Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

28/2006

Archiv

Od mluvčí města Kateřiny Amrichové jsem v poště objevil hned dvě tiskové zprávy. Jedna se týká výstavby cyklostezky do Písečné, druhá bytů na Ladech. Nebudu pro dnešek nijak komentovat, cítím se po týdnu v Karpatech dost odtržený od českolipské reality.


Cyklostezka Písečná


Obyvatelé České Lípy si na konci prázdnin budou moci vyjet na novou cyklostezku ve městě.  Bude se jednat o cyklostezku Písečná.


V současné době jsou již dokončeny první terénní úpravy a přípravné práce na vybudování cyklostezky, která by měla být v konečné podobě 2,5 km dlouhá a vést od horní části ulice Pod Špičákem až do obce Písečná. „V původním návrhu na povrch stezky se nejprve uvažovalo o použití drceného asfaltového recyklátu,“ vysvětluje vedoucí technického odboru Ing. Milan Blecha. „Oproti původně zamýšlenému návrhu bude povrch cyklostezky asfaltový. Vzhledem k možnému širšímu využití cyklostezky a především pak s přihlédnutím k přístupu zemědělské techniky na zemědělské pozemky, mezi kterými cyklostezka vede, byla zvýšena nosnost a také životnost komunikace na cca 20 let.“


Nyní zde probíhají terénní úpravy a příprava podkladových vrstev. „Na několika nezpevněných místech cyklostezky musí být při budování podkladových vrstev použita geotextilie, která rozkládá tlak a zabraňuje vtlačování štěrku do podkladu,“ vysvětluje Pavel Gonda, referent technického odboru Městského úřadu Česká Lípa.


Realizace cyklostezky Písečná si vyžádá investici ve výši 4,8 mil. Kč, provádí ji firma Dopravní stavby, s.r.o., Česká Lípa.



Nové byty na Ladech


V souvislosti s plánovaným dokončením domů v obytném souboru Lada v České Lípě bylo zahájeno přijímání žádostí o přidělení nájemního bytu v nové zástavbě.


„Nová bytová výstavba zahrnuje 11 nových čtyřpodlažních bytových domů s celkem 149 byty, které jsou umístněny v prostoru mezi silnicí I/9 ve směru z České Lípy na Nový Bor a sídlištěm Lada v blízkosti nových hypermarketů Hypernova, Interspar a OBI,“ říká místostarosta města Česká Lípa Jan Stejskal.


V jednotlivých domech je od 11 do 24 bytů o velikostech 1 + kk, 2 + kk, 3 + kk, 3 + 1 a 4 +1, každý byt je standardně vybaven kuchyňskou linkou, sporákem a digestoří. Ve všech domech je dále výtah umožňující přístup      i osobám s omezeným pohybem. Lokalita je zároveň dostupná MHD a meziměstskou dopravou ve směru na Nový Bor.


Podle zásad pro pronajímání těchto nových bytů je cena nájemného za 1 m2 za měsíc stanovena na 55,- Kč.


„K základním odlišnostem zásad pro pronajímání nových bytů na sídlišti Lada od běžného způsobu pronajímání obecních bytů v České Lípě patří především maximální doba nájmu při uzavření nájemní smlouvy, a to 2 roky,“ upřesňuje vedoucí investičního oddělení odboru rozvoje, majetku a investic Jolana Nebřenská.


Po uplynutí této doby může nájemce, který plní všechny svoje povinnosti vyplývající ze smlouvy, požádat  o prodloužení nájmu vždy o další 2 roky. Podmínkou uzavření nájemní smlouvy je rovněž závazek žadatele, který nemá trvalé bydliště v České Lípě, že se do 30 dnů ode dne uzavření smlouvy přihlásí k trvalému pobytu v nově přiděleném bytě.


„Město Česká Lípa a Bytové družstvo Lada je připraveno i na možnost převedení nově dokončených bytů na družstevní formu bydlení v některých domech, případně v celé lokalitě, a to s ohledem na zájem žadatelů o tuto formu bydlení,“ podotýká na závěr místostarosta města Česká Lípa Jan Stejskal. Proto je součástí žádosti i prohlášení žadatele o jeho možném zájmu o družstevní formu bydlení.


Zájemci o bydlení v České Lípě v nové zástavbě, jejíž první etapa (6 bytových domů s 69 byty) bude dokončena a připravena pro nové nájemníky na jaře roku 2007 a druhá etapa (5 domů s 80 byty) v lednu 2008, se mohou o nové výstavbě informovat přímo na Odboru rozvoje, majetku a investic MěÚ Česká Lípa, na úseku bytového hospodářství, paní Kundrátová, tel.č. 487881244. Podrobné informace o výstavbě včetně podmínek pro pronájem bytu a formuláře žádosti o pronájem bytu naleznou zájemci rovněž na internetových stránkách Města Česká Lípa  na adrese : www.mucl.cz.


Ilona Rejholcová nám poslala informaci o přehlídce amatérských divadel, která oživila Nový Bor.


Nový Bor žije divadlem


Nejen sklo vtrhlo do ulic města, ale už i divadlo. Novoborští nemají šanci se před kulturou schovat. Nájezd 14 amatérských souborů a několika profesionálních způsobil přepadení několika náhodných kolemjdoucích na nečekaných místech: v městském parku, na autobusových zastávkách, na hlavní třídě, na náměstí, před kinem a dalších.
V Novém Boru probíhá v těchto dnech (6. – 8.7.) pouliční přehlídka amatérských divadel v nesoutěžní přehlídce s názvem Divadlo za sklem, kterou pořádá novoborské ochotnické sdružení Nopoď společně s Městem Nový Bor, Kulturou Nový Bor, s.r.o., agenturou Peart a Hereckou asociací.Ve čtvrtek zahájil první představení amatérský soubor pro děti Tyjátr na káře a poté vystoupili novoborští ochotníci s italskou komedií Poprask na laguně. I přestože teploty vystoupily přes 30 stupňů, o diváky nebyla nouze. V příjemném prostředí v parku na Palackého náměstí byly podávány chlazené nápoje a ti, co dostali hlad, zaskočili do místní pizzerie Sorrento. Mezi amatérskými soubory se objevila ale i některé profesionální divadla jako Bílé divadlo z Ostravy, které vystoupilo ve čtvrtek večer. Jejich originální vystoupení Z toho obrazu už nikdy neodejdu, které se odehrávalo na kolotoči, zhlédla více jak stovka diváků. Ti, co je propásli, mají šanci je spatřit v jejich dalším představení My obyvatelé skleněného vnitřku ještě v sobotu v 18 hodin ve sklárně Ajeto v Lindavě, kde se uskuteční závěrečné slavnostní hodnocení celé přehlídky. Pátek patří zejména dětem. Už od 10 hodin proběhne představení Malého divadélka z Prahy přímo v zahradě mateřské školy Srdíčko, přes poledne budou procházet centrem města chůdaři Wagabundus colective, Osamělost fotbalového hráče představí Neomluvené divadlo přímo na autobusové zastávce T.G.M. Na náměstí Míru se začnou v 15:30 scházet bezdomovci snad z celé Prahy. Přijede totiž divadlo Ježek a Čížek s hrou Maxima Gorkého Na dně. Pátek bude nabitý divadelní energií. Dokonce ani pivnice u Vojtěcha nebude uchráněna kulturního nájezdu. Ve 21 hodin se promění v něco mezi opravnou elektrotechniky a výstředním večírkem ve výzkumném ústavu kdesi v bývalé NDR. Hru Computer music představí divadlo Handa gote spolu se skvělou muzikou kapely B4, která je součástí tohoto souboru.




První prázdninový týden nelenili ani Zelení:


Pod peticí proti kamionům je již přes 1500 podpisů


Již více než 1500 občanů Českolipska připojilo svůj podpis pod petici za omezení jízdy kamionů. Vyjadřují takto znepokojení nad nárůstem kamionové dopravy v České republice a žádají vládu a parlament, aby byla v dálkové nákladní dopravě více využívána železnice.


V celostátně podepisované petici, jejímž iniciátorem i autorem je PhDr. Miroslav Hudec z České Lípy, je požadován celoroční zákaz jízdy kamionů o víkendech a zavedení elektronického mýtného pro všechny nákladní automobily. Takováto opatření by měla motivovat dopravce k přepravě zboží po ekologicky šetrnější železnici.


Miroslav Hudec komentuje výsledky petiční kampaně takto: „Petice se setkala až s nečekaným ohlasem. Mnozí z oslovených požadovali i radikálnější omezení jízd kamionů. Jsem přesvědčen, že právě velký ohlas petice zajistil, že požadavek řešení problému přebujelé kamionové dopravy se celkem hladce stal jedním z bodů koaliční smlouvy rodící se nové vládní koalice.“


Předseda českolipských Zelených Miloslav Lomič k tomu dodává: „Je s podivem, jak vůbec mohli poslanci v dubnu letošního roku  schválit další rozšíření kamionové dopravy, když právě o víkendech umírá na našich silnicích více než polovina lidí. Pátky a víkendy jsou navíc v podílu dopravních nehod na prvním místě. Je jasné, že zákaz nevyřeší příčinu nesmyslného převážení téhož zboží sem a tam po celé Evropě, ale podaří se tak zachránit alespoň významnou část zbytečně, často nevinně promarněných životů našich spoluobčanů.“


Petici za omezení jízdy kamionů mohou českolipští podepisovat i v následujících týdnech v Reynkově knihkupectví manželů Karvánkových v Moskevské ulici, v antikvariátě Jitky Čížkové v ulici Paní Zdislavy, v TAO čajovně Petra Kalvody v Klášterní a v prodejně přírodní medicíny Dany Špánikové v Sokolské ulici.


Hláška týdne


Bude expediční, ještě ani nevím, jestli máme vládu a předsedu parlamentu. V Tatrách, ve výšce kolem 2 000 metrů si odskočily mé dvě milé kolegyně na záchod a pak nějak nevystihly směr další trasy. Po čase přišla esemeska, že jsou asi ztracené. Když jsme se jich dotázali, kde jsou, přišla následující odpověď:


Jdeme do krpálu a slyšíme vodu.


Tak to jsme hned věděli, kde jsou :o)).


Žebříček


Zkusím dát dohromady pětici vjemů, které prošly mou hlavou, když jsem se po deseti dnech a po nočním přejezdu ocitl zpět na Českolipsku.


1. všichni jezdí přes obce hrozně pomalu
2. Bezděz, který jsme míjeli, ve mně vyvolal další toulavou, přestože si potřebuji pár dnů dáchnout
3. tiráci musí za Zahrádkami odbočit a jet přes Srní, to mají vesničané bydlící u jejich nové trasy radost
4. zavřený most na borské silnici
5. cestou ze Špičáku domů jsem potkal jen dva lidi, měl jsem pocit, že jsem v mrtvém městě


Fotka týdne


Taky nemůže být jiná než expediční. Jestli máte rádi hory a hledáte nějaké klidné, levné, částěčně neobjevené, s divokou přírodou, jeďte do polských Biesczad.