Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Bar Historik

Archiv

První skutečností, která mě překvapila, je absence jakékoliv reklamy. Kdybych neměl průvodkyni, která mě na pivo pozvala, zřejmě bych se o hospodě na hradě vůbec nedozvěděl. Podobně „trpí“ asi více Českolipanů, a tak jsme začínali pít jen za přítomnosti nájemců. Postupně však přicházeli další zákazníci, a protože to zde je taková malá rodina, většina z nich si přidala židle k našemu stolu. Velmi neformální atmosféra, díky přítomnosti samotného kastelána se diskutovalo o historii i současnosti hradu, ale rovněž o politice, kultuře v Lípě atp.


Interiér úplně historicky nevypadá. Stolky z nějaké zrušené zahrádky, běžný výčep, hudba pouštěná z počítače (hudba, která mi sedí). Ale vše zachraňují původní klenby a rovněž skleněné výtvory z dílny Jana Falty. Pojďme k nabídce. Točí se Budvar. Desítka stojí šestnáct korun, dvanáctka devatenáct. Pil jsem samozřejmě desítku. Nijak mě neohromila, trochu teplá, lehce navinulá, ale pít se dala. Z nealkoholických nápojů je v nabídce například rozlévaná Pepsi cola (2 dcl za deset korun), džus (patnáct korun za přesně nespecifikované množství), či láhev Mattonky (15 korun). Pivko si lze zpříjemnit i malým občerstvením. Porce hranolků či kroket stojí 25 korun. Liberecký párek dvacet dva korun, utopenec dvacku. Já si dopřál paprikovou klobásu. Nenarazil jsem na žádný kus špeku, takže jsem byl spokojen. I díky tomu, že jsem dostal čerstvý chléb, hořčici i kečup. Zkrátka klasika, jakou si člověk čas od času rád dopřeje.


Největší vadou baru je, že se velice rychle zakouří. Stačí na to dva tři kuřáci. Malý větráček ve dveřích na vyvětrání nestačí. Také mi byla trochu zima, ale s příchodem dalších hostů se prostor slušně ohřál. Za minus nepovažuji umístění záchoda. Když se močový měchýř naplní, musí se restaurace opustit, vejít mezi nasvícené hradby, obejít budova s bytem kastelána. V poslední fázi nám pomůže fotobuňka, která místnůstku osvítí. Místnůstku, které nechybí nic z moderního vybavení, snad kromě ručníku.


Shrnutí: za největší plusy bych označil družnou atmosféru a cestu na WC. Něco by se mělo dělat s větráním a možná i s tou reklamou (třeba jsem ji právě udělal), nebo to za pár týdnů nájemci zabalí. Takto se asi nedá uživit…