Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

42/2006

Archiv

Jiří Jehlička spolu s Janem Šináglem mě nadále ospamovávají svými tiskovkami. Poslední končí touto větou:


Rekonstrukce, zvukové záznamy z vysílaček apod., to vše jasně prokázalo, kdo nevypovídal pravdu. Byli to samotní policisté. V brzké době očekávám jejich obvinění z řady trestných činů.


Nádavkem přidali tiskovou zprávu, kterou vydala v červenci, několik dnů po střílečce v Mánesově ulici, sama policie.


V sobotu 8. července kolem 23. hodiny stavěla dvoučlenná policejní hlídka na světelné křižovatce v Žitavské ulici v České Lípě pro podezření ze spáchání dopravního přestupku řidiče osobního vozidla značky Fiat Coupe. Řidič však na znamení policistů nezastavil, naopak začal ujíždět směrem do centra města a svou bezohlednou jízdou ohrožoval životy a zdraví ostatních účastníků silničního provozu. Do jeho pronásledování se proto zapojily další hlídky, na jejichž opakovaná znamení k zastavení, daná podle zvláštního předpisu, rovněž nereagoval.


Později v křižovatce ulic Mánesova a Kozákova v České Lípě pronásledovaný řidič dokonce na služební vůz policie najížděl. Poté, co takto ohrozil posádku policejního vozu, použil zakročující policista svou služební zbraň k donucovacímu prostředku varovnému výstřelu do vzduchu, aby přiměl řidiče zastavit. Vzhledem k tomu, že řidič znovu nezastavil, bylo vozidlo, ujíždějící směrem na obec Kozly, i nadále policisty pronásledováno.


Za Českou Lípou, tedy již mimo obydlenou zástavbu, se zakročující policista snažil ujíždějící vozidlo zastavit střelbou na vozidlo ze služební zbraně. Vozidlo i přes tento pokus o zastavení policistům ujelo z dohledu a dodatečně bylo nalezeno ještě před půlnocí opuštěné a zaparkované na Litoměřicku. Po řidiči, který neuposlechl opakovaná znamení policistů k zastavení, který svou bezohlednou jízdou vážně ohrozil zdraví a životy osob a který najížděl na policejní vozidlo, policisté nyní pátrají.


Za najíždění na policejní vozidlo mu hrozí trestní stíhání pro útok na veřejného činitele s trestní sazbou od 1 roku do 5 let odnětí svobody. Služební zákrok byl předběžně vyhodnocen jako oprávněný. K objasnění celé události probíhá další standardní šetření, které provádí skupina vnitřní kontroly Policie České republiky Správy Severočeského kraje v Ústí nad Labem. Jednání řidiče vozidla fiat dokumentuje služba kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství policie v České Lípě.


ppor. Ivana Baláková.


Jsem v této kauze úplně nestranný, nemám valné iluze ani o Jehličkovi (stačí si vzpomenout na jeho neutuchající snahu pošpinit kdekoho a vidět svět jen skrze nuly bankovek), ani o policii. Přesto mě samozřejmě jako občana zajímá, jak vše dopadne.


Jindra Hladík se zúčastnil rekonstrukce střílečky, takže vám nabízíme aspoň dvě fotografie, abyste si udělali malou vizuální představu, jak se tenkrát vše seběhlo.




Paní Balákové jsem psal včera kvůli údajným pokusům o znásilnění na Špičáku, zároveň jsem se jí zeptal i na nové zprávy o Jehličkovi. Uvidíme, jestli odpoví.


Minulý týden jsem zapomněl na fotografii, kterou nám zaslal čtenář. Týká se akce, kterou tisková zpráva hasičů popsala takto:


Požár obložení balkonu panelového domu na sídlišti Špičák v ulici Hradecká v České Lípě byl na operační středisko HZS LK ohlášen v úterý 31. října 2006 v 15:35 hod. Na místo vyjela jednotka HZS LK stanice Česká Lípa a dobrovolní hasiči z České Lípy se třemi automobilovými cisternami a plošinou. Při příjezdu na místo události hasiči zjistili, že na balkoně v 5. nadzemním podlaží hoří balkonová stěna. Hasiči otevřeli násilím zasažený byt, ve kterém se nikdo nenacházel. Na místě zjistili, že se požár rozšířil do obývacího pokoje a také do bytu ve vyšším patře. Následně museli hasiči násilím vniknout do dalších tří bytových jednotek, aby mohli započít hasební práce. Na likvidaci požáru byly nasazeny tři proudy vysokotlaké vody. Jeden byl tažen vnitřkem, druhý po plášti budovy a další hasiči nasadili z plošiny. Další vodní proud „C“ byl tažen z nástěnného hydrantu v 5. podlaží.


Požár se hasičům podařilo zlikvidovat téměř po hodinovém zásahu. Jednou z možných variant příčiny vzniku požáru je odhozený nedopalek cigarety z vyššího patra, který dopadl na balkon a zapálil věci z hořlavého materiálu. Požárem vznikla škoda ve výši přibližně 50 tisíc korun. Při požáru nebylo nutné evakuovat obyvatele domu a nikdo neutrpěl žádné zranění.



A ještě jedna fotografie přímo od hasičů. Pohled zevnitř:



Hláška týdne


Dalším spamerem, kterého toleruji a neposílám ho automaticky do koše jako třeba hospodského Josefa Císaře, je Ross Hedvicek. Zarytý antikomunista, který nenechává nit suchou na žádném z obyvatel Česka, více či méně vtipně glosuje z Ameriky aktuální dění v Teplákově. Tento týden jsem si se zájmem přečetl jeho článek Byl Masaryk vůbec Čech (najdete ho tady), ale hlášku týdne jsem objevil až v článku nazvaném: Proč by Mašínové NEMĚLI dostat státní vyznamenání... (je tady).


Hedvicek glosuje skutečnost, že hlavními aktéry vzpomínkového večera k 50.výročí povstání v Maďarsku byli "tradiční frekventanti pobočky KGB v ČSSR, tedy Prognostického ústavu, jako jakýsi Václav Klaus a Jaroslav Šedivý, a klasik stalinismu Pavel Kohout."


A teď teda ta hláška:


To už všem v Česku opravdu jebe? Vždyť je to jako by někdo uspořádal odborný seminář o Osvětimi a hlavní projev by měl doktor Mengele. Proč ne? - divili by se Češi. Je to přece odborník a osobně tam byl!


Můžete hlášku vzít třeba i jako můj příspěvek ke vzpomínkovým akcím typu Den legionářů ... Když si vzpomenu na to, kdo kdysi zavítal k památníku Horákové, nezbývá než s Hedvickem souhlasit.


Fotografie týdne


Měl jsem docela aktivně prožitý týden. Vyšla mi nová knížka, tentokrát pro většinu populace nezajímavá, protože je opět o chemii. Když se ve středu udělalo hezky, zajel jsem na výlet do Žitavy. Ve čtvrtek koncert JAR a dneska jdu ještě do baziliky "na mnichy".


Co se týká koncertu J.A.R., vše podstatné jsem napsal sem. Více si hodnotit netroufám, nepovažuji se za hudebního kritika. Jsem schopen posoudit, jestli se mi něco líbí, jestli rozumím slovům atd. Hudba J.A.R. patří k těm, které jdou tak trochu kolem mě. Neoslovujeme mě, ale zároveň mi nevadí. Přijde mi taková vykalkulovaná. Nejvíce mě bavil Dan Bárta, ale s lítostí jsem vzpomínal na jeho začátky v rockové Alici, tehdy jsem mu tu hudbu více věřil, přestože jeho hlas asi nebyl tak školený jako dnes.



Na žitavském výletu se mi kromě krásně podzimní atmosféry v zooparku a předvánočních trhů líbí přístup k Čechům. Zatímco my Němce oškubeme při každé příležitosti, mně stačilo většinou promluvit česky a získával jsem slevy. V ZOO jsem byl zadarmo, na věži kostela za dvě třetiny ceny a za materiály z íčka jsem zaplatil rovněž jen část. Na jednu stranu je to ponižující, na druhou stranu mi to přijde jako sympatické, vstřícné gesto. Nemusíme si nic nalhávat, oni i my dobře víme, jaké jsou naše kupní síly.





Žebříček


Prošel jsem si deníky a zjišťoval, které koncerty jsem za poslední dva roky navštívil. Hlavně jsem se vyděsil, co všechno jsem si nechal ujít (na Mňágu, která vystoupí příští sobotu, jsem zrovna taky mimo Lípu).


Tady vám nabízím žebříček toho, co jsem za roky 2006 a 2005 stihl. Budu rád, když nějak zareagujete v diskusi a třeba i zahlasujete v anketě pod článkem a reklamami.


1. Tatabojs v Crystalu


2. Visací zámek v Boru


3. Clou v Crystalu


4. Radúza v českolipském divadle


5. Elán na stadionu


6. Psí vojáci v Mimoni


7. Lingers v Crystalu


8. Vladimír Mišík na vodním hradě


9. Princess Queen v Boru


10. Radúza v děčínském divadle


11. J.A.R. v Crystalu - letošní


12. J.A.R. v Cystalu - loňský


13. Nirvana tribute v Crystalu


14. Ilona Csáková ve Staré Boleslavi