Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

45/2006

Archiv

Kdyby se sázelo na to, kdo převezme po Evě Bartoňové trůn největšího absentéra, tak bude mít zřejmě nejnižší kurz Karel Tejnora (ODS). Svou roli favorita začal českolipský senátor naplňovat už od druhého setkání. Sekundovat mu zřejmě bude záchranář Jaroslav Popelka, který dorazil s více než třičtvrtěhodinovým zpožděním.


Ono se vůbec potvrzuje, že zastupitelstvo je takový zvláštní živý organismus. Někteří litovali, že odchodem Karla Schwarzbacha přijdou zasedání o věčného šťourala - a ejhle, zrodila se Jitka Lukášková (Zelení). Uvidíme, koho vlastně nahradí Jiřina Ledvinková, která během důležitých hlasování zápasí s automatem na teplé nápoje anebo se shání po erární bagetě. A okusování nehtů místostarosty Vlčka během nudného hlasování o jednacím řádu by vydalo na samostatný fotožurnál. Ale pojďme od nevinných lidských slabostí k důležitějším věcem.


Před body, které se vyskytly na zveřejněném playlistu, byly aktuálně zařazeny ještě dva. Úplně na úvod vystoupila delegace střední školy v Lužické ulici (bývalá zemědělka), které se má rovněž dotknout optimalizace. "Jsme proti rušení a slučování škol z důvodu chybějících financí na jejich provoz. Takovýto přístup ke školství je ostudou všech, kteří jej podporují a schvalují," řekla Mgr. Vaňková.


Do diskuse se zapojili mimo jiné třeba Jan Riedl, který upozornil na skutečnost, že město může maximálně zaujmout stanovisko, neboť se jedná o záležitost kraje. Překvapil Petr Skokan, který připustil, že materiál k optimalizaci se mu nezdá dobře připravený, protože nebyl konfrontován s praxí. Miroslav Hudec požádal zástupce médií, aby nevyvolávali psychózy a upozornili rodiče budoucích studentů, že zatím mohou vybírat střední školu pro své děti bez obav.


Jako další vystoupil na jednání ředitel městské organizace Sport Luboš Kalous. Vysvětloval především, proč nemá peníze - pozdě otevřený bazén na Severu, za bývalého nájemce Sportareálu se nedodržovaly hygienické normy i platová pravidla zaměstnanců, takže se špatně propočetly náklady ...


Trochu emocí do jednání vnesla Jitka Lukášková, která upozornila, že to je samý fotbal a hokej, ale úplně chybí podpora ženských sportů, jak to požadují směrnice EU. V následné diskusi byla po dlouhé době slušně afektovaná starostka:


"Takže budete, paní magistro, zakládat ženská družstva?"


Hejtman Skokan prohlásil jasně: "Jsem proti genderizaci. To bychom mohli genderovat i v knihovně, určitě by se zjistilo, že ženy čtou více ..."


Sice to z jeho strany byla troška toho chlapského šovinismu, ale jako věrný sympatizant Českého svazu mužů (zde stránky) s ním musím souhlasit.


Nejdéle se jednalo o jednacím řádu. Bohužel je v něm proti původnímu návrhu tolik změn, že si jej raději nechám poslat mailem (hned teď jsem napsal žádost) a zveřejním ho samostatně.


Dalším bodem, který se projednával až nečekaně dlouho, bylo schvalování odměn pro neuvolněné zastupitele. Hlasovalo se celkem čtyřikrát a co se týká částek,  navrhované rozdíly byly jen symbolické. Zaujal spíše návrh Jitky Lukáškové: neodměňovat zdvojené funkce (například když je někdo členem dvou výborů apod). Ten neprošel (částky, které byly schváleny, jsou v mém předchozím článku - zde). Upřímně řečeno, dělat řadového zastupitele je v podstatě charita. Sedm stovek těžko může motivovat někoho k nějaké soustavnější práci, ale je potřeba napsat, že částky nejsou vycucány z prstu, ale vycházejí ze zákona o obcích a nařízení vlády č. 37/2002 Sb.


Poslední větší diskuse se strhla nad rozpočtovými změnami. Dotazy zastupitelů byly spíše jen takové ujasňovací. Z nich samozřejmě zaujal dotaz Jitky Lukáškové, proč má hlasovat o Betlému, který už dávno stojí na náměstí.


Na stejný problém upozornil i Jan Riedl: "Jak to, že pohledávka vznikne dříve, než zastupitelstvo schválí její krytí. Zastupitelstvo například rozhodlo o myšlence přestavby Sportareálu a příště je tady už pohledávka ..."


Další body - to již byl jen hlasovací maratón bez diskuse. Co se týká Integrace rómské komunity, na kterou upozorňovali čtenáři v diskusích, tak se jednalo jen o podání žádosti Úřadu vlády za účelem poskytnutí dotace na podporu terénní práce v příštím roce.


Trochu vzruchu na závěr způsobila opět magistra Lukášková, která přečetla dopis tří církevních představitelů. Ti takto protestovali proti zahájení vánočních aktivit města ještě před adventem.