Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

7/2007

Archiv

Nejprve jsem nahlédl do hydeparku na aktuální témata. Dvě se týkají rozdávání vyřazených krajských počítačů obcím a různým sdružením.


Vždy, když o podobné akce slyším či čtu, vzpomenu si na článek v Reflexu.


"Náš starosta byl nedávno v Čechách, kde jednal se starostou České Lípy o bezúplatném převodu nějakých počítačů - právě pro zlepšení služeb turistům! Ty počítače ale skončily u něj doma a ne na úřadě, takže to rozvoji obce moc nepomůže!"


Tato slova zazněla v reportáži ze Zakarpatské Ukrajiny. Nic tím nechci naznačovat. Chraň Bůh! Je to jen asociace.


Jako většina občanů si myslím, že se veřejnými penězi mrhá, přesto je fajn, když ty krajské počítače skončí lépe než notebooky českolipských zastupitelů. Nejprve jim byly zakoupeny za co nejvyšší ceny, aby se jim poté odprodaly za ceny co nejnižší. Mimochodem - noví zastupitelé už zase notebooky mají. Tentokrát se jejich nákup odehrál v tichosti, aby poddaní neremcali.


Mnohem více než krajské počítače mě zaujalo téma o střetu zájmů. Načal ho Miroslav Hudec informací ze zákulisí komise životního prostředí.


Předevčírem odstoupil z funkce jeden člen komise životního prostředí za ODS. Z jejích řad padl návrh, zatím neoficiální, aby jej nahradil pan inženýr Končalovský (omlouvám se, pokud jsem mu zkomolil jméno), zdejší zástupce firmy Marius Pedersen, která jak víme provádí pro město úklidové a další práce. Pan inženýr byl hostem jednání, byla snaha požádat firmu o rozšíření počtu tříděných komodit, k čemuž se stavěl dosti skepticky. Co si o tom čtenáři i-novin myslí? Mohlo by jít o střet zájmů?


Podle mě je Lípa tak malé město, že ať je v jakékoliv komisi kdokoliv, vždy bude někdo z jeho příbuzných, známých či kolegů na jeho působení v ní nějak zainteresován. Koneckonců i pan Hudec hájí zájem jen určité skupiny občanů - když to přeženu, tak té, která by nejraději vyzmízíkovala automobily z povrchu zemského, donutila nás roztřídit odpad na molekuly a vysázet topoly i na balkoně. My, mlčící většina, však uvažujeme jinak. Myslíme si, že čím dřív vyčerpáme všechny suroviny, roztáhneme ozonovou díru na maximum a vyprodukujeme kritické množství oxidu uhličitého, tím dřív bude od našeho podivného živočišného druhu pokoj.


Vážněji - střet zájmů je v naší teplákovské komunitě otázkou svědomí. Pokud ho pan Končalovský má, nevidím důvod, proč by v komisi nemohl sedět. Za určitých okolností by to mohlo být i prospěšné.


A ještě faktičtější poznámka k Mariovi Pedersenovi. Zatím jsem činnost této firmy spíše chválil. Nedávno jsem pozoroval její zaměstnance v plném pracovním nasazení. Asi měli uklidit kolem kontejnerů. Přijeli s přívěsem, sebrali větší kousky, zbytek nakopali pod kontejnery a zase odjeli. Pokud vím, tak podle smlouvy s městem by měli kolem odpadních nádob uklízet pořádně. Snad to byla jen minela a Mariovi nedochází dech! Nebylo by asi milé, kdyby se město „úspěšně“ soudilo s dalším popelářským klanem.


K tématu je anketa pod reklamami.


Hláška týdne


Na semináři v Německu se hodně diskutovalo o konfliktech v mezinárodních skupinách. Mimo jiné z úst jednoho z přednášejících (říkám jim sociální patologové, protože se neustále přehrabují naší skupinou a hledají problémy tam, kde my, obyčejní smrtelníci, žádné nevidíme) zaznělo:


„Čím lépe zvládáme žít se svými závislostmi, tím jsme autonomnější.“


Ono si v tom teda každý musíte najít to své. Uvědomit si, na čem všem jste závislí (nejde tady moc o drogy, ale spíše o různé sociální vazby atp.) a pak se s tím nějak poprat. Hodně štěstí!


Žebříček


Ještě se vrátím k zastupitelům. Už se trochu rozjeli, tak bych mohl zkusit najít tři příjemná a tři nepříjemná překvapení.


Klady


1. Někteří členové koalice nebudou ODS přistupovat na všechno – viz naposledy ČSSD a místostarosta Vlček (samozřejmě je otázkou, jestli ODS koaliční partnery potřebuje, když je schopná se dohodnout s komunisty).


2. Poměrně slušná účast – snaží se chodit i ti, od kterých jsem to zase tolik neočekával – Skokan, Tejnora, Popelka.


3. O mnoha bodech se diskutuje, takže přítomní občané i novináři mají šanci udělat si obrázek o názorech zastupitelů. Zaostávají jen někteří mávači z ODS.


Zápory


1. Místostarosta Vlček mě zatím nepřesvědčil, že bude lepší než jeho předchůdce Pazourek. Ale ještě jsem neztratil naději.


2. Vůbec se nevyznám v zastupiteli Zárubovi. Věřím mu, že chce brát svůj mandát vážně, ale jeho hlasování i příspěvek do i-novin mě úplně zmátly.


3. Celkově mi stále připadá, že vedení města hraje v jiné lize než ostatní občané. Pravdou je, že odhadem 60 % občanů problémy města vůbec nezajímají, takže se není co divit.


Fotografie týdne


Moc jsem toho tento týden nenafotil, ale manželka byla na výletě se svým turistickým oddílem. V ranní inverzi se jí podařilo takto vyfotit hrad Vrabinec.