Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Asfalt v Panské uličce bude jen přes zimu

Archiv

Zajímali jsme se například o to, zdali se položením asfaltu přes zimní měsíce celá akce neprodraží. Podle mluvčí města Kateřiny Amrichové bylo toto provizorní řešení bráno v potaz již v úplně původním záměru a bylo zahrnuto do smlouvy.


"Žádné další finanční výdaje proto nevznikly," dodala.


Zároveň nám Kateřina Amrichová shrnula, co vše už bylo doposud uděláno. Předně se jednalo o nejnutnější statické zabezpečení objektů sousedících se stavbou a pokládku inženýrských sítí. Zároveň proběhla instalace přípojek k jednotlivým objektům.


Po dokončení těchto přípojek mělo dle předpokladů dojít k realizaci konstrukce vozovky. Statický průzkum okolních objektů však vyloučil použití standardních technologií hutnění podkladu komunikace. Při položení podkladních vrstev a krytu komunikace na nedokonale zhutněný zásyp inženýrských sítí by tak s největší pravděpodobností došlo v nejbližších letech k dotvarování krytu komunikace a tím k nutnosti jejích dalších oprav.


Po konzultaci s projektantem stavby, statikem a dodavatelem stavby dospěl odbor rozvoje, majetku a investic k závěru, že z technologického hlediska by bylo nejvýhodnější přesunout realizaci konstrukce vozovky do jarních měsíců příštího roku. Při technologické přestávce přes zimní období tak dojde k ulehnutí zásypů nově zrekonstruovaných inženýrských sítí a tím i ke zlepšení kvality podloží komunikace.


Po tomto výkladu nám byly nejasné už jen termíny. V původní tiskové zprávě, kterou město vydalo na jaře tohoto roku, bylo uvedeno jako termín ukončení stavby září 2005. Původní smlouva předpokládála zahájení stavby v létě 2004 a bylo na to pamatováno i v rozpočtu - částkou čtyř a půl milionu korun. Dodatkem ke smlouvě poté došlo k posunutí termínu z důvodu nemožnosti dokončení plynofikace před zimou s tím, že stavba proběhne v jednom roce - v roce 2005. V rozpočtu na rok 2005 byla pak schválena pro Panskou uličku částka devět milionů.


"V případě, že by bylo možné postupovat podle tohoto dodatku, došlo by samozřejmě k odpočtu ceny provizorního řešení ze smlouvy. Jak jsme již avizovali, protože bylo v průběhu stavby zjištěno, že stavebně technický stav objektů v Panské ulici nedovoluje standardní způsob hutnění podkladů, byl uzavřen další dodatek, který řeší posunutí termínu dokončení na jaro 2006, aby bylo možné zajistit přirozené sednutí podkladů komunikace přes zimu 2005-2006," upřesnila dále Kateřina Amrichová.


Znamená to, že bylo znovu uplatněno provizorní řešení zahrnuté v původní smlouvě v ceně díla.


Podle mluvčí se náklady na rekonstrukci Panské uličky pohybují kolem deseti a půl milionu korun.