Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

39/2006

Archiv

Vytahal jsem si z i-novin všechna svá hodnocení zastupitelů a sestavil jeden velký žebříček. Snažil jsem se být po celé dva roky co nejobjektivnější a nepromítat do žebříčku sympatie či antipatie. Proto jsou pro někoho překvapivě mezi prvními čtyřmi i dva komunisté.


Znovu připomínám, že žebříček vypovídá jen o mých dojmech z práce konkrétních zastupitelů, z jejich aktivity během zasedání. Řada z nich pracuje často v různých výborech a komisích. Navíc vzhledem k tomu, jak jsme minule rozdali karty, byla většina bodů předjednána a nebylo nutné se o ně přít až na samotném veřejném sezení.


Do celkové známky se promítlo rovněž to, že jsem absenci známkoval pětkou. Nejvíce díky tomu propadl Petr Skokan, ale i zastupitelky Bartoňová a Zejdová. U řady zastupitelů bylo však jedno, jestli přišli nebo nepřišli.


Snažil jsem se u každého zastupitele objevit nějaké plusy i minusy, ale u některých to prostě nešlo. Také jsem se pokusil vyjádřit, jaký je můj osobní názor na ně. Zdůrazňuji, že se jedná o můj osobní názor, není to názor nějaké redakce apod.


1. JuDr. Jan Riedl drs


2,25 (průměrná známka)


+ (plus)  inteligence, připravenost, schopnost plynule hovořit, zajištěnost, zkušenosti ze dvou předchozích období


- (minus) totální lobování za atletiku, sebestřednost, občas planě vyhrožuje paragrafy


Můj vztah: Podle mě člověk, u něhož je škoda, že není ve státostraně. Mohl by jí v našem městě zvednout kredit. A je jedno, jestli by to byla strana z levé či pravé strany spektra. Konec konců mi v rozhovoru řekl, že stojí spíše na pravici, ale jak stárne, má stále větší sociální cítění. Osobně ho budu volit.


2. Ivan Stránský čssd


2,66


+ dochvilnost, nebojí se diskuse, zřejmě to s námi myslí opravdu upřímně


- mluví bez přípravy, velmi zmateně, občas pro smích, chybí mu sebereflexe, nemá charisma


Můj vztah: V zastupitelstvu mi nevadí, aspoň se o něco snaží, což ho k mému vlastnímu překvapení vyneslo na druhé místo. Vzhledem k jeho povaze si myslím, že je i ve správné straně. Volit ho však nebudu.


3. Ing.Václav Svatek ksčm


2,92


+ jedna z mála skutečných osobností v zastupitelstvu, jeden z nejlepších řečníků, inteligence


- stalinista, manipulátor


Můj vztah: Nemá mě rád a já jeho taky ne, nicméně ho uznávám. A když budu hodně upřímný, bude mi jako dopisovateli v zastupitelstvu chybět. Každopádně jako občan jeho odchodu ze zastupitelstva tleskám.


4. JuDr.Jana Zejdová ksčm


2,92


+ pracovitost, připravenost, dobrá řečnice, sociální cítění


- v zastupitelstvu za nevhodnou stranu


Můj vztah: Je mi sympatická vlastnostmi, které jsem popsal. Rozhovor jsme dělali na dálku, takže více asi těžko napíši. Říkám si, když už musí být v zastupitelstvu komunisté, ať je to ona s Pancem a ne třeba Adamčík a Homolka. Já osobně ale kandidátku KSČM dám dětem do sběru.


5. Hana Moudrá ods


3,00


+ výkonná úřednice, naučila se obstojně mluvit, komunikuje, umí si dupnout, přes velikost svého příjmu „nechrochtá“


- chybí jí Skokanovo charisma, ráda se nechává fotit u stříhání pásky a jiných podobně trapných událostí, občas jí ujedou nervy


Můj vztah: Jako normální člověk mi nijak nevadí, jako starostka ano. Vadí mi, jak kolem sebe díky Městským novinám, pr zprávám a veřejným aktivitám šíří dojem jedinečnosti. Podle mě jí chybí vize. Bude mi vadit, když se do zastupitelstva nedostane, protože kus práce bezpochyby udělala a mohli bychom se dočkat horších variant, ale nejraději bych ji viděl v opozici. Volit ji nebudu.


6. Oldřich Panc ksčm


3,00


+ pracovitost, až nekomunistická ochota


- občas nedochvilnost a schopnost hrát mrtvého brouka


Můj vztah: Můj nejoblíbenější zastupitel, přestože si myslím, že i on měl aspoň jednou máslo na hlavě. Bohužel je stejně jako Jana Zejdová na kandidátce strany, kterou nechci podpořit byť jen jediným preferenčním hlasem.


7. Ing.Jiří Hau ods


3,08


+ slábnoucí charisma, slušná schopnost mluvit


- mluví, jen když z toho může mít prospěch, občas rádoby vtipný


Můj vztah: Kdyby se kolem něj nešířily různé fámy a fámičky, nevadil by mi v žádné vyšší funkci ve městě. Ale to jeho „bydlení“ na radnici, to protěžování některých projektů ho v mých očích shazuje. Je za hranicí volitelnosti a já mu pomáhat nebudu.


8. Hana Dolejšková ods


3,25


+ komunikativnost, rezervovaný vztah ke komunistům, snaha mluvit, když je důvod


- impulsivnost, slabší komunikační schopnosti, občas působí jako nastrčená figurka


Můj vztah: Zpočátku na mě působila dost negativně, postupně jsem si ji docela oblíbil. Taková normální ženská, která si myslela, že to, co dělá, dělá dobře, ale těžko vidět do ods-kuchyně. Znovu nekandiduje.


9. Mgr.Jana Hlináková ods


3,33


+ upřímnost, ochota jít v zásadních věcech i proti vlastní straně, připravenost


- postupně se vytratila a nebyla slyšet


Můj vztah: Z ODS jsem ji měl nejraději, přišla mi jako přímá ženská. Znovu nekandiduje.


10. Karel Řídel ods


3,33


+ loajální, působí připraveně


- hovoří jen ke kultuře


Můj vztah: Nemám k němu naprosto žádný vztah. Při zasedáních sedí přímo přede mnou, a tak vždy „obdivuju“ jeho až nepřirozeně černé vlasy a snažím se sledovat jednání i na jeho notebooku. Na kandidátce je na prakticky nevolitelném místě.


11. Karel Schwarzbach bez pp


3,33


+ když byl ve formě, mluvil často


- nepřipravenost, když ještě fungoval, byl největším bavičem, prospěchář


Můj vztah: Je to podobné jako u Svatka. Bude mi chybět, protože zasedání oživoval, ale občansky je ostudou nás voličů, že v zastupitelstvu takoví lidé jsou. Jinak se potkáváme při různých příležitostech jako otcové zhruba stejně starých synů a z jeho civilního chování mám příjemný pocit. Nemá za koho kandidovat.


12. Mgr.Petr Pokorný Nez.


3,42


+ slušný, čestný člověk, dochvilný


- alibista, nesnese kritiku, do jednání nijak nezasahuje


Můj vztah: Hodně slabý stín svého otce. Jako člověka ho mám rád, je příjemné s ním pokecat třeba o jeho dceři, kterou učím, ale jako zastupitel mě prostě nepřesvědčil. Přesto jemu a několika jeho spolukandidátům hlas dám. Doufám, že při jiném složení zastupitelů by mohl pookřát.


13. Petr Slavík ods


3,42


+ dokázal přijít s aspoň nějakou koncepcí sportu


- prospěchář, občas chybí


Můj vztah: Přišel mi jako jeden z těch, kteří na radnici trochu příštipkaří. Jinak jsem s ním neměl nic co do činění. Znovu nekandiduje.


14. Mgr. Jiří Pazourek drs


3,50


+ inteligence, vtipnost, vztah k městu, zkušenost


- špatná komunikace s médii, vztah k alkoholu, nespolehlivost


Můj vztah: Jeden ze dvou zastupitelů, se kterými si tykám – býval jsem kolega jeho druhé ženy. Myslím si, že je to jeden z nejinteligentnějších zastupitelů, ale bohužel poslední léta nějak není ve své kůži. Mrzí mě, že odmítl odpovídat na otázky v rozhovoru. Volit ho nebudu.


15. Zdeňka Slavíčková čssd


3,58


+ pěkná


- úplně bez charisma, když zrovna není v návrhové komisi, tak nemluví


Můj vztah: Skutečně jen ozdoba zasedání. Necítím, že by nějak městu prospívala. To není nic osobního, ale prostě nemá smysl, aby takto nevýrazní lidé do zastupitelstva vůbec chodili. Je na sedmém místě kandidátky ČSSD a já doufám, že tolik sociálních demokratů v zastupitelstvu nebude.


16. Ing. Eva Bartoňová ods


3,75


+ inteligence, schopnost jasně vymezit problém a analyzovat ho, efektivní mluva


- vysoká absence, arogance


Můj vztah: Vadí mi její arogance, kterou jsem si plně vychutnal při jednom jednání s ní z pozice učitele i při rozhovoru. Na druhou stranu je to pracovitá a inteligentní žena a je trochu škoda, že přesunula své aktivity mimo Českou Lípu. Dalo se čekat, že nebude kandidovat.


17. Bc. Jana Kosťunová ods


3,75


+ dobrosrdečná, spolehlivá, mazlík


- občas si pouští nevhodně pusu na špacír, trochu nos nahoře, obzvlášť na počátku zastupitelování


Můj vztah: Pamatuji ji ještě jako hodně angažovanou středoškolskou studentku. V zastupitelstvu se dost změnila – nejprve k horšímu, poslední dobou mi připadá, že se stabilizuje. Je prostě příliš mladá. Je na dvanáctém místě kandidátky ODS a tudíž opět na hranici volitelnosti. Volit ji nebudu.


18. Ing. Oldřich Merta ksčm


3,75


+ dochvilnost


- během volebního období převlékl bezostyšně kabát, nestydí se snad vůbec za nic


Můj vztah: Vyloženě negativní. Považuji ho za bezpáteřního člověka. Potěšilo mě, že jsem ho na kandidátce neobjevil.


19. Jan Stejskal ods


3,83


+ s tahákem je schopen vést zasedání, nepovyšuje se, slušně komunikuje s médii, poměrně spolehlivý


- nedává si pozor na to, co říká, nemá pro svou funkci morální předpoklady, ani schopnosti


Můj vztah: Přestože je snad nejvíce kritizovanou osobou na radnici, zase tolik mi ve skutečnosti nevadí. Na rozdíl od mnoha jiných se s ním dá normálně mluvit. Občas mluví až moc, myslím, že mi několikrát dal do ruky něco, s čím bych se po něm mohl povozit. Kdysi jsem jako první otevřel kauzu jeho deliktu a on se nijak nevytáčel a normálně jsme se o tom bavili. Otázkou je, jestli s takovou prostotou vůbec vstupovat do politiky. Kandiduje jako dvojka ODS. Volit ho nebudu.


20. Ivan Urban nez.


4,00


+ dochvilnost


- nijak se neprojevuje


Můj vztah: Žádný postoj jsem k němu nezaujal. Během jednání se prakticky nijak neprojevuje. Dříve býval členem rady, ale nechal se vystřídat Petrem Pokorným. Kandiduje jako dvojka na kandidátce nezávislých, ale já si z této kandidátky vybral jiné koně.


21. Mgr. Rudolf Hofman ods


4,00


+ nejlépe oblékaný zastupitel


- arogance, prospěchářství, totální nedostatek sebereflexe


Můj vztah: Člověk by mu až přál, aby se dal trochu dohromady, napnul své síly a stal se dobrým ředitelem, když už se nechal do této funkce svou stranou instalovat, ale ty horory, co jeho podřízení vyprávějí, takový vývoj nenaznačují. Nemá mě rád, protože jsem se v kauze jeho školy angažoval. Od té doby už mi nikdy neodpověděl na mail. Z pozice občana si myslím, že je dobře, že znovu nekandiduje.


22. Petr Novák bez pp.


4,00


+ upřímný kluk


- rovněž převlékl politický kabát během volebního období, nespolehlivý, příliš ovlivnitelný


Můj vztah: Druhý zastupitel, se kterým si tykám díky společnému působení na jedné škole. Vážím si ho za to, co dokázal se sborem, nicméně jako zastupitel byl neuvěřitelně pasivní, jakoby snad ani neměl vlastní názor. Je dvojkou kandidátky DRS a volit ho nebudu.


23. Petr Skokan ods


4,08


+ největší charisma z celého zastupitelstva, schopnost hovořit a prosadit svou, slušné vystupování


- nestíhá na zasedání dojíždět, když přijede, působí velmi unaveně


Můj vztah: Snad už můžu přiznat, že nakonec to byl jediný zastupitel, který v minulých volbách dostal můj hlas a nakonec v zastupitelstvu seděl. Problém je, že většinu doby seděl na více než jedné židli, a to se muselo projevit. Asi není špatné mít hejtmana v zastupitelstvu i nadále, ale otázkou je, jestli Lípa neplatí příliš vysokou cenu za to, že on naplnil své ambice. Na kandidátce ODS je trojkou, samozřejmě se do zastupitelstva dostane, dokonce možná s největším počtem křížků. Tentokrát to ale mou zásluhou nebude.


Následující zastupitelé se prakticky nijak veřejně neprojevovali, proto nemůžu čtenářům nabídnout žádnou jejich kladnou či zápornou charakteristiku. Volit je samozřejmě nebudu. Je s podivem, jak jsou ale členové z řad ODS na kandidátkách vysoko. To ODS skutečně nemá někoho lepšího?


24. Karel Krajíček ksčm


4,08


25. Vladimír Jonáš ods


4,25


26. František Nacházel ods


4,33


27. Karel Hajný ksčm


4,41


 


Pod reklamami ještě naleznete anketu.