Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

9/2007

Archiv

Zastupitelů se opět sešlo požehnaně (chyběl jen Vladimír Jonáš, tedy chyběl ...:o)). Už dopředu tedy chválím Karla Tejnoru a všechny ty, o jejichž docházce jsem na začátku volebního období pochyboval.


Na úvod celého sekání vystoupil ředitel nemocnice Miroslav Vacek, aby zastupitelům zopakoval informace, které již médii proběhly.


Hospodaření NsP Česká Lípa, příspěvková organizace, skončilo za rok 2006 kladným hospodářským výsledkem ve výši +655 tis. Kč. Nemocnice také zvládla meziročně (tj. oproti roku 2005) snížit objem svých závazků, a to o 1 mil. Kč (cca o 2%).


Jestli na to nezapomenu, uveřejním celou prezentaci v samostatném článku.


Nejvíce času z celého zasedání bylo věnováno záměrům prodat či prodejům samotným. O plánu prodat panu Procházkovi pozemky na Špičáku jsme již psali zde.


Bez větší diskuse se obešel prodej pozemků mezi Intersparem a autosalonem PLUS společnosti Imobilia sen za účelem výstavby obchodního centra.


Na druhé straně novoborské silnice nebyl schválen prodej starého jabloňového sadu firmě společnosti Esentier. Vyjímám z důvodové zprávy:


Jedná se o maloobchodní prodej značkových keramických obkladů a souvisejícího vybavení. V žádosti ze dne 6.3.2006 se uvádí, že společnost vytvoří několik nových pracovních míst a tato provozovna nebude žádnou zátěží pro životní prostředí z hlediska odpadů, exhalací, dopravy ani hluku.


Miroslav Hudec se podivil ceně (800 Kč za metr čtverečný, přes ulici se prodávalo o 250 korun dráž). Zastupitelka Lukášková zase neuvěřila bezhlučnosti vykládání keramických obkladů z náklaďáků. Nakonec se jedenáct zastupitelů hlasování zdrželo a dva byli proti.


Největší diskuse se však rozvinula nad vstupem České Lípy do Národní sítě Zdravých měst České republiky. Opět citace z důvodové zprávy:


Na základě podnětu komise pro životní prostředí ze dne 6.12.2006, aby město Česká Lípa vstoupilo do Národní sítě Zdravých měst České republiky (dále jen NSZM ČR), navštívil místostarosta Mgr. Tomáš Vlček spolu s vedoucí odboru životního prostředí RNDr. Růženou Konvalinovou v měsíci lednu 2007 města Litoměřice a Mladá Boleslav - členy NSZM ČR. NSZM ČR se dotýká rozvoje individuálních i společenských hodnot v oblastech zdraví, životního prostředí, rozvoje města, dopravy, ekonomiky, oblasti sociální a kulturní.


Projekt Zdravé město probíhá pod patronací Organizace spojených národů a její Světové zdravotní organizace (WHO), za podpory Evropské unie a ve spolupráci s mnoha dalšími význačnými odbornými partnery. Zpracování projektu je potvrzením naplňování zásad a cílů základních dokumentů EU a OSN, které se zabývají oblastmi udržitelného rozvoje, zdraví a kvality života, zejména:


• Zdraví 21 (Health 21), dokument Světové zdravotní organizace


• Agenda 21, dokument Organizace spojených národů


• Aténská deklarace Zdravých měst Evropy a další významné mezinárodní a národní dokumenty, zejména Národní akční plán zdraví a životního prostředí (NEHAP), dokument Vlády ČR.


Podmínky pro vstup města Česká Lípa do NSZM:


a) Pověřit politického zástupce města pro projekt Zdravé město.


b) Zřídit na Městským úřadě Česká Lípa funkční místo – koordinátor projektu Zdravé město a Místní agenda 21 začleněné do odboru rozvoje, majetku a investic. Mezi hlavní činnosti koordinátora patří projektové manažerství, koordinace činností všech odborů městského úřadu týkající se projektu, spolupráce s dalšími organizacemi, veřejností a členy NSZM ČR. S veřejností jsou připravované záměry města projednávány u tzv. „kulatých stolů“ (min. 4/rok). Důležité je zapojení veřejnosti a získání vzájemné důvěry – zvláště mezi úředníky a veřejností.


c) Vypracovat deklaraci „Projekt Česká Lípa – Zdravé město“ ke schválení zastupitelstvem města Česká Lípa. Přijetím této deklarace město potvrzuje svůj záměr být řádným členem asociace NSZM ČR.


d) Uhradit příspěvek města Česká Lípa do NSZM ČR ve výši cca 57 tis. Kč, tj. 1,5 Kč/obyvatel; v prvním roce členství v NSZM ČR se platí pouze vstupní poplatek ve výši 5 tis. Kč.


e) Je doporučeno zřídit výbor (příp. komisi) pro projekt Zdravé město, který bude spolupracovat s výbory a komisemi města Česká Lípa. Projekt nelze realizovat bez součinnosti a vysoké aktivity všech členů zastupitelstva, výborů a komisí se snahou zapojit veřejnost do veškerého dění města.


f) Vypracovat vlastní projekt Česká Lípa – Zdravé město. Cílem projektu je ve spolupráci s veřejností, průmyslovými podniky, soukromými podnikateli, nestátními neziskovými organizacemi a příspěvkovými organizacemi města plánovat a organizovat činnosti ve městě, které jsou zaměřené na rozvoj všech oblastí života obyvatel města.


g) V rozpočtu města vyčlenit rozpočet pro koordinátora projektu, ze kterého budou čerpány finanční prostředky na propagaci a jednotlivé aktivity „Projektu Česká Lípa – Zdravé město“.


Oldřich Panc odhadl, že  členství nás bude stát milion korun. Zelení upozornili na skutečnost, že zdravé město se nevybuduje pomocí úředních šimlů. Přesto nakonec návrh prošel a z diskuse tipuji, že bude záležet zejména na místostarostovi Vlčkovi, jestli půjde spíše o drahý odkaz na webových stránkách města či o skutečně masovou akci, do níž se zapojí velká část občanů. Reakce mnohých zastupitelů zmíním ještě při jejich hodnocení (předpokládám v příštím deníku).


Zastupitelé se tentokrát velmi angažovali i během interpelací. Ladislav Záruba navrhl otevřít Dubici mimo sezonu. Miroslav Hudec upozorňoval na nepořádek na Újezdě. Libuše Horáková se dotazovala na úklid ve městě, se kterým nejsou občané rozhodně spokojeni. Místostarosta Stejskal slíbil, že do čtrnácti dnů začne jarní uklízení. Jan Riedl se dotazoval, jak je to s odtahy a botičkami u hřbitova. Ředitel městské policie vysvětlil, že perzekuováni jsou jen řidiči, kteří se přestupků dopouštějí opakovaně. V žádném případě by se  botičky či dokonce odtahu neměli dočkat účastníci pohřbů.


Všem, co jste někde na lyžích, přeji co nejlepší počasí. Za týden opět na shledanou nad těmi našimi kocourkovsko-teplákovskými problémy. Nezapomeňte na tradiční anketu. Ostatní rubriky jsem ve víru cestovní horečky ošidil.