Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

29/2007

Archiv

Na základě minulého deníku se opět strhla "mela" mezi příznivci a odpůrci parkoviště pod Panskou skálou. Pan Hudec mi skutečně poslal fotek více a já uveřejnil jen některé. Deník není fotožurnál, vybral jsem ty, které nejlépe dokládají skutečnost, že parkoviště je předimenzované. Kdybych nebyl líný, našel bych fotografie z mých posledních návštěv. Výsledek by byl stále stejný. Ale jak někdo v diskusi navrhuje - pošlete mi snímky plochy zaplněné a já je zveřejním. Problém s tím nemám. Třeba až bude dokončena cyklostezka Varhany, budeme ještě chválit prozřetelnost šenovských radních. Vždyť to bude krásné nástupní místo, s možností se osprchovat, omýt, vyčůrat a vykadit (samozřejmě, pokud budou otevřené záchody, jako se mi to už také jednou stalo).


A ještě poznámka pro šťouraly - důvodem, proč jsem parkoval jinde, nebyla snaha ušetřit deset korun. Vyřizoval jsem něco ve škole, tak jsem zaparkoval na pěkném plácku asi pro čtyři auta, který je u ní. Návštěva Varhan byla jen doplňkový program. Mám to místo rád, parkoviště, neparkoviště.


Už dlouho dlužím čtenářům fotografii Milady Herákové. Jedná se o reakci na mé připomínky, že prostor před nákupním střediskem Sever je vším možným jen ne dobrým místem k žití. Doplňuji o originální komentář:


Dobrý den pane Bárto, reaguji na zmínku o tom, že se část sídliště Sever v České Lípě mění v Chánov. Není divu - posílám snímeček nejrušnějšího místa u nákupního střediska, kudy denně chodí množství lidí. Kdo sem tak vkusně umístil všechny ty krabice? K čemu to prostředí vychovává? Milada Heráková



Během týdne se mi objevily v poště následující fotografie. V komentáři je napsáno jen Srní u České Lípy. Obzvlášť zajímavá je poslední fotografie. Všimněte si, kde se zastavila ručička tachometru. (K tématu je pod reklamami anketa.)






Více než týden jsem pobýval v Černé Hoře. Nechtěl jsem být jako každý a jet do Chorvatska. Pokud máte podobné nápady, nabízím vám pět plusů a pět minusů dovolené v nejmladším státě Evropy.


Plusy


1. Na Čechy jsme naráželi skutečně výjimečně. Každý den tak na jednu či dvě rodiny na pláži.


2. Černá Hora je sice malá, ale od pobřeží je dostupné velké množství pamětihodností - Skadarské jezero, Boka Kotorská, Svatý Stefan, Herzeg Novi, liduprázdné pláže u Albánie.



3. Ceny běžných věcí jsou stejné podobné jako u nás. (Točené pivo 1,30 eura, coca cola v obchodě do 0,5 eura). I atrakce jako vodní lyžování, parašutismus či potápění vyjdou v Černé Hoře na celkem rozumné ceny.


4. Členité pobřeží s množstvím malých pláží a skalisek.


5. Čisté moře s vynikající viditelnosti, tipoval bych minimálně dvacet metrů.



Minusy


1. Úroveň služeb je hodně balkánská - teplá voda nám tekla asi jen dvakrát a někdy jsme byli rádi i za studenou.


2. Vzdálenost - od Makarské je to dalších 5 až 8 hodin (ale celou dobu je na co se dívat - Dubrovník, bosenské pobřeží, delta Neretvy.)


3. Na Čechy sice moc nenarazíte, zato Rusové tvoří více než polovinu klientely. Se všemi důsledky.


4. Úklid (zběžný) končí na hranicích placené pláže.


5. Jako všude v letoviscích vás místní berou jako dojnou krávu. Přátelství končí posledním zaplaceným účtem.


Nějaké fotky mám zde.