Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

35/2006

Archiv

Vydávat kandidátky byl evidentně dobrý marketingový tah. Táhnou nám čtenost. Myslím, že dotazníky, na které nám kandidáti odpovídali, budou neméně zajímavé. Strany, které celé volební období měly své zástupce v orgánech města, se snaží svou práci obhájit. Strany, které do politiky teprve vstupují, naopak práci zastupitelů kritizují. Zkrátka korektní předvolební vystupování. Škoda, že většina občanů se díky Městským novinám dozví jen názory současných zastupitelů přesvědčujících občany, že takřka nic nemohlo být lepší. To už například mně korektní nepřipadá.


Dotazníky začneme uveřejňovat od středy.


Považovat se za spisovatele, měl jsem docela dobrý týden. Někdy na jaře mi psal Jan Šebelka, jestli nemám něco v šuplíku, že by mě rádi zařadili do Kalmanachu autorů Libereckého kraje. V obdobích citových a hormonálních vypětí si píšu pro radost erotické povídky (ne porno, nebo aspoň mně to tak nepřijde), takže jsem takřka bez rozmyslu sáhnul po třech textech a poslal mu je.


V úterý jsem otevřel Kalmanach a koukám do obsahu. Češi a Němci v toku času, Výstava českých Němců v Liberci v roce 1906, Máchovský rok 2006, J.K.Tyl a severní Čechy, Nesmrtelnost, Sen filozofů ... a mezi tím Bártova erotická povídka. Ale na druhou stranu se mě už dva lidi ptali, kde se dá Kalmanach sehnat, tak třeba přispěji svým málem k jeho propagaci :o).


Snad méně se budu stydět za adaptaci dramatu Tennesseeho Williamse, který vyšel v úterý pod českým názvem Sladké ptáče mládí. I když - už se mě tři lidé zeptali, jestli jsem opravdu taková svině jako hlavní hrdina Chance Wayne. Ztotožňování si autora s postavami z jeho textů je opravdu dobrý fenomén. Škoda, že se mě neptají, jestli Williams byl můj kámoš.



Žebříček


O co je dnes kratší textík, o to delší bude žebříček. Pokoušel jsem se prohrabat kandidátkami a natipovat si 25 kandidátů, kteří budou vybraní do zastupitelstva.


Karel Bubeník (ČSSD)


Petr Máška (ČSSD)


Siegfried Tomasch (ČSSD)


Jiří Pazourek (DRS)


Jiřina Mimrová (DRS)


Zdeněk Pokorný (KDÚ-ČSL)


Ivana Honsnejmanová (KDÚ-ČSL)


Oldřich Panc (KSČM)


Josef Adamčík (KSČM)


Jana Zejdová (KSČM)


Václav Procházka (KSČM)


Hana Moudrá (ODS)


Petr Skokan (ODS)


Karel Tejnora (ODS)


Jan Stejskal (ODS)


Eva Stehlíková (ODS)


Zdeněk Novák (ODS)


František Nacházel (ODS)


Jaroslava Procházková (ODS)


Libuše Horáková (ODS)


Ladislav Mimra (ODS)


Petr Pokorný (SNK a Ed)


Jan Riedl (Sportovci)


Miroslav Hudec (Zelení)


Miloslav Lomič (Zelení)


Upozorňuji, že nejde o žádný výzkum veřejného mínění. Prostě jsem si hodinu před obědem (vymlouvám se na hlad) sedl a zkusil si udělat svůj odhad. Nevycházel jsem ani ze svého přání, ani z nálad pravidelných čtenářů i-novin.


Co by to znamenalo, kdyby volby skutečně dopadly takto? Na tahu by byla ODS jako vítězná strana, společně se svým béčkem v podobě DRS by ale neměla většinu. Předpokládám, že Zelení se nepoženou se Stejskalem do rady, Riedl to také nemá zapotřebí (proto se aspoň formálně rozešel s DRS). Zbývá slabý článek: Petr Pokorný, který je v radě už nyní. No jo, jenže nejsme v parlamentu. Na tom našem písečku se nakonec stejně lze dohodnout s takřka každým.


Už teď se těším, jak bude Zdeněk Pokorný zvládat roli řadového zastupitele, kterému nebude určitě vždy umožněno mít poslední slovo. Doufám také, že Zelení budou lépe připravení než Karel Schwazbach a jejich rýpání bude mít hlavu a patu. Také se těším na éru posvatkovskou. Jak už jsem několikrát napsal - nebýt Panc komunista, je to celkem fajn chlapík. Vadí mi méně než někteří kandidáti ODS.


Dá se bohužel očekávat, že bude dále pokračovat nekoncepčnost, zadávání mamutích zakázek Syneru a spol. na nepotřebné stavby za přemrštěné ceny. Naštěstí už na náměstí nebude co prodat, takže se nemusíme bát aspoň toho.


Hláška týdne


Z některých dotazníkových odpovědí mi připadlo, že kandidáti neznají slovo klientelismus. Proto jsem si dnes do deníku jako hlášku týdne dovolil zkopírovat jedno slovníkové heslo.


Korupce je nabídkou, slibem nebo přímo poskytnutím jakékoli neoprávněné výhody v něčí prospěch za určitou formu odměny. Tato odměna nemusí mít vždy pouze podobu úplatku (může jít přitom o peníze, akcie, nemovitost, dovolenou apod.), ale také může jít o úniky výhodných informací, protěžování známých (klientelismus), zvýhodňování příbuzných (nepotismus), porušení povinností při správě cizího majetku, střety zájmů, pletichy při veřejné obchodní soutěži či podvody. Tento způsob korupce se nevyhýbá ani soukromému sektoru.


Fotografie týdne


To letošní babí léto je opravdu neskutečné. V týdnu jsem cestoval po Středohoří. Hrad na fotografii určitě všichni znáte.





Další fotky jsou od Jindry Hladíka. Byl na pivních slavnostech u Arbesa, kde vystoupila Laura a její tygři. (Fotožurnál připravujeme.)



Taky musím prozradit, že si některé jeho fotografie z cvikovské léčebny dala do svého alba Livia Klausová.