Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Čínská restaurace - Bao Shi

Archiv

Restauraci v rohu náměstí T.G.M. jsem naposledy navštívil ještě v době, kdy se jmenovala U Mazánků. Když se naskytl důvod pozvat manželku na večeři, rozhodli jsme se zavzpomínat na skvělou čínskou restauraci v Ostravě, kde jsme ukončili naši prázdninovou cestu do pobaltských zemí.


Prostředí trochu jiná liga, ale jinak výzdoba a jídelní lístek prakticky totožné. Při výzdobě použit nádherný čínský porcelán (nerozumím mu, ale ty kousky se mi opravdu líbily) i různé kýče jako svítící obrázky, reklamy na alkoholické nápoje či umělé květiny (vedle pěkně rostlých živých). Nesedělo mi osvětlení, které navozovalo dost pošmournou atmosféru. Navíc jsme byli takřka jedinými hosty.


Nevím, jestli to není barbarství, ale moc mi k sobě chutná české pivo a čínská kuchyně, takže jsem s chutí otestoval Krušovice za dvacet korun. V nabídce je ještě Plzeň za 28 či třetinka čínského piva Quing Tao za 65 korun. Nápoj neměl chybu.


Večerní jídelní lístek má asi 123 položek a od toho poledního se liší zejména velikostí porcí a tím i cenou. K dispozici je desítka polévek ze zeleniny, krabů i žraloků v cenách od 29 do 65 korun. Nechybí předkrmy v podobě černých vajec či klasických zelných závitků. Dále je jídelní lístek rozdělen podle druhů mas - kuřecí, vepřové, hovězí, kachní i mořskovodní. Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni - pro ně je připraven list obsahující míchanou zeleninu, smažený bambus, brokolici nebo fazole.


Skupinově si lze dopřát i menu pro 2, 4 či 6 osob v baťovských cenách (399, 799, 1199 korun).


Já šel do vrabce tří chutí. Telecí maso s rýží v misce z pečených nudlí mě zklamalo tím, že mě nepřekvapilo :o). Těšil jsem se na nějaké exotické chutě a cítil ty tradiční sójovkové.


Hlavně to byla neuvěřitelně velká porce. Jsem docela jedlík, ale tentokrát jsem s tím skutečně měl co dělat. Ani snídat jsem ráno nemohl. Někde jsem četl, že Číňané si schválně nechávají dělat velké porce, aby mohli nechat zbytky a ukázat tak, že na to prostě mají.


Obsluhovala štíhlá Asiatka v tradičním oděvu a s tradiční uctivostí. Trochu mě mrzí, že nám na stůl to jídlo plácla tak, že omáčka vylítla až na ubrus. Ale účet spočítala dobře a na závěr ještě přinesla šťopičku nějakého dobrého pití.


Co se týká hygienického zázemí, tak to bylo vynikající. Jen mi opět chyběl klíč na záchodě - tedy ne nijak akutně, ale jen jsem okukoval terén, kdyby bylo nejhůře. Na druhou stranu chápu, že klíče ze záchodu se prostě kradou, takže je lepší je tam raději nedávat.


Shrnutí: Čínská klasika. Podobné restaurace jsou na mnoha místech Evropy a všude patří k těm levnějším přes širokou a chutnou nabídku. Paráda, že něco podobného je i v Lípě, přestože bych k "Číňanům" nemohl chodit stále.