobře vzpomínám, váš otec kandidoval před lety do zastupitelstva za komunisty. Není vám v rodině taková politická bipolarita na obtíž?


Své vztahy s rodiči považuji za soukromé. Moje mamka má odlišný názor na výchovu dětí a přesto je to má matka, kterou mám rád.


Přiznám se, že mě zaráží, jak moc ODS s komunisty spolupracuje, byť by se mohlo říci, že na lokální úrovni zas o to tolik nejde. Jak to vnímáte vy? Patříte spíše ke křídlu, které by se s nimi pokud možno vůbec nebavilo, anebo je vám to spíše jedno a berete je jako jakoukoliv stranu?


ODS je jednoznačně pravicovou stranou, která s KSČM nespolupracovala a spolupracovat nebude. Vaše otázka mě proto velmi překvapuje. Mohl byste uvést příklady spolupráce?


Měl jsem na mysli konkrétně českolipskou ODS. Pokud by si někdo dal práci a udělal analýzu hlasování, ukázalo by se dost velké procento případů, kdy vaše dvě strany hlasovaly stejně. Je to jen snaha obou stran prospívat, anebo nějaký - byť nepsaný - koncenzus? Hovoří se o noční schůzce pánů Skokana a Svatka večer po volbách. Pan Svatek, přestože o jeho schopnostech nepochybuji, je členem rady. Kdybyste chtěli, asi být nemusel. Našlo by se jistě více příkladů vaší plodné spolupráce.


Vaši otázku jsem pochopil. Vzhledem k volebním výsledkům jsme považovali za správné nabídnout jedno místo v radě také zástupci levice (KSČM a ČSSD). To, že je jejím zástupcem komunista, je výsledkem dohody těchto dvou stran. Pokud jde o shodné hlasování, je pouze dílem náhody. Ptáte-li se na noční povolební schůzku starosty a předsedy českolipské KSČM, pak otázka nepatří mně.


Veřejností jste rovněž považován za toho, kdo se velmi zasloužil o stavbu tak negativně vnímané tenisové haly. Považujete halu zpětně za svůj dárek obyvatelům České Lípy anebo, kdybyste věděl, jaká se kolem ní strhne kampaň, byste se raději angažoval jinde?


Odpověď na tuto i další otázky naleznete v zítřejším vydání i-novin. Rozhovor je autorizovaný a vznikal v průběhu měsíce května. 


Jan Stejskal se narodil v roce 1968 v České Lípě. Je rozvedený a má dvě děti. Vyučil se v oboru, v němž podniká, tj. v pohostinství. Je členem ODS a za tuto stranu je v zastupitelstvu již druhé volební období.