Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

38/2006

Archiv

Sliboval jsem, že tento týden udělám hodnocení zastupitelů z posledního zasedání. Nakonec k tomu využívám až nedělní deník. Jen jako vždy připomínám, že je to mé subjektivní hodnocení jakéhosi uměleckého dojmu, protože nevidím do zákulisí. Také podotýkám, že nemám patent na rozum, rovněž nosím deset a více let staré svetry, případně točím stále dokola troje kalhoty. To píši proto, aby si někteří ušetřili čas s psaním anonymů.


Do příštího deníku připravím vyhodnocení známkování za tu část volebního období, kterou jsem monitoroval. I s komentáři.


Hana Moudrá ods 3


Zasedání s přehledem vedla, do sporů nijak nezasahovala. Až moc formální, na druhou stranu se dvakrát srdečně usmála, což zase nebývá tak obvyklé.


Jan Stejskal ods 4


Prakticky nepromluvil. Chápu, že je většina věcí předjednaných, ale od místostarosty bych občas nějakou tu vysvětlující větu či názor čekal.


Mgr.Jiří Pazourek drs 2-


Sice měl problémy s řečí, ale do diskusí se zapojoval. Dvakrát vtipným bonmotem. Jako vždy v obleku a jako vždy odcházel během jednání. Zdržel se při hlasování o noteboocích.


Petr Skokan ods 4-


Byl na dovolené, ale aspoň ostatním zavolal, aby zalitoval, že nemůže být na závěrečném večírku.


Hana Dolejšková ods 2-


Přestože jsem s jejími názory nesouhlasil, cením si, že z řadových zastupitelů ODS byla nejaktivnější.


Ing.Václav Svatek ksčm 3


Sice neustále vytváří nějaké třídní nepřátele, zejména z novinářů, ale na rozdíl od některých zastupitelů umí aspoň veřejně mluvit.


Ivan Urban Nez. 4


Ještě že byl v návrhové komisi, jinak bych si ho vůbec nevšiml.


Ing.Eva Bartoňová ods 3


Škoda, že se nezapojuje častěji. Její příspěvky jsou kultivovaně přednesené, mívají hlavu a patu. Tentokrát se vyjadřovala jen ke koncepci fotbalu.


Karel Hajný ksčm 4-


Hrůza. Tento soudruh promluvil snad podruhé, co pamatuji, a tentokrát to skutečně stálo za to. Nejdřív mimo mikrofon, pak do mikrofonu vypnutého, až na potřetí to konečně vyšlo. Za komunisty prohlásil, že v případě koncepce fotbalu jsou pro variantu A.


Ing.Jiří Hau ods 3


Tak vehementně se zastával domů na Ladech, že jsem měl pocit, jako by se hodlal vystěhovat z radnice. Ale aspoň má názor.


Mgr.Jana Hlináková ods 3-


Tentokrát jsem o ní takřka nevěděl. Působila dojmem, že veřejný život je pro ni uzavřená kapitola. Jen si ujasňovala částku, která by se odpustila nájemci Dubice.


Mgr.Rudolf Hofman ods 3-


Jako vždy nejlépe oblečený muž. Zapojil se jen tím, že odešel zavolat panu Chocovi, aby zjistil, jestli jeho dcera je vůbec ještě členkou PK Česká Lípa a můžou jí teda odklepnout finanční injekci.


Vladimír Jonáš ods 5


nemocen


Bc.Jana Kosťunová ods 4


Daleko více se věnovala neformálním diskusím ve svém okolím. Aspoň byla zábava během hluchých míst.


Karel Krajíček ksčm 4-


Marně jsem ve svých poznámkách hledal, jestli na zasedání vůbec byl. Asi ano, ale ocení to zřejmě jen soudruh Homolka (viz hlasování o novém autobusu - zde).


Ing.Oldřich Merta ksčm 4-


Upozornil na sebe jen koupí pozemků od města. Bývalo slušností, že když někdo byl v hlasování zainteresovaný, upozornil na to. Pan Merta aspoň odešel za dveře.


František Nacházel ods 4-


Další pan Nikdy Neslyšený. A přitom vypadá docela sympaticky.


Petr Novák us - deu 4


Šokoval, když sám od sebe promluvil. U jednoho z pozemků si vyjasňoval, kolik jeho prodej městu přinese.


Oldřich Panc ksčm 4


Přišel pozdě. Možná kdyby svůj příchod zpozdil o pět minut, nemusel se kupovat nový autobus pro národní podnik zajišťující v Lípě městskou dopravu. A ta igelitka Syneru … že by si to liberečtí zedníci sichrovali na všech frontách.


Mgr.Petr Pokorný Nez. 2-


Moc se neprojevoval, ale aspoň se pokusil zachovat čestně při hlasování o noteboocích – zdržel se.


JUDr.Jan Riedl drs 2


Druhý nejagilnější zastupitel. Využívá toho, že umí dobře mluvit, ale občas mi jeho příspěvky přišly nepřipravené. V případě notebooků vůbec nehlasoval, což podle něj bylo jediné správné řešení.


Karel Řídel ods 3-


Do diskuse se zapojil jen při jednání o kulturních grantech. To je jeho doména.


Karel Schwarzbach Bez pp 4


Dožívá. Dříve nejzábavnější zastupitel. Navrhl, aby školy měly kratší názvy. Mgr. Tvrzníková ho svým přezíravým způsobem utřela, že názvy jsou dané vyhláškou a jemu teda nepřísluší navrhovat jejich kratší název.


Zdeňka Slavíčková čssd 4


Vypadala hodně nezdravě a do jednání se nijak nezapojovala.


Petr Slavík ods 5


Taky na dovolené. A ani nezavolal!


Ivan Stránský čssd 3


Nejaktivnější zastupitel. Bohužel! Mluvil ke všemu, nepřipraven. Často zopakoval jen to, co už řekl někdo před ním, a pak se koutkem oka ujišťoval, jestli to novináři zaznamenali. Zaznamenali.


JUDr.Jana Zejdová ksčm 2


Mluvila, když měla co říct. Kultivovaně, jak je u ní zvykem. Zastoupila kolegu Pance při diskusi o rozpočtových změnách. Zastávala se domů na Ladech, o nichž ví ze zastupitelů asi nejvíce.


Žebříček


Zatímco strany volební kampaň teprve rozjíždějí, pro nás už prakticky končí. Rozhovory s kandidáty jsou již z velké části dokončeny. Přistupoval jsem ke všem subjektům v rámci možností stejně. Žádal jsem je o kandidátky, o vyplnění dotazníku a o rozhovor s někým z popředí kandidátky. Z rychlosti, jak odpovídali, z počtu mailů, kterými jsem na sebe musel upozorňovat, jsem sestavil žebříček stran.


Chápu, že nelze srovnávat vytížení jednotlivých kandidátů, ani přístup k internetu, ale na druhou stranu předpokládám, že když někdo kandiduje, je ochoten si udělat čas (nejen) na svou kampaň a v dnešní době vládne internetem.


1. Zelení - největší vzorňáci, kandidátku mi poslali dříve, než jsem si o ni stihl napsat. Rychlost korespondence se dostala pod 24 hodin.


2. KDU - ČSL - chvílemi mi přišlo, že levá ruka neví, co dělá pravá. Něco mi posílal pan Škola, něco paní Honsnejmanová. Když jsme si ujasnili, že dotazník vydám panu Pokornému a zbytek budu řešit s paní Honsnejmanovou jako lídrem, fungovalo vše do 24 hodin.


3. ČSSD - někdy mi připadlo, že vše, co mi posílají, musí schválit nějaké grémium či sám Paroubek. Nicméně s panem Bubeníkem nebyla komunikace problémem, většinou odpovídal do 24 hodin.


4. KSČM - pan Panc je asi poslední dobou trochu vytížený, a tak vše trvalo déle, než jsem byl u něj zvyklý. Nakonec jsme se na rozhovoru dohodl s paní Zejdovou a ta udělala, co slíbila. Návratnost odpovědí na maily byla kolem čtyř dnů.


5. SNK a ED - zodpovědnost na sebe vzal pan Pokorný. Odpovědi jsme si zpočátku měnili rychlostí asi dvou tří dnů. Rozhovor trochu vázl, i z odpovědí je jasné, že pan Pokorný neměl z otázek moc radost.


6. Unie pro sport a zdraví - pan Riedl není moc kamarád s internetem, a tak jsem vše řešil přes kolegu Svitáka. Kdybych měl rozhovory seřazovat podle času, který jsem nad nimi strávil, tak by Sportovci vyhráli.


7. ODS - musel jsem těch mailů rozeslat až moc. Nakonec jsme se dohodli přímo s paní starostkou a ta, přestože jsem byl docela jízlivý a ona zaneprázdněná, s rozhovorem souhlasila.


8. SOS a US - první z porodů, ale díky císařskému řezu se můžete těšit na rozhovor s novou a docela živou tváří - paní Trnečkovou. Rychlost výměn mailů se blížila týdnu.


9. DRS - a panem Pazourkem bylo z počátku vše v pohodě, kandidátku i odpovědi do dotazníku se díky sekretářce podařilo vymailovat do týdne. Kamenem úrazu se stal rozhovor. Nevím, jestli ho urazila má otázka na jeho vztah k alkoholu či nějaká jiná, ale už asi tři neděle mě zcela ignoruje. Vzhledem k tomu rozhovor asi už nestihneme připravit a v některém z deníku uveřejním aspoň své dotazy.


10. KONS - tak tento porod se rovněž zadrhl ve finální fázi. S paní Jehličkovou, za niž zřejmě dotazník vyplňoval její manžel, jsme se nedostali ani k tomu, abych jí zaslal otázky. Znamená to, že její názory zůstanou před veřejností tajemstvím.


Hláška týdne


Svoboda je hezká věc, ale na Českolipsku je asi vůbec nejsvobodněji. Z nových statistik vyplývá, že je u nás v rámci kraje nejvíce rozvodů a směle doháníme i rekordmany republiky. Dr. Hudec, ředitel pedagogické a psychologické poradny, to komentoval pro českolipský deník následovně:


"V manželstvích často dítěti chybí mužský vzor. Dítě si jej pak hledá například v trenérovi sportovního družstva, ve vedoucím zájmového kroužku nebo dokonce v celebritách."


V diskusích mě zaujalo, že řada lidí považuje za hlavní přičinu rozvodů nevěru, a tak jsem pod deník udělal tentokrát trochu lechtivější anketu.


Fotografie týdne


Včera, když jsem moknul v Jizerkách, jsem si myslel, že to nádherné babí léto skončilo. Dnes, když musím makat, je ale zase zpět. Tak aspoň vzpomínka na včerejšek - vodopády v Jedlovém dole.